ВСТС саопштио: Вјерујемо судији Бранку Перићу

- Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ упутио је подршку судији Суда БиХ Бранку Перићу након напада који су услиједили на њега послије доношења првостепене пресуде у предмету "Зијад Мутап и други".

Босна и Херцеговина 25.11.2022 | 17:20
ВСТС саопштио: Вјерујемо судији Бранку Перићу

Из ВСТС-а су саопштили да вјерују да је Перић, који је и предсједавајући судског вијећа у предмету "Зијад Мутап и други", првостепену пресуду донио професионално, у духу функције коју обавља, заједно са још двоје колега судија.

"У овом контексту, широку јавност подсјећамо да судије могу доносити одлуке искључиво на основу доказа који су им предочени, а да свака претпоставка на суду мора бити поткријепљена недвосмисленим доказима, јер је то суштина права и правне државе", наводи се у саопштењу ВСТС-а.

Из ВСТС-а напомињу да политичари требају бити посебно уздржани у критиковању тужилачких и судских одлука, те указују да су, нажалост, и у конкретном случају свједочили "бруталним, крајње неодмјереним ријечима упућеним како правосуђу на нивоу БиХ, тако и судији Перићу".

"Зато их позивамо на политичку зрелост која се огледа у поштовању институција система и њихових одлука онда када оне нису политички или генерално популарне, али засигурно јесу засноване на закону и Уставу БиХ", напомиње се у саопштењу и додаје да су на основу информација које су чули посредством медија увјерени да су тужиоци Тужилаштва БиХ, у оквиру своје надлежности, имали најбоље намјере у наведеном предмету.

Из ВСТС-а подсјећају да су судије независне у поступању и доношењу одлука, те суде и пресуђују на основу Устава и закона, а своја правна схватања и утврђено чињенично стање дужни су објаснити искључиво у образложењу одлуке.

У саопштењу се истиче да исходе судских поступака судије не могу и не смију прилагођавати очекивањима и схватањима законодавне и извршне власти, а у конкретном случају, очекивањима дијела медија и грађана БиХ, те да судске одлуке, за разлику од политичких, не смију и не могу бити популарне.

"Оне су утемељене на Уставу и законима и гарантују једнако право сваког грађанина на правично суђење као темељног постулата правне државе", наглашава се у саопштењу.

Из ВСТС-а поручују да јавност има право на конструктивну критику, али неуравнотежене критике које упућују политичари могу додатно и непотребно угрозити повјерење јавности у правосуђе или подстицати непоштовање судских одлука и демократске подјеле власти.

Суд БиХ ослободио је јуче Зијада Мутапа, Алису Рамић, Јосипа Барића, Хасана Дуповца и Муамера Ожеговића кривице да су учествовали у прикривању доказа о начину на који је Џенан Мемић 8. фебруара 2016. године задобио тешке повреде од којих је касније и преминуо.

Вијеће Суда БиХ којим је предсједавао Бранко Перић првостепеном пресудом ослободило је све оптужене, уз образложење да Тужилаштво није доказало наводе из оптужнице. 

(Срна Фото: Илустрација) 

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

ДРАГАН

25.11.2022 16:31

КАКО ПРАВО РАДИЛИ ТАКО ВАМ БОГ ПОМОГАО, АМИН БОЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

25.11.2022 16:39

Како то лијепо звучи у накарадном систему државе БиХ!!Право, правичност,правда једнака за све,придржавање Устава и Закона и разноразне квалификације,ал које важе само за мале обичне грађане,а сви врло добро знамо како оно третира власт,тајкуне блиске власти и њихове сателите!!Да је ВСТВ негдје у Швицарској па да стварно повјерујемо овако само једно бла бла бла бла од стране ВСТВ-а!!Једино Божија правда је најискренија и најпоштенија у овом вилајету званој БиХ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2022 17:19

Судство је независно. Није. Судство је корумпирано. Срамотно је образложење Перића. Људи се боре 7 година а он савјетује да буду упорни. М.ш

Name

ре

25.11.2022 17:45

Све је корумпирано у тамном вилајету БИХ од портира до министра и судије .

Name

СелманКРИМИ

25.11.2022 17:47

"Не може нам нико ништа" - НЕПРАВДА БЕЗ ГРАНИЦА АЛИ "ПО ЗАКОНУ"

Name

Коста

25.11.2022 18:37

Вјерујем да су судије продале изборну крађу.Цјену не знам али вјерујем да се ради о више десетина милиона КМ.Месар је одмах из буџета добио 56 милиона КМ.Вјерујем да је највећу број судија и тужилаца корумпиран.Вјерујем да постоје докази за све ово!

