Eko toplana o stanju isporuke toplotne energije

U slučaju da se ne pronađe rješenje po pitanju naglog poskupljenja ulaznih energenata, Eko toplane će ući u problem nelikvidnosti, usljed čega menadžment ovog privrednog društva neće biti u mogućnosti da nastavi likvidno poslovanje.

Republika Srpska 05.12.2022 | 17:03
Eko toplana o stanju isporuke toplotne energije

Na osnovu interesovanja javnosti i korisnika Eko toplana o stanju isporuke toplotne energije, ističemo da ulažemo maksimalne napore da savladamo sve izazove i isporučimo toplotnu energiju našim potrošačima. Ističemo i da su svi raspoloživi kapaciteti u punoj snazi, a nadljudskim naporima obezbjeđujemo urednu isporuku, imajući u vidu stanje na dotrajaloj distributivnoj mreži.

Velike oscilacije spoljnih temperatura u toku dana na početku grejne sezone kada je za oktobar ostvarena najviša srednja mjesečna temperatura u posljednjih 30 godina, izazvale su negativan efekat na uspostavljanje kontinuirane isporuke toplotne energije.

Ovo je izazvalo i nemogućnost bržeg otkrivanja određenih nedostataka u radu distributivne mreže usljed mirovanja tokom dana na visokim temperaturama, a koje su najčešće izazivali kvarovi na kućnim instalacijama unutar objekata. Takođe, imali smo i nekoliko značajnih kvarova na vrelovodima, koji su doveli do obustave isporuke toplotne energije i to po nekoliko dana. Duži prekidi isporuke toplotne energije za određene dijelove grada, uticali su na ukupnu količinu proizvedene energije.

S obzirom na to da je u prethodnim sezonama zabilježen izuzetno veliki broj kvarova na magistralnom vrelovodu ka naseljima Rosulje, Nova varoš i Paprikovac, te je ovo uzrokovalo česte, višednevne prekide za navedena naselja, tokom ljeta 2022. izgrađen je potpuno novi magistralni vrelovod ka navedenim naseljima, obezbjeđena je visoka pouzdanost funkcionisanja vrelovoda i ostvaren značajan korak ka boljem kvalitetu isporuke toplotne energije, te mogućnost priključenja novih korisnika u navedenim naseljima.

Ova investicija je iznosila oko 1.5 miliona KM, a na gradskoj distributivnoj mreži, tokom sezone remonta 2022. godine ukupno je uloženo 2.8 miliona KM, što predstavlja rekordnu investiciju od osnivanja Eko toplana, a ovo privredno drustvo namjerava i dalje da radi sa maksimalnim angažovanjem kako bismo opravdali povjerenje naših korisnika.

Početkom novembra ove godine imali smo veliki kvar na dijelu distributivne mreže kojim se toplotnom energijom snabdijeva naselje Paprikovac. Odlukom Eko toplana, nismo sanirali trenutni kvar, već smo imajući u vidu stanje ovoga dijela mreže i česte kvarove tokom prethodnih sezona, vlastitim ulaganjem od 200.000KM uradili potpuno izmještanje trase iz privatnih posjeda na javnu površinu, u dužini od 140 metara, kako bismo trajno riješili ovaj višedecenijski problem i korisnicima obezbijedili komfor. Korisnicima koji nisu imali isporuku toplotne energije zbog ovog kvara, odobrene su bonifikacije, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije.

Osim ovog kvara, imali smo i kvar na magistralnom vrelovodu Borik u trajanju od dva dana, zbog kojeg je bila obustavljena isporuka za 20% konzuma.

Upravo ovi kvarovi su rezultovali velikim brojem poziva u Korisničkom centru Eko toplana, s obzirom na to da je prekid isporuke na Paprikovcu trajao od 1. do 8. novembra, zbog obima posla izmještanja trase i procesa dobijanja saglasnosti od nadležnih institucija Puteva Republike Srpske i Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Kada je riječ o problemima izazvanim svetskom energetskom krizom sa kojima se suočavamo, u predstojećem periodu neophodno je da zajedničkim naporima svih institucija, grada Banjaluka, Šuma Republike Srpske, Elektroprivrede Republike Srpske i Eko toplana učinimo sve da pronađemo zajedničko rješenje problema koji su posljedica svjetske energetske krize, a koji negativno utiču na poslovanje Eko toplana.

U slučaju da se ne pronađe rješenje po pitanju naglog poskupljenja ulaznih energenata, Eko toplane će ući u problem nelikvidnosti, usljed čega menadžment ovog privrednog društva neće biti u mogućnosti da nastavi likvidno poslovanje.

(BN Foto: Ilustracija)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Bojan

05.12.2022 16:28

Kako se niste žalili prošle zime kad nije čestito temperatura pala ispod nule? Onda ste bili menadžeri godine! Bagro neuka banditska!

