Конститутивна сједница 11. сазива Народне скупштине

- Конститутивна сједница новог, 11. сазива Народне скупштине Републике Српске биће одржана сутра, а предсједаваће јој најстарији народни посланик Наташа Радуловић.

Република Српска 14.11.2022 | 07:53
Конститутивна сједница 11. сазива Народне скупштине

Радуловићева ће сједницом, на којој ће заклетву положити нови посланици, те новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједавати уз помоћ генералног секретара Народне скупштине Небојше Згоњанина и најмлађих посланика из три политичке партије са највећим бројем мандата - Ање Љубојевић, Александра Трнинића и Небојше Дринића.

Радуловићева ће конститутивном сједницом, која почиње у 12.00 часова, у складу са скупштинским Пословником, предсједавати до избора новог предсједника Народне скупштине.

Из Народне скупштине је саопштено да су представници СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, СП-а, ДЕМОС-а, УС, Листе "За правду и ред", ДНС-а, НПС-а, СПС-а и "Покрета за државу" на састанку усвојили приједлог дневног реда прве /конститутивне/ сједнице Народне скупштине 11. сазива, који има 12 тачака.

На дневном реду су конституисање радног предсједништва, избор Комисије за избор и именовање и разматрање и усвајање извјештаја Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика, након чега је планирано полагање свечане заклетве народних посланика.

Пета тачка је избор предсједника Народне скупштине, након чега слиједи разматрање приједлога одлуке о броју потпредсједникā Народне скупштине, па избор потпредсједника Народне скупштине.

Осма тачка подразумијева именовање генералног секретара Скупштине и његовог замјеника, док је девета полагање свечане заклетве члана Предсједништва БиХ из Српске.

На дневном реду, као десета тачка, планирано је полагање свечане заклетве предсједника и потпредсједникā Српске, након чега слиједи покретање иницијативе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, па покретање иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Српске.

Представници парламентарних странака у Народној скупштини су на усвојили и приједлог одлуке према којем би Народна скупштина у 11. сазиву требало да има четири потпредсједника.

"Такође, усвојен је приједлог закључка о покретању иницијативе за избор делегата из Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и приједлог закључка о покретању иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Српске. Утврђен је број мјеста у радним тијелима која припадају појединим посланичким клубовима, односно посланичким групама", наводи се у саопштењу Скупштине. 

(Срна Фото: Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дециол

14.11.2022 07:05

Сабор моралних наказа Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ун

14.11.2022 08:20

Ова конститутивна скупштина је нелегална....

Name

Раајко

14.11.2022 08:44

Хоће ли се госпођа служити црногорским или српским језиком. Жена говори два језика тако да се мора обезбиједити преводилац ??

Name

Сертификат

14.11.2022 09:17

А гдје су сертификати посланицима, јесу ли их добили. Провјерава ли ЦИК ко имq право на сертификат.

Name

Нада

14.11.2022 07:17

С Вуканом у рушење режима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.11.2022 07:30

Јадни сте у свему када вас народ, борци и пензионери не признају више низашто са вашим тешким криминалом у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

14.11.2022 07:55

Опозиција це скупстину запоцет са 25 посланика 13 сдс 8 пдп и 4 вуканова а сједницу це заврсит са једно 15 посланика,Бар 10 њих це вец данас прици владајуцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бушач

14.11.2022 08:04

Нисмо гласали за изборну крађу и позивамо опозицију ако постоји да не учествује у раду Накарадне скупштине. Нема никакве користи за грађане да останете у скупштини јер вам одузимају ријеч и прекидају стално, а можете редовно организовати тематске конференције за штампу о ванинституционалним активностима. НЕ у скупштину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

14.11.2022 08:40

То сто це се "конституисати" је кукавиције јаје унутар ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

14.11.2022 08:44

КАД ГЛЕДАТЕ ПРОПАЛЕ ФАЦЕ КОЈЕ СУ БИЛЕ ДУПЛА НУЛА ПОСЛИЈЕ РАТА ОСТАНЕТЕ БЕЗ ДАХА.НАЈГОРЕ ЈЕ КАД ЦОВЈЕКА ПОЗНАЈЕТЕ И ПИТАТЕ СЕ ДА ЛИ ЈЕ ТО МОГУЦЕ.КОЛИКО СУ ФОТЕЉА И ГРАДОВА ПРОМЈЕНУЛИ НЕМА БРОЈА.ИЗ СЕЛА ПА НА ВРХ ПИРАМИДЕ И ЦЕНТАР ГРАДА.ТО НАМ ЈЕ НАСА БОРБА ДАЛА.УЗИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

14.11.2022 09:00

КАД ДОВЕДЕТЕ СИСТЕМ ДО ФАЗЕ ГАДЈЕЊА ПОСТАЈЕТЕ ГЛАВНА ФИГУРА ЈЕЛ ХТЈЕЛИ ИЛИ НЕ ХТЈЕЛИ О ВАМА СЕ ПРИЦА.СТА ТО ЗНАЦИ СВЕ ЈЕ БАЦЕНО У НЕ БИТНО А ТО ЈЕ ЗИВОТ ЦОВЈЕКА ЊЕГОВА ЕГЗИСТЕНЦИЈА, СКОЛСТВО, ЗДРАСТВО.КРАДЕ СЕ БЕЗ МИЛОСТИ. ОНИ СУ РАЗАРАЦИ ДРУСТВА БЕЗ СТИДА И МИЛОСТИ.ЛИЦНИ ИНТЕРС ЈЕ УЗЕО МАХА.ВИДЈЕЦЕ СЕ КО ЈЕ КО И СТА СУ ЛАЗНЕ ФАЦЕ ПО НА ОСОБ ЈОС ЈЕДНОМ У НИЗУ НЕ ВЈЕРОВАТНИХ ДОГАДЈАЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

14.11.2022 09:03

Бурло лажни прешједник покрао изборе дезертер издајник са НАТО носача фукара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

14.11.2022 16:48

Да ли је председавајућа обезбедила довољно алкохола за скупштину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаги

14.11.2022 18:09

Опозиција ако сматра да је покрадена на изборима није требала ући у НСРС и није требала прихватити мандате и све би стопирала од избора посланика до полагања заклетве,ако уђу легализовали су пљачку и изборне преваре и онда више немају право да критикују никога по питању крађе избора.

ОДГОВОРИТЕ