VSTS saopštio: Vjerujemo sudiji Branku Periću

- Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH uputio je podršku sudiji Suda BiH Branku Periću nakon napada koji su uslijedili na njega poslije donošenja prvostepene presude u predmetu "Zijad Mutap i drugi".

Bosna i Hercegovina 25.11.2022 | 17:20
VSTS saopštio: Vjerujemo sudiji Branku Periću

Iz VSTS-a su saopštili da vjeruju da je Perić, koji je i predsjedavajući sudskog vijeća u predmetu "Zijad Mutap i drugi", prvostepenu presudu donio profesionalno, u duhu funkcije koju obavlja, zajedno sa još dvoje kolega sudija.

"U ovom kontekstu, široku javnost podsjećamo da sudije mogu donositi odluke isključivo na osnovu dokaza koji su im predočeni, a da svaka pretpostavka na sudu mora biti potkrijepljena nedvosmislenim dokazima, jer je to suština prava i pravne države", navodi se u saopštenju VSTS-a.

Iz VSTS-a napominju da političari trebaju biti posebno uzdržani u kritikovanju tužilačkih i sudskih odluka, te ukazuju da su, nažalost, i u konkretnom slučaju svjedočili "brutalnim, krajnje neodmjerenim riječima upućenim kako pravosuđu na nivou BiH, tako i sudiji Periću".

"Zato ih pozivamo na političku zrelost koja se ogleda u poštovanju institucija sistema i njihovih odluka onda kada one nisu politički ili generalno popularne, ali zasigurno jesu zasnovane na zakonu i Ustavu BiH", napominje se u saopštenju i dodaje da su na osnovu informacija koje su čuli posredstvom medija uvjereni da su tužioci Tužilaštva BiH, u okviru svoje nadležnosti, imali najbolje namjere u navedenom predmetu.

Iz VSTS-a podsjećaju da su sudije nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona, a svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje dužni su objasniti isključivo u obrazloženju odluke.

U saopštenju se ističe da ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti, a u konkretnom slučaju, očekivanjima dijela medija i građana BiH, te da sudske odluke, za razliku od političkih, ne smiju i ne mogu biti popularne.

"One su utemeljene na Ustavu i zakonima i garantuju jednako pravo svakog građanina na pravično suđenje kao temeljnog postulata pravne države", naglašava se u saopštenju.

Iz VSTS-a poručuju da javnost ima pravo na konstruktivnu kritiku, ali neuravnotežene kritike koje upućuju političari mogu dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe ili podsticati nepoštovanje sudskih odluka i demokratske podjele vlasti.

Sud BiH oslobodio je juče Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića krivice da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije i preminuo.

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić prvostepenom presudom oslobodilo je sve optužene, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice. 

(Srna Foto: Ilustracija) 

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

ДРАГАН

25.11.2022 16:31

КАКО ПРАВО РАДИЛИ ТАКО ВАМ БОГ ПОМОГАО, АМИН БОЖЕ.

ODGOVORITE
Name

Sudija

25.11.2022 16:39

Kako to lijepo zvuči u nakaradnom sistemu države BiH!!Pravo, pravičnost,pravda jednaka za sve,pridržavanje Ustava i Zakona i raznorazne kvalifikacije,al koje važe samo za male obične građane,a svi vrlo dobro znamo kako ono tretira vlast,tajkune bliske vlasti i njihove satelite!!Da je VSTV negdje u Švicarskoj pa da stvarno povjerujemo ovako samo jedno bla bla bla bla od strane VSTV-a!!Jedino Božija pravda je najiskrenija i najpoštenija u ovom vilajetu zvanoj BiH!!

ODGOVORITE
Name

Re

25.11.2022 17:19

Sudstvo je nezavisno. Nije. Sudstvo je korumpirano. Sramotno je obrazloženje Perića. Ljudi se bore 7 godina a on savjetuje da budu uporni. M.š

Name

re

25.11.2022 17:45

Sve je korumpirano u tamnom vilajetu BIH od portira do ministra i sudije .

Name

SelmanKRIMI

25.11.2022 17:47

"Ne može nam niko ništa" - NEPRAVDA BEZ GRANICA ALI "PO ZAKONU"

Name

Kosta

25.11.2022 18:37

Vjerujem da su sudije prodale izbornu krađu.Cjenu ne znam ali vjerujem da se radi o više desetina miliona KM.Mesar je odmah iz budžeta dobio 56 miliona KM.Vjerujem da je najveću broj sudija i tužilaca korumpiran.Vjerujem da postoje dokazi za sve ovo!

