Еко топлана о стању испоруке топлотне енергије

У случају да се не пронађе рјешење по питању наглог поскупљења улазних енергената, Еко топлане ће ући у проблем неликвидности, усљед чега менаџмент овог привредног друштва неће бити у могућности да настави ликвидно пословање.

Република Српска 05.12.2022 | 17:03
Еко топлана о стању испоруке топлотне енергије

На основу интересовања јавности и корисника Еко топлана о стању испоруке топлотне енергије, истичемо да улажемо максималне напоре да савладамо све изазове и испоручимо топлотну енергију нашим потрошачима. Истичемо и да су сви расположиви капацитети у пуној снази, а надљудским напорима обезбјеђујемо уредну испоруку, имајући у виду стање на дотрајалој дистрибутивној мрежи.

Велике осцилације спољних температура у току дана на почетку грејне сезоне када је за октобар остварена највиша средња мјесечна температура у посљедњих 30 година, изазвале су негативан ефекат на успостављање континуиране испоруке топлотне енергије.

Ово је изазвало и немогућност бржег откривања одређених недостатака у раду дистрибутивне мреже усљед мировања током дана на високим температурама, а које су најчешће изазивали кварови на кућним инсталацијама унутар објеката. Такође, имали смо и неколико значајних кварова на вреловодима, који су довели до обуставе испоруке топлотне енергије и то по неколико дана. Дужи прекиди испоруке топлотне енергије за одређене дијелове града, утицали су на укупну количину произведене енергије.

С обзиром на то да је у претходним сезонама забиљежен изузетно велики број кварова на магистралном вреловоду ка насељима Росуље, Нова варош и Паприковац, те је ово узроковало честе, вишедневне прекиде за наведена насеља, током љета 2022. изграђен је потпуно нови магистрални вреловод ка наведеним насељима, обезбјеђена је висока поузданост функционисања вреловода и остварен значајан корак ка бољем квалитету испоруке топлотне енергије, те могућност прикључења нових корисника у наведеним насељима.

Ова инвестиција је износила око 1.5 милиона КМ, а на градској дистрибутивној мрежи, током сезоне ремонта 2022. године укупно је уложено 2.8 милиона КМ, што представља рекордну инвестицију од оснивања Еко топлана, а ово привредно друство намјерава и даље да ради са максималним ангажовањем како бисмо оправдали повјерење наших корисника.

Почетком новембра ове године имали смо велики квар на дијелу дистрибутивне мреже којим се топлотном енергијом снабдијева насеље Паприковац. Одлуком Еко топлана, нисмо санирали тренутни квар, већ смо имајући у виду стање овога дијела мреже и честе кварове током претходних сезона, властитим улагањем од 200.000КМ урадили потпуно измјештање трасе из приватних посједа на јавну површину, у дужини од 140 метара, како бисмо трајно ријешили овај вишедеценијски проблем и корисницима обезбиједили комфор. Корисницима који нису имали испоруку топлотне енергије због овог квара, одобрене су бонификације, у складу са Одлуком о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије.

Осим овог квара, имали смо и квар на магистралном вреловоду Борик у трајању од два дана, због којег је била обустављена испорука за 20% конзума.

Управо ови кварови су резултовали великим бројем позива у Корисничком центру Еко топлана, с обзиром на то да је прекид испоруке на Паприковцу трајао од 1. до 8. новембра, због обима посла измјештања трасе и процеса добијања сагласности од надлежних институција Путева Републике Српске и Министарства саобраћаја и веза РС.

Када је ријеч о проблемима изазваним светском енергетском кризом са којима се суочавамо, у предстојећем периоду неопходно је да заједничким напорима свих институција, града Бањалука, Шума Републике Српске, Електропривреде Републике Српске и Еко топлана учинимо све да пронађемо заједничко рјешење проблема који су посљедица свјетске енергетске кризе, а који негативно утичу на пословање Еко топлана.

У случају да се не пронађе рјешење по питању наглог поскупљења улазних енергената, Еко топлане ће ући у проблем неликвидности, усљед чега менаџмент овог привредног друштва неће бити у могућности да настави ликвидно пословање.