ODGOVORITE
Name

Re

05.12.2022 18:00

Koga zanima vaša jadikovka. Zato ste debelo plaćeni da grijete grad a ne da kukate. Ili odstupite da radi ko zna.

Name

Србо

05.12.2022 16:32

Све је добро док је плус али кад крене минус биће љепота.

ODGOVORITE
Name

Upit

05.12.2022 16:35

Sta ste radili citavo proljece, ljeto, jesen??

ODGOVORITE
Name

Lela

05.12.2022 16:46

Ma evo ne mogu da verujem narod se nasladjivao kako je tesko energetsko stanje u Njemackoj i drugim drzavama a kod nas blagostanje.

ODGOVORITE
Name

BL

06.12.2022 06:59

Kakva svjerska energetska kriza? Nije sjecka ni iz Evrope ni iz SAD ni iz Rusije vec iz Srpskih suma Dosta lopovluka

Name

Deda

05.12.2022 16:51

VI UOPSTE NE GRIJETE KOFA ZAJEBAVATE ?

ODGOVORITE
Name

Miso

05.12.2022 17:06

Ja sam u Obilićevu u Marka Kraljevića do ove godine imao grijanja za pohvalu a ove godine negriju nikako žalili smo se ali ništa od toga.Elnos kompanija se zalitila mislili su uzeti milione od naroda ali su se izglede preračunali.

Name

samo kazem

05.12.2022 19:21

Borik takodje katastrofa. U maju odjavljujem, jer mi je aosurdno da cijelu godinu placam 138 KM, a sad jos najavljuju 60% poskupljenja. Preskupo im je ovo (ne)grijanje

Name

Prale

05.12.2022 16:54

Zasto ste uopste grafili eko toplanu ? BL ima staru toplanu koju je trebalo samo remontovati i unaprijefiti ko je VAS zvao Amidzic i Radojicic ne mi a sada ne grijete sta sada?

ODGOVORITE
Name

Podstanar

05.12.2022 17:03

Pravite mozda nekog budalama...nema placanja.Pogotovo s kim nemate potpisane ugovore.....hahahab. xaxaxaxa

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

05.12.2022 18:04

Šta je problem pa bar ima drva i uglja

ODGOVORITE
Name

Србислава

05.12.2022 18:26

Сад ми треба вама да повјерујемо!!!! А проблем кад се неко хоће откачит ,смислили неку процедуру??? Можеш све да откаџеш само гријање неее.. Монопол безобразлук.. А и то еколошко хаха А дисат се у близини неможе

ODGOVORITE
Name

Pero

05.12.2022 19:22

To je samo dobro došlo advokatici Dariji Mirnić Majstorović nekada je tužba bila 50 km sada je 350 plus kamate i sudski troškovi ista advokatica se obogatila kupuje nekretnine po B Luci tužavajući ovaj bjedni narod .Ista je u sukobu interesa pošto joj muž Milenko radi u Elnosu a Elnosu je većinski vlasnik Eko toplane.Na skupštini grada na čelu sa Radoičićem ste donijeli diskriminirajući odluku da se ne možemo isključiti bez potpisa svih stanara idioti ste vi neviđeni da je ovaj narod pametan koštao nije nebi trebali niko da plaća.

Name

Lopovi 113%

05.12.2022 19:55

zašto niste ljetos mijenjali cjevovod? Lopovi nijedni!

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

05.12.2022 20:53

Pa to nije razlog da ne grijete narod.Pustite prvo grijanje,pa onda dogovarajte cijenu sa gradom,ali grijanja biti mora...

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

06.12.2022 07:46

Stalno se svake grejne sezone žalite na iste probleme, sa starom i dotrajalom toplovodnom mrežom, neispravne kotlove, kvarove, itd, a van sezone grijanja nećinite apsolutno ništa, da te kvarove otklonite, niti se upuštate u neku ozbiljniju rekonstrukciju toplovodne mreže, koja je svakako preduslov za kvalitetno grijanje!

ODGOVORITE
Name

Sydney

06.12.2022 07:53

Znaci do sada je bilo pravilo da temperatura prilikom grijanja bude 19 stepeni + - 1 stepen Sad kad je u citavoj evropi kriza i kad smanjuju grijanje drasko odreduje najmanju temperaturu 21 stepen Koliko je to 5% sto toplana isporucuje manju temperaturu na 20 stepeni To izade 1 stepen Steta sto njemacka i ostale drzave EU nemaju ovakve sposobne politicare pa da umjesto sto smanjuju temperaturu za 2-3 stepena i oni mogu povecat temperature u odnosu na period pre poskupljenja energenata Ako je pre bilo 19 stepeni najmanja a sad 21 stepen ima da toplana ostvari ogroman dobitak Em skuplji pelet em 2 stepena veca temperatura super uslovi za poslovat

ODGOVORITE
Name

Advokat

06.12.2022 10:32

Ko nema zakljucen ugovor sa toplanom,nije obavezan placati tkz. grijanje. Ici cemo do Strazbura.