Name

Mile - za SUDIJU

26.11.2022 06:02

Bravo za komentar, naš "BOG MILE "i svi njegovi pajdaši u ovoj LIJEPOJ" NAŠOJ "BIH su i sudije i tužioci!!!

Name

abc

26.11.2022 07:38

Ovdje nije toliki problem kod sudije Perića i sudija, nego kod tužioca. Tužilaštvo je rak rana pravosuđa. Zašto nisu dokazali optužnicu? Gdje su valjani dokazi? Podignu optužnicu kao da bi nešto radili i da umire javnost i oštećene, a dokaza nemaju ili su klimavi, ili ih namjerno unište?1

Name

zaključak

25.11.2022 16:50

Posledica vašeg višedecenijskog međusobnog povjerenja je odsustvo pravne države i nepovjerenje građana u pravosudne institucije.Popljuvali ste se na najodvratniji način na časnu profesiju pravnika.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

25.11.2022 17:00

Treba narod da se digne i svu bagru iz tužilaštava i sudova istjerati napolje da vam narod sudi bagro korumpirana .

ODGOVORITE
Name

Jovo Dobojlija

25.11.2022 18:23

OVAJ PERIC KAD PRICA NA TELEVIZIJI REKAO BIH DA JE MAJKA ,MED I MLIJEKO A ON KRIMINALC I POTKUPLJENI OLOS KAO I SVO SUDSTVO KOJE ON NAPADA..JADO GDJECETI DUSA IMASLI POKOLENJE TI.

Name

Re

26.11.2022 06:58

Ja kroz život najviše i bježim od tih koji samo mede i cvrkuću.Pokazalo mi se kroz život da su takvi najpokvareniji,i koštali su me pošteno dok sam nasjedo na to med i mlijeko.

Name

Kako

25.11.2022 17:02

Jedni druge štite,,Ma treba Vas pomesti,!!Da bi čovjek dokazao treba mu jedan životni Vijek,Sram neka Vas bude,Fuuuuuj fuj,

ODGOVORITE
Name

Zoki

25.11.2022 17:03

Peric je samo spasavao guzice glavesinama ovdje! Dok narod ne reaguje, oni mogu kako zele.. Pocivaj u miru Dzenane i sva neduzna djeca, koju su vlast ili njihovi najblizi usmrtili.. :-(

ODGOVORITE
Name

re Zoki

25.11.2022 17:29

Ne bih optuživao sudiju Perića za njega se ne vežu nikakve koruptivne veze.Moguće da je greška u istražnom organima tužilaštvu i policiji.

Name

Svaka čast

25.11.2022 17:06

Samo po zakonu

ODGOVORITE
Name

* VUK !

25.11.2022 18:51

TAKO JE ZOKI !

Name

Mrgud

25.11.2022 19:23

O kakvoj vi pravdi govorite pa malo je sudija postenih jer neodgovaraju nikome i donose presude gdje otimaju od naroda imovinu za ubistva se oslobadjaju pocinioci tesko da ce doci bolja vremena za sitnu raju mali je broj sudija da nije korunpiran

Name

zalost do boga

25.11.2022 18:07

Dok vi iz VSTV-a sami sebe pravdate i ogovarate, to je dokaz da nisu svi gradjani isti pred vasim zakonom,vi ste politicke marionete.Politicar ukrade deset miliona i nema dokaze a obicni siromak usjece metar drva i ima dokaz u zatvor pola godine sramotno.

ODGOVORITE
Name

Tatar

25.11.2022 19:58

VSTV je jedno obično sranje marioneta u raljama trenutne vlasti

Name

Obican covjek

25.11.2022 20:21

Gospodo vi primate masne plate,o kojim obican svijet ne moze ni sanjati,a ne radite svoj posao ni 20 posto,ugadjate mafijasima,lopuzama,a evo izgleda i ljudima za koje se govori da su ubice i pomagaci zlocinca,na sve ovo mogu reci samo fuj

ODGOVORITE
Name

Bok

26.11.2022 03:52

Sudiju kritikuju oni koji nisu čuli obrazloženje presude i nikada nisu ni prošli pored pravnog fakulteta. On nije rekao da nisu to učinili, već da nije dokazano da jesu. Prvo treba utvrditi ono glavno, dakle sve okolnosti, ko, šta, gdje, kako, kada, s kim, zbog čega je ubio nesretnog mladića, osuditi učesnike tog djela, pa tek onda ima smisla goniti i ove za prikrivanje i pomaganje, ili paralelno voditi slučajeve, ovako.... Ubistvo Memića je još uvijek u magli, ne objašnjeno i ne utvrđeno, tako da je za ovaj postupak bilo preuranjeno. Mnogo se muljalo u startu samog dešavanja, pa se pogrešno krenulo, ne od glave već od repa.