(БН Фото: Илустрација)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бојан

05.12.2022 16:28

Како се нисте жалили прошле зиме кад није честито температура пала испод нуле? Онда сте били менаџери године! Багро неука бандитска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2022 18:00

Кога занима ваша јадиковка. Зато сте дебело плаћени да гријете град а не да кукате. Или одступите да ради ко зна.

Name

Србо

05.12.2022 16:32

Све је добро док је плус али кад крене минус биће љепота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упит

05.12.2022 16:35

Ста сте радили цитаво прољеце, љето, јесен??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

05.12.2022 16:46

Ма ево не могу да верујем народ се насладјивао како је теско енергетско стање у Њемацкој и другим дрзавама а код нас благостање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.12.2022 06:59

Каква свјерска енергетска криза? Није сјецка ни из Европе ни из САД ни из Русије вец из Српских сума Доста лоповлука

Name

Деда

05.12.2022 16:51

ВИ УОПСТЕ НЕ ГРИЈЕТЕ КОФА ЗАЈЕБАВАТЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

05.12.2022 17:06

Ја сам у Обилићеву у Марка Краљевића до ове године имао гријања за похвалу а ове године негрију никако жалили смо се али ништа од тога.Елнос компанија се залитила мислили су узети милионе од народа али су се изгледе прерачунали.

Name

само казем

05.12.2022 19:21

Борик такодје катастрофа. У мају одјављујем, јер ми је аосурдно да цијелу годину плацам 138 КМ, а сад јос најављују 60% поскупљења. Прескупо им је ово (не)гријање

Name

Прале

05.12.2022 16:54

Засто сте уопсте графили еко топлану ? БЛ има стару топлану коју је требало само ремонтовати и унапријефити ко је ВАС звао Амидзиц и Радојициц не ми а сада не гријете ста сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подстанар

05.12.2022 17:03

Правите мозда неког будалама...нема плацања.Поготово с ким немате потписане уговоре.....хахахаб. xаxаxаxа

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

05.12.2022 18:04

Шта је проблем па бар има дрва и угља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

05.12.2022 18:26

Сад ми треба вама да повјерујемо!!!! А проблем кад се неко хоће откачит ,смислили неку процедуру??? Можеш све да откаџеш само гријање неее.. Монопол безобразлук.. А и то еколошко хаха А дисат се у близини неможе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.12.2022 19:22

То је само добро дошло адвокатици Дарији Мирнић Мајсторовић некада је тужба била 50 км сада је 350 плус камате и судски трошкови иста адвокатица се обогатила купује некретнине по Б Луци тужавајући овај бједни народ .Иста је у сукобу интереса пошто јој муж Миленко ради у Елносу а Елносу је већински власник Еко топлане.На скупштини града на челу са Радоичићем сте донијели дискриминирајући одлуку да се не можемо искључити без потписа свих станара идиоти сте ви невиђени да је овај народ паметан коштао није неби требали нико да плаћа.

Name

Лопови 113%

05.12.2022 19:55

зашто нисте љетос мијењали цјевовод? Лопови ниједни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

05.12.2022 20:53

Па то није разлог да не гријете народ.Пустите прво гријање,па онда договарајте цијену са градом,али гријања бити мора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

06.12.2022 07:46

Стално се сваке грејне сезоне жалите на исте проблеме, са старом и дотрајалом топловодном мрежом, неисправне котлове, кварове, итд, а ван сезоне гријања нећините апсолутно ништа, да те кварове отклоните, нити се упуштате у неку озбиљнију реконструкцију топловодне мреже, која је свакако предуслов за квалитетно гријање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

06.12.2022 07:53

Знаци до сада је било правило да температура приликом гријања буде 19 степени + - 1 степен Сад кад је у цитавој европи криза и кад смањују гријање драско одредује најмању температуру 21 степен Колико је то 5% сто топлана испоруцује мању температуру на 20 степени То изаде 1 степен Стета сто њемацка и остале дрзаве ЕУ немају овакве способне политицаре па да умјесто сто смањују температуру за 2-3 степена и они могу повецат температуре у односу на период пре поскупљења енергената Ако је пре било 19 степени најмања а сад 21 степен има да топлана оствари огроман добитак Ем скупљи пелет ем 2 степена веца температура супер услови за пословат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

06.12.2022 10:32

Ко нема закљуцен уговор са топланом,није обавезан плацати ткз. гријање. Ици цемо до Стразбура.