Srpska će se zaduživati da vrati stare dugove

Republika Srpska nastavlja sa zaduženjima. Ovaj put aukcijom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi u iznosu od 51,4 miliona KM, iako je bila planirana aukcija od 30 miliona. Međutim, kada slušate Milorada Dodika kako govori o javnim finansijama u Republici Srpskoj, a da pritom ne znate stvarno stanje, moglo bi se pomisliti da je standard građana Republike Srpske tek malo lošiji od onog u Švajcarskoj.

Republika Srpska 23.11.2022 | 19:59
Srpska će se zaduživati da vrati stare dugove

Prema podacima Ministarstva finansija, ukupan dug Republike Srpske iznosi 6 milijardi i 162 miliona KM. To znači da dug po glavi stanovnika Srpske iznosi više od 5.000 KM. Međutim, veći problem predstavlja servisiranje duga za narednu godinu kada dospijevaju rate kredita teške oko 1,1 milijardu maraka.

Ipak, Radovan Višković tvrdi da će budžet Srpske taj teret izdržati.

"Republika Srpska je 2022. godinu mogla da završi da se ne zaduži ni za jednu KM, da bude zaduženje nula, ali u tom slučaju ne bi moglo biti rasta plata, penzija, socijalnih davanja i ostalog. Republika Srpska nije zadužena možete da provjerite i to je činjenica uzmite podatke regiona. Republika Srpska ima komotnu poziciju po pitanju zaduženja“, kaže Radovan Višković, dosadašnji predsjednik Vlade i mandatar za sastav nove izvršne vlasti.

Kako će se vraćati dugovi Milorad Dodik kaže da on zna to dobro.

Zaduživaće se da vrate stare dugove i čini se tako unedogled.

"Uobičajeno je kada dospijevaju takve obaveze onda se to zanovi ponovo, a da li ćemo uspjeti to ćemo vidjeti. Ako ne, mi ćemo servis uraditi i ostati solidan finansijski partner partnerima koji su imali povjerenje prema nama“, kaže novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ekonomisti kažu da nije problem se zadužiti, problem je kako vratiti taj novac. Posebno u slučajevima kada se ne znaju jasni uslovi i ako su kamatne stope prevelike, kao što je slučaj zaduženja Vlade Srpske na Bečkoj berzi, koje se u dokumentu Ministarstva finasija i trezora BiH, vodi kao „novi dug“ i iznosi ukupno 915,33 miliona KM.

"Najvažnija stvar je bilo pare potrošiti, a kako ćemo vratiti pare od Bečkog kredita, a upozoravam bečki kredit je strog, jer su uslovi definisani da, ako ne vratimo taj novac, svako ko ima obveznice ima pravo da preuzme bilo koju firmu i instituciju u kojoj vlada ima 51% vlasništva. Novo zaduženje u vrijeme rasta EURIBOR-a i ove inflacije će biti papreno skupo za Republiku Srpsku, to je sigurno“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Opozicija godinama upozorava na stalna zaduženja i postavlja pitanje da li će u RS ostati dovoljno mladih generacija da otplate sve te nagomilane dugove. 

"Svjesno su se zaduživali, stavljali nas pod hipoteku kako bi kupovali pred izbore, glumili Deda Mraza, davali po 100 KM i prikrili sav haos i rupe u finansijskom sektoru. Vjerovatno će se povući ka novim zaduženjima, ali to je kao kad narkoman stalno povećava doze. Vjerujem da će kolateral za naredno zaduženje biti Elektroprivreda a možda čak i cijela Republika Srpska“, kaže Nebojša Vukanović,poslanik Liste Za pravdu i red u NS RS.

 "Ako iz ovog budžeta koji je nešto više od 4 milijarde izuzmete Fond PIO, koji nije osnovni prihod u budžetu i ogromnu količinu novca koja od kredita ulazi u budžet u 2023. godini doći će se do zaključka da na svaku 1,5 KM izvornih prihoda budžeta što unesu građani i privreda RS u svoj budžet otplaćuje se 1 KM za otplatu duga. Kako god okrenete njima bi najbolje odgovarala jedna obična štamparija novca i onda bi pitanje bilo da li ta štamparija novca može da zadovolji njihove potrebe“, smatra Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a u NS RS.