ODGOVORITE
Name

Uvaaauuuu!!!

26.11.2022 03:55

Ima li u svijetu ovako nakaradnog sudstva,i tužilaštva?!?!?!Toliko ste jadni,kad iz vaših prljavih ,lažljivih usta izađu riječi,"ZAKON"i "PRAVDA",da vas je nemoguće gledati i slušati!!!U našim sudovima,zakon,i pravda su ubijeni,dok bezzakonje caruje! Kad već pominjete dokaze,zašto niste kaznili one koji su ih uništili?! Znači li to,da ukoliko nestanu matične knjige rođenih,oni koji su bili zavedeni,NISU NI POSTOJALI?!A,ako ne postoje,mogu da ubijaju,pljačkaju,premlaćuju...Pravosuđe,umreženi sa politikom i kriminalom,glavni je uzrok haosa u ovoj PROKLETOJ AVLIJI,U KOJOJ SE UGNJETAVANU PONIŽENI I UVRIJEĐENI! PROKLETI DA STE,NEKA VAM SE SVE OVO(ŠTO NEMA DOKAZA),DEŠAVA U VAŠIM PORODICAMA,A NEKE KVAZI SUDIJE,DONOSE IDENTIČNE PRESUDE,KAO ŠTO TO,VI RADITE!!!BOGA POTKUPITI NEĆETE,PA SE POMIRITE S TIM,DA ĆE VAS POTOMCI I MRTVE PROKLINJATI!!!U NASLJEDSTVO IM OSTAVLJATE,SRAMOTU I GRIJEH...KRST KOJI ĆE MORATI NOSITI VIJEKOVIMA!!!BOG ĆE VAM ZA SVE SUDITI,NEPRISTRASNO,I PO ZASLUZI,OLOŠI BIJEDNI!!!

ODGOVORITE
Name

Pošteno?

26.11.2022 04:38

Eto, nek je sudija pošteno presudio. Ujeo vuk magarca. Putine, Bajdenu, vadite nuklearke ovde smo.

ODGOVORITE
Name

Laki

26.11.2022 05:56

Korumpirana bagra....

ODGOVORITE
Name

Milan

26.11.2022 07:03

Aposlutno treba nastaviti sa utvrđivanjem istine i odgovorne najstrožije kazniti i to bukvalno sa kaznom dugotrajnog zatvora koja se može izreći do 45 godina! S druge strane sramno je i neodgovorno ponašanje članice VSTV-a koja je izašla i kritikovala saopštenje VSTV-a kojim je podrźan rad sudije Perića! Pa šta je trebao da kaže VSTV, jel možda da kaže "dragi građani uzimajte u ruke puške, pištolje, noževe i šta god dohvatite i uzimajte pravdu u svoje ruke i ko god vam se ne sviđa na ulici tucite ga i ubij te ga ako vam nije po volji"!? Sudija Perić je odlučio onako kako je očito jedino mogao u ovom slučaju jer očito nije imao dovoljno dokaznog materijala da donese osuđujuću presudu, a uostalom presuda je prvostepena i sigurno ako tužilaštvo i odbrana porodice Memić imaju dovoljno dokaza priložiće to u žalbi i presuda onda može biti osuđujuća!

ODGOVORITE
Name

LanMi

26.11.2022 08:57

Mnogo mudruješ milane a u stvari konstantno braniš režim.Ovdje sve počinje od IZBORNE KRAĐE.Lažni predsjednici,poslanici i odbornici biraju poslušne i nesposobne ministre,direktore,upravne i nadzorne odbore pa sve do sudija i tužilaca.I tu je kraj!Onda imamo ovo što imamo.Opljačkane banke,privredu i budžete,nestale fondove i brojna nerasvjetljena ubistva.Milane pogledaj intervju Domagoja Margetića dat BN prije par dana pa će ti možda biti bistrije u glavi.Organizovana IZBORNA KRAĐA je generator sveopšeg kriminala

Name

TEŠKO NAMA

26.11.2022 07:29

I onda se neko čudi odkud ljudi kao Nikola Kaluđerović. Nažalost izgleda da nemože drugačije.

ODGOVORITE
Name

Bursać

26.11.2022 07:36

Ako vi u vstv verujete Pericu onda ste vi ubice dhece nase fujjj gadovi

ODGOVORITE
Name

Drmrcokrk

26.11.2022 12:16

Zasto nebi vjerovali Pericu,kad su i oni isti kao on,izuzev gospodje Simeunovic.Sve znamo i sve smo vidjeli sta je nase sudstvo.Riba smrdi od glave na dole.

ODGOVORITE