Српска ће се задуживати да врати старе дугове

Република Српска наставља са задужењима. Овај пут аукцијом трезорских записа на Бањалучкој берзи у износу од 51,4 милиона КМ, иако је била планирана аукција од 30 милиона. Међутим, када слушате Милорада Додика како говори о јавним финансијама у Републици Српској, а да притом не знате стварно стање, могло би се помислити да је стандард грађана Републике Српске тек мало лошији од оног у Швајцарској.

Република Српска 23.11.2022 | 19:59
Српска ће се задуживати да врати старе дугове

Према подацима Министарства финансија, укупан дуг Републике Српске износи 6 милијарди и 162 милиона КМ. То значи да дуг по глави становника Српске износи више од 5.000 КМ. Међутим, већи проблем представља сервисирање дуга за наредну годину када доспијевају рате кредита тешке око 1,1 милијарду марака.

Ипак, Радован Вишковић тврди да ће буџет Српске тај терет издржати.

"Република Српска је 2022. годину могла да заврши да се не задужи ни за једну КМ, да буде задужење нула, али у том случају не би могло бити раста плата, пензија, социјалних давања и осталог. Република Српска није задужена можете да провјерите и то је чињеница узмите податке региона. Република Српска има комотну позицију по питању задужења“, каже Радован Вишковић, досадашњи предсједник Владе и мандатар за састав нове извршне власти.

Како ће се враћати дугови Милорад Додик каже да он зна то добро.

Задуживаће се да врате старе дугове и чини се тако унедоглед.

"Уобичајено је када доспијевају такве обавезе онда се то занови поново, а да ли ћемо успјети то ћемо видјети. Ако не, ми ћемо сервис урадити и остати солидан финансијски партнер партнерима који су имали повјерење према нама“, каже новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Економисти кажу да није проблем се задужити, проблем је како вратити тај новац. Посебно у случајевима када се не знају јасни услови и ако су каматне стопе превелике, као што је случај задужења Владе Српске на Бечкој берзи, које се у документу Министарства финасија и трезора БиХ, води као „нови дуг“ и износи укупно 915,33 милиона КМ.

"Најважнија ствар је било паре потрошити, а како ћемо вратити паре од Бечког кредита, а упозоравам бечки кредит је строг, јер су услови дефинисани да, ако не вратимо тај новац, свако ко има обвезнице има право да преузме било коју фирму и институцију у којој влада има 51% власништва. Ново задужење у вријеме раста ЕУРИБОР-а и ове инфлације ће бити папрено скупо за Републику Српску, то је сигурно“, каже Зоран Павловић, економиста.

Опозиција годинама упозорава на стална задужења и поставља питање да ли ће у РС остати довољно младих генерација да отплате све те нагомилане дугове. 

"Свјесно су се задуживали, стављали нас под хипотеку како би куповали пред изборе, глумили Деда Мраза, давали по 100 КМ и прикрили сав хаос и рупе у финансијском сектору. Вјероватно ће се повући ка новим задужењима, али то је као кад наркоман стално повећава дозе. Вјерујем да ће колатерал за наредно задужење бити Електропривреда а можда чак и цијела Република Српска“, каже Небојша Вукановић,посланик Листе За правду и ред у НС РС.

 "Ако из овог буџета који је нешто више од 4 милијарде изузмете Фонд ПИО, који није основни приход у буџету и огромну количину новца која од кредита улази у буџет у 2023. години доћи ће се до закључка да на сваку 1,5 КМ изворних прихода буџета што унесу грађани и привреда РС у свој буџет отплаћује се 1 КМ за отплату дуга. Како год окренете њима би најбоље одговарала једна обична штампарија новца и онда би питање било да ли та штампарија новца може да задовољи њихове потребе“, сматра Вукота Говедарица, шеф посланичког клуба СДС-а у НС РС.

Према усвојеном буџету за 2023. годину, Влада Српске планира да грађане задужи на разне начине у износу до милијарду и 900 милиона КМ. 

(БН Фото: Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

23.11.2022 19:09

ВЛАДА ЦЕ ПОЛАКО ПОДИЗАТИ ЦИЈЕНЕ,СТРУЈА,КОМУНАЛИЈЕ,ЦИГАРЕТЕ,НАФТА,И УБИРАТИ УВЕЦАНИ ПДВ,ДА ИМА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БУДXЕТСКИХ КОРИСНИКА,КОЈИ СУ ЊИХОВА ГЛАДАЦКА МАСИНЕРИЈА,А НАРОД НЕК ЦРКАВА,БРИГА ЊИХ ,ВИСКОВИЦ ЈЕ РЕКАО ДА СЕ МОЗЕ МЈЕСЕЦ ДАНА ЗИВИТИ БЕЗ ХРАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

24.11.2022 05:05

Тако је. Јер ако побиједе ови други, поштени и одговорни, они ће ми смањити плату да би вратили дугове. Толики мазохиста нисам. Иначе све земље свијета су задужене, Реал и Барцелона, да не говорим. Иначе, за ово моје "гласање" за власт, шалио сам се јер за њих не гласам све када би ми дупло увећали плату, већ је то револт према причама о "буџетлијама", као да смо шугави. Знај, међу нама има бар пола, а сигурно и више оних којима су ови на власти преко главе и то одавно. Све и да ми је супер плата, а није, не могу гледати њихов нерад, бусање прса, бахаћење, богаћење и љубав према РС, до задње марке.

Name

Татар

23.11.2022 19:41

Ја мислим да ће нама Додик свима великодушно доћи главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диспецер

23.11.2022 19:50

Бошко је прави Додигов диспечер, научио код Дукића у Милицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провоцатеур

23.11.2022 20:07

Знаци дизу кредите да дигну плате и пензије. Паметно, нема ста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

23.11.2022 20:18

Он вам се не разумије ни у колут напред, назад, а не у економију. Једино му гуслање добро чучи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

23.11.2022 20:39

Па и казу да је будзет стабилан.цврст ко прољев.и ево доказа да је то тако као и вецина ствари сто они казу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуливер Дакиц

23.11.2022 20:56

Бурле опет показује финанцијски капацитет Републике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитно

23.11.2022 21:12

Сви ви волите прицу о јакој , никад јацој како казе Рудоња . А то коста . Посто ниста не радите вец тридесет година , осим сто србујете . Задузење је једини излаз .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.11.2022 23:22

Некад су за србовање добијали највеци аплауз.

Name

Јована

23.11.2022 21:27

Чуј паметног и способног мандатара, не би се задуживали да није требало подизати плате и пензије у овој инфлацији! Хоћемо ли ишта стварати, производити глупане неспособни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.11.2022 23:20

А засто би кад народ и даље гласа за исту политику.

Name

Бранислав

24.11.2022 07:19

8 милијарди вањског дуга, а ми немамо ништа! Да ли се ико запита, а за шта смо се задужили толико?! Гдје је новац од свега што су продали?! Да је уложено 8 милијарди у овако малу земљу ми би се возили по златном аутопуту, а свако од нас би имао бар поршеа! Нама је изгледа довољно да нам Додо отпјева неки народњак уз вола на ражњу и дигне 3 прста да гласамо за њега!!! Ми смо глуп и незаинтересован народ то је реалност!!!!

ОДГОВОРИТЕ