Name

Миле - за СУДИЈУ

26.11.2022 06:02

Браво за коментар, наш "БОГ МИЛЕ "и сви његови пајдаши у овој ЛИЈЕПОЈ" НАШОЈ "БИХ су и судије и тужиоци!!!

Name

абц

26.11.2022 07:38

Овдје није толики проблем код судије Перића и судија, него код тужиоца. Тужилаштво је рак рана правосуђа. Зашто нису доказали оптужницу? Гдје су ваљани докази? Подигну оптужницу као да би нешто радили и да умире јавност и оштећене, а доказа немају или су климави, или их намјерно униште?1

Name

закључак

25.11.2022 16:50

Последица вашег вишедеценијског међусобног повјерења је одсуство правне државе и неповјерење грађана у правосудне институције.Попљували сте се на најодвратнији начин на часну професију правника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

25.11.2022 17:00

Треба народ да се дигне и сву багру из тужилаштава и судова истјерати напоље да вам народ суди багро корумпирана .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Добојлија

25.11.2022 18:23

ОВАЈ ПЕРИЦ КАД ПРИЦА НА ТЕЛЕВИЗИЈИ РЕКАО БИХ ДА ЈЕ МАЈКА ,МЕД И МЛИЈЕКО А ОН КРИМИНАЛЦ И ПОТКУПЉЕНИ ОЛОС КАО И СВО СУДСТВО КОЈЕ ОН НАПАДА..ЈАДО ГДЈЕЦЕТИ ДУСА ИМАСЛИ ПОКОЛЕЊЕ ТИ.

Name

Ре

26.11.2022 06:58

Ја кроз живот највише и бјежим од тих који само меде и цвркућу.Показало ми се кроз живот да су такви најпокваренији,и коштали су ме поштено док сам насједо на то мед и млијеко.

Name

Како

25.11.2022 17:02

Једни друге штите,,Ма треба Вас помести,!!Да би човјек доказао треба му један животни Вијек,Срам нека Вас буде,Фуууууј фуј,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

25.11.2022 17:03

Периц је само спасавао гузице главесинама овдје! Док народ не реагује, они могу како зеле.. Поцивај у миру Дзенане и сва недузна дјеца, коју су власт или њихови најблизи усмртили.. :-(

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зоки

25.11.2022 17:29

Не бих оптуживао судију Перића за њега се не вежу никакве коруптивне везе.Могуће да је грешка у истражном органима тужилаштву и полицији.

Name

Свака част

25.11.2022 17:06

Само по закону

ОДГОВОРИТЕ
Name

* ВУК !

25.11.2022 18:51

ТАКО ЈЕ ЗОКИ !

Name

Мргуд

25.11.2022 19:23

О каквој ви правди говорите па мало је судија постених јер неодговарају никоме и доносе пресуде гдје отимају од народа имовину за убиства се ослобадјају поциниоци теско да це доци боља времена за ситну рају мали је број судија да није корунпиран

Name

залост до бога

25.11.2022 18:07

Док ви из ВСТВ-а сами себе правдате и оговарате, то је доказ да нису сви градјани исти пред васим законом,ви сте политицке марионете.Политицар украде десет милиона и нема доказе а обицни сиромак усјеце метар дрва и има доказ у затвор пола године срамотно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.11.2022 19:58

ВСТВ је једно обично срање марионета у раљама тренутне власти

Name

Обицан цовјек

25.11.2022 20:21

Господо ви примате масне плате,о којим обицан свијет не мозе ни сањати,а не радите свој посао ни 20 посто,угадјате мафијасима,лопузама,а ево изгледа и људима за које се говори да су убице и помагаци злоцинца,на све ово могу реци само фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

26.11.2022 03:52

Судију критикују они који нису чули образложење пресуде и никада нису ни прошли поред правног факултета. Он није рекао да нису то учинили, већ да није доказано да јесу. Прво треба утврдити оно главно, дакле све околности, ко, шта, гдје, како, када, с ким, због чега је убио несретног младића, осудити учеснике тог дјела, па тек онда има смисла гонити и ове за прикривање и помагање, или паралелно водити случајеве, овако.... Убиство Мемића је још увијек у магли, не објашњено и не утврђено, тако да је за овај поступак било преурањено. Много се муљало у старту самог дешавања, па се погрешно кренуло, не од главе већ од репа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увааауууу!!!