Prema usvojenom budžetu za 2023. godinu, Vlada Srpske planira da građane zaduži na razne načine u iznosu do milijardu i 900 miliona KM. 

(BN Foto: Capital)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

23.11.2022 19:09

VLADA CE POLAKO PODIZATI CIJENE,STRUJA,KOMUNALIJE,CIGARETE,NAFTA,I UBIRATI UVECANI PDV,DA IMA ZA FINANSIRANJE BUDXETSKIH KORISNIKA,KOJI SU NJIHOVA GLADACKA MASINERIJA,A NAROD NEK CRKAVA,BRIGA NJIH ,VISKOVIC JE REKAO DA SE MOZE MJESEC DANA ZIVITI BEZ HRANE.

ODGOVORITE
Name

Viola

24.11.2022 05:05

Tako je. Jer ako pobijede ovi drugi, pošteni i odgovorni, oni će mi smanjiti platu da bi vratili dugove. Toliki mazohista nisam. Inače sve zemlje svijeta su zadužene, Real i Barcelona, da ne govorim. Inače, za ovo moje "glasanje" za vlast, šalio sam se jer za njih ne glasam sve kada bi mi duplo uvećali platu, već je to revolt prema pričama o "budžetlijama", kao da smo šugavi. Znaj, među nama ima bar pola, a sigurno i više onih kojima su ovi na vlasti preko glave i to odavno. Sve i da mi je super plata, a nije, ne mogu gledati njihov nerad, busanje prsa, bahaćenje, bogaćenje i ljubav prema RS, do zadnje marke.

Name

Tatar

23.11.2022 19:41

Ja mislim da će nama Dodik svima velikodušno doći glave.

ODGOVORITE
Name

Dispecer

23.11.2022 19:50

Boško je pravi Dodigov dispečer, naučio kod Dukića u Milicima.

ODGOVORITE
Name

Provocateur

23.11.2022 20:07

Znaci dizu kredite da dignu plate i penzije. Pametno, nema sta

ODGOVORITE
Name

Хаха

23.11.2022 20:18

Он вам се не разумије ни у колут напред, назад, а не у економију. Једино му гуслање добро чучи

ODGOVORITE
Name

Da

23.11.2022 20:39

Pa i kazu da je budzet stabilan.cvrst ko proljev.i evo dokaza da je to tako kao i vecina stvari sto oni kazu

ODGOVORITE
Name

Guliver Dakic

23.11.2022 20:56

Burle opet pokazuje financijski kapacitet Republike!

ODGOVORITE
Name

nebitno

23.11.2022 21:12

Svi vi volite pricu o jakoj , nikad jacoj kako kaze Rudonja . A to kosta . Posto nista ne radite vec trideset godina , osim sto srbujete . Zaduzenje je jedini izlaz .

ODGOVORITE
Name

re

23.11.2022 23:22

Nekad su za srbovanje dobijali najveci aplauz.

Name

Jovana

23.11.2022 21:27

Čuj pametnog i sposobnog mandatara, ne bi se zaduživali da nije trebalo podizati plate i penzije u ovoj inflaciji! Hoćemo li išta stvarati, proizvoditi glupane nesposobni!

ODGOVORITE
Name

BL

23.11.2022 23:20

A zasto bi kad narod i dalje glasa za istu politiku.

Name

Branislav

24.11.2022 07:19

8 milijardi vanjskog duga, a mi nemamo ništa! Da li se iko zapita, a za šta smo se zadužili toliko?! Gdje je novac od svega što su prodali?! Da je uloženo 8 milijardi u ovako malu zemlju mi bi se vozili po zlatnom autoputu, a svako od nas bi imao bar poršea! Nama je izgleda dovoljno da nam Dodo otpjeva neki narodnjak uz vola na ražnju i digne 3 prsta da glasamo za njega!!! Mi smo glup i nezainteresovan narod to je realnost!!!!

ODGOVORITE