Konstitutivna sjednica 11. saziva Narodne skupštine

- Кonstitutivna sjednica novog, 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra, a predsjedavaće joj najstariji narodni poslanik Nataša Radulović.

Republika Srpska 14.11.2022 | 07:53
Konstitutivna sjednica 11. saziva Narodne skupštine

Radulovićeva će sjednicom, na kojoj će zakletvu položiti novi poslanici, te novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjedavati uz pomoć generalnog sekretara Narodne skupštine Nebojše Zgonjanina i najmlađih poslanika iz tri političke partije sa najvećim brojem mandata - Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Radulovićeva će konstitutivnom sjednicom, koja počinje u 12.00 časova, u skladu sa skupštinskim Poslovnikom, predsjedavati do izbora novog predsjednika Narodne skupštine.

Iz Narodne skupštine je saopšteno da su predstavnici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, SP-a, DEMOS-a, US, Liste "Za pravdu i red", DNS-a, NPS-a, SPS-a i "Pokreta za državu" na sastanku usvojili prijedlog dnevnog reda prve /konstitutivne/ sjednice Narodne skupštine 11. saziva, koji ima 12 tačaka.

Na dnevnom redu su konstituisanje radnog predsjedništva, izbor Кomisije za izbor i imenovanje i razmatranje i usvajanje izvještaja Кomisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega je planirano polaganje svečane zakletve narodnih poslanika.

Peta tačka je izbor predsjednika Narodne skupštine, nakon čega slijedi razmatranje prijedloga odluke o broju potpredsjednikā Narodne skupštine, pa izbor potpredsjednika Narodne skupštine.

Osma tačka podrazumijeva imenovanje generalnog sekretara Skupštine i njegovog zamjenika, dok je deveta polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva BiH iz Srpske.

Na dnevnom redu, kao deseta tačka, planirano je polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednikā Srpske, nakon čega slijedi pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, pa pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Srpske.

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini su na usvojili i prijedlog odluke prema kojem bi Narodna skupština u 11. sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

"Takođe, usvojen je prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata iz Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Srpske. Utvrđen je broj mjesta u radnim tijelima koja pripadaju pojedinim poslaničkim klubovima, odnosno poslaničkim grupama", navodi se u saopštenju Skupštine. 

(Srna Foto: Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Deciol

14.11.2022 07:05

Sabor moralnih nakaza Srpske.

ODGOVORITE
Name

Ун

14.11.2022 08:20

Ова конститутивна скупштина је нелегална....

Name

Raajko

14.11.2022 08:44

Hoće li se gospođa služiti crnogorskim ili srpskim jezikom. Žena govori dva jezika tako da se mora obezbijediti prevodilac ??

Name

Sertifikat

14.11.2022 09:17

A gdje su sertifikati poslanicima, jesu li ih dobili. Provjerava li CIK ko imq pravo na sertifikat.

Name

Nada

14.11.2022 07:17

S Vukanom u rušenje režima!

ODGOVORITE
Name

Re

14.11.2022 07:30

Jadni ste u svemu kada vas narod, borci i penzioneri ne priznaju više nizašto sa vašim teškim kriminalom u RS.

ODGOVORITE
Name

Sydney

14.11.2022 07:55

Opozicija ce skupstinu zapocet sa 25 poslanika 13 sds 8 pdp i 4 vukanova a sjednicu ce zavrsit sa jedno 15 poslanika,Bar 10 njih ce vec danas prici vladajucima

ODGOVORITE
Name

Bušač

14.11.2022 08:04

Nismo glasali za izbornu krađu i pozivamo opoziciju ako postoji da ne učestvuje u radu Nakaradne skupštine. Nema nikakve koristi za građane da ostanete u skupštini jer vam oduzimaju riječ i prekidaju stalno, a možete redovno organizovati tematske konferencije za štampu o vaninstitucionalnim aktivnostima. NE u skupštinu!

ODGOVORITE
Name

razumio

14.11.2022 08:40

To sto ce se "konstituisati" je kukavicije jaje unutar EU!

ODGOVORITE
Name

BOBA

14.11.2022 08:44

KAD GLEDATE PROPALE FACE KOJE SU BILE DUPLA NULA POSLIJE RATA OSTANETE BEZ DAHA.NAJGORE JE KAD COVJEKA POZNAJETE I PITATE SE DA LI JE TO MOGUCE.KOLIKO SU FOTELJA I GRADOVA PROMJENULI NEMA BROJA.IZ SELA PA NA VRH PIRAMIDE I CENTAR GRADA.TO NAM JE NASA BORBA DALA.UZIVAJTE.

ODGOVORITE
Name

BOBA

14.11.2022 09:00

KAD DOVEDETE SISTEM DO FAZE GADJENJA POSTAJETE GLAVNA FIGURA JEL HTJELI ILI NE HTJELI O VAMA SE PRICA.STA TO ZNACI SVE JE BACENO U NE BITNO A TO JE ZIVOT COVJEKA NJEGOVA EGZISTENCIJA, SKOLSTVO, ZDRASTVO.KRADE SE BEZ MILOSTI. ONI SU RAZARACI DRUSTVA BEZ STIDA I MILOSTI.LICNI INTERS JE UZEO MAHA.VIDJECE SE KO JE KO I STA SU LAZNE FACE PO NA OSOB JOS JEDNOM U NIZU NE VJEROVATNIH DOGADJANJA.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

14.11.2022 09:03

Burlo lažni prešjednik pokrao izbore dezerter izdajnik sa NATO nosača fukara

ODGOVORITE
Name

Petar

14.11.2022 16:48

Da li je predsedavajuća obezbedila dovoljno alkohola za skupštinu.

ODGOVORITE
Name

gagi

14.11.2022 18:09

Opozicija ako smatra da je pokradena na izborima nije trebala ući u NSRS i nije trebala prihvatiti mandate i sve bi stopirala od izbora poslanika do polaganja zakletve,ako uđu legalizovali su pljačku i izborne prevare i onda više nemaju pravo da kritikuju nikoga po pitanju krađe izbora.

ODGOVORITE