26.11.2022 03:55

Има ли у свијету овако накарадног судства,и тужилаштва?!?!?!Толико сте јадни,кад из ваших прљавих ,лажљивих уста изађу ријечи,"ЗАКОН"и "ПРАВДА",да вас је немогуће гледати и слушати!!!У нашим судовима,закон,и правда су убијени,док беззакоње царује! Кад већ помињете доказе,зашто нисте казнили оне који су их уништили?! Значи ли то,да уколико нестану матичне књиге рођених,они који су били заведени,НИСУ НИ ПОСТОЈАЛИ?!А,ако не постоје,могу да убијају,пљачкају,премлаћују...Правосуђе,умрежени са политиком и криминалом,главни је узрок хаоса у овој ПРОКЛЕТОЈ АВЛИЈИ,У КОЈОЈ СЕ УГЊЕТАВАНУ ПОНИЖЕНИ И УВРИЈЕЂЕНИ! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ,НЕКА ВАМ СЕ СВЕ ОВО(ШТО НЕМА ДОКАЗА),ДЕШАВА У ВАШИМ ПОРОДИЦАМА,А НЕКЕ КВАЗИ СУДИЈЕ,ДОНОСЕ ИДЕНТИЧНЕ ПРЕСУДЕ,КАО ШТО ТО,ВИ РАДИТЕ!!!БОГА ПОТКУПИТИ НЕЋЕТЕ,ПА СЕ ПОМИРИТЕ С ТИМ,ДА ЋЕ ВАС ПОТОМЦИ И МРТВЕ ПРОКЛИЊАТИ!!!У НАСЉЕДСТВО ИМ ОСТАВЉАТЕ,СРАМОТУ И ГРИЈЕХ...КРСТ КОЈИ ЋЕ МОРАТИ НОСИТИ ВИЈЕКОВИМА!!!БОГ ЋЕ ВАМ ЗА СВЕ СУДИТИ,НЕПРИСТРАСНО,И ПО ЗАСЛУЗИ,ОЛОШИ БИЈЕДНИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено?

26.11.2022 04:38

Ето, нек је судија поштено пресудио. Ујео вук магарца. Путине, Бајдену, вадите нуклеарке овде смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

26.11.2022 05:56

Корумпирана багра....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.11.2022 07:03

Апослутно треба наставити са утврђивањем истине и одговорне најстрожије казнити и то буквално са казном дуготрајног затвора која се може изрећи до 45 година! С друге стране срамно је и неодговорно понашање чланице ВСТВ-а која је изашла и критиковала саопштење ВСТВ-а којим је подрźан рад судије Перића! Па шта је требао да каже ВСТВ, јел можда да каже "драги грађани узимајте у руке пушке, пиштоље, ножеве и шта год дохватите и узимајте правду у своје руке и ко год вам се не свиђа на улици туците га и убиј те га ако вам није по вољи"!? Судија Перић је одлучио онако како је очито једино могао у овом случају јер очито није имао довољно доказног материјала да донесе осуђујућу пресуду, а уосталом пресуда је првостепена и сигурно ако тужилаштво и одбрана породице Мемић имају довољно доказа приложиће то у жалби и пресуда онда може бити осуђујућа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛанМи

26.11.2022 08:57

Много мудрујеш милане а у ствари константно браниш режим.Овдје све почиње од ИЗБОРНЕ КРАЂЕ.Лажни предсједници,посланици и одборници бирају послушне и неспособне министре,директоре,управне и надзорне одборе па све до судија и тужилаца.И ту је крај!Онда имамо ово што имамо.Опљачкане банке,привреду и буџете,нестале фондове и бројна нерасвјетљена убиства.Милане погледај интервју Домагоја Маргетића дат БН прије пар дана па ће ти можда бити бистрије у глави.Организована ИЗБОРНА КРАЂА је генератор свеопшег криминала

Name

ТЕШКО НАМА

26.11.2022 07:29

И онда се неко чуди одкуд људи као Никола Калуђеровић. Нажалост изгледа да неможе другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурсаћ

26.11.2022 07:36

Ако ви у вств верујете Перицу онда сте ви убице дхеце насе фујјј гадови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрмрцокрк

26.11.2022 12:16

Засто неби вјеровали Перицу,кад су и они исти као он,изузев господје Симеуновиц.Све знамо и све смо видјели ста је насе судство.Риба смрди од главе на доле.

ОДГОВОРИТЕ