Нема смиривања сукоба у Украјини у скорије вријеме

Смиривање сукоба у Украјини неће се десити у скорије вријеме, а могуће је и отварање нових фронтова, поручили су аналитичари у емисији “Глобално” БН ТВ.

Свијет 09.11.2022 | 22:34
Нема смиривања сукоба у Украјини у скорије вријеме

- Сукоб у Украјини у скорије вријеме неће имати расплет, сматра Владимир Трапара из Института за међународну политику и привреду.

Још је, каже, све трубулентно и стране подижу улоге, што се види и у промјени стратегије борбе, увођењу новог наоружања.

"Све стране желе да добију рат и сматрају да имају основа да тако нешто очекују", каже Трапара и додаје да оно гдје Украјина трпи много већу штету од Русије јесте њена цивилна инфраструктура.

“Свако мало Украјинци буду завијени у црно, немају, струје, гријање. То у Русији није случај. Русија је макар за сада осим ако узмемо неке пограничне области које Украјинци с времена на вријеме гађају од тога изолована. У овом тренутку Украјина још увијек нема одговор на ту промјену руске стратегије”, каже Трапара.

“Када гађате цивилну инфраструктуру то је знак немоћи. Значи ви не добијате на бојном пољу, ви сте се ту показали као слабија страна, нажалост. Ви гађате крстарећим ракетама оно што је НАТО радио 1999. године, значи гађате цивилну инфраструктуру и тиме показујете своју геноцидност”, наглашава Дарко Трифуновић из Института за међународну и
националну безбједност.

- Нажалост, каже он, нисмо видјели да Русија користи дипломатију да покуша да ријеши блато у које су сами упали.

"У међувремену на десетине младих Руса бјеже од рата, истиче Трифуновић и додаје да нити Русија може себи да
дозволи да буде побијеђена, нити Запад може да дозволи да Украјина изгуби, јер стоји директно иза ње".

“И сад како ћете да нађете модус да Русија часно оконча своју агресију са једне стране, а са друге стране да и Украјина буде задовољна. Свједоци смо пропасти система УН јер нисмо видјели ниједну међународну организацију управо УН која је морала на почетку самог тог сукоба да уради нешто, ево имамо Запорожје, зашто не видимо тамо инспекторе из
Агенције за атомску енергију из Беча и старају се о безбједности читавог свијета. Ми нисмо то видјели и не видимо данас”, каже Трифуновић.

На питање колико ће још моћи да траје подршка запада Украјини, Трапара каже да ће Америка моћи дуже да истраје него европске земље које имају проблем и са енергетском и економском кризом и које су многу зависније од трговине са Русијом.

“Американци могу много дубље да завуку руку у џеп и гледао сам скоро неку статистику у том смислу гдје су они до сада неких три посто, можда мало јаче свог годишњег војног буџета уложили у војну помоћ Украјини.

Тих три посто кад узмете колико је њихов војни буџет то је нного више него што једна европска земља допринијела, а видио сам да је на тој листи по проценту Летонија прва са око 40 посто свог војног бужета тако да као што видите Американци имају ту још много простора да улажу и они ће то сигурно радити”, каже Трапара.

"Ако Американци дозволе Русима да изведу до краја оно што су наумили то ће бити њихов велики пораз", закључује Трапара.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

+++

10.11.2022 01:48

Па немозе Русија имат проблем као Украјина зато сто им не гадјају цивилну инфраструктуру у Русији. И то је оцигледно да Руси кесе сва права кад они уништавају све да народ пати. Иоле паметан це сконтати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

10.11.2022 08:15

Све што знају ови "стручњаци", то знам и ја, док читам различиту штампу, уз јутарњу кафу ! Фора је само у томе, за кога "навијате" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неце руси

10.11.2022 09:27

Никада дозволити стварање америцких енклава тј. Запада на својој вјековној територији из којих би их терорисали (када вец не могу цитавом Улрајином итд.)као сто су ови простори вјековима слуцај....Хистерија све сто је руско мрзња а само ресурсе да пљацкају на сву срецу мозе само унистити мрзитеља.

ОДГОВОРИТЕ