Nema smirivanja sukoba u Ukrajini u skorije vrijeme

Smirivanje sukoba u Ukrajini neće se desiti u skorije vrijeme, a moguće je i otvaranje novih frontova, poručili su analitičari u emisiji “Globalno” BN TV.

Svijet 09.11.2022 | 22:34
Nema smirivanja sukoba u Ukrajini u skorije vrijeme

- Sukob u Ukrajini u skorije vrijeme neće imati rasplet, smatra Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Još je, kaže, sve trubulentno i strane podižu uloge, što se vidi i u promjeni strategije borbe, uvođenju novog naoružanja.

"Sve strane žele da dobiju rat i smatraju da imaju osnova da tako nešto očekuju", kaže Trapara i dodaje da ono gdje Ukrajina trpi mnogo veću štetu od Rusije jeste njena civilna infrastruktura.

“Svako malo Ukrajinci budu zavijeni u crno, nemaju, struje, grijanje. To u Rusiji nije slučaj. Rusija je makar za sada osim ako uzmemo neke pogranične oblasti koje Ukrajinci s vremena na vrijeme gađaju od toga izolovana. U ovom trenutku Ukrajina još uvijek nema odgovor na tu promjenu ruske strategije”, kaže Trapara.

“Kada gađate civilnu infrastrukturu to je znak nemoći. Znači vi ne dobijate na bojnom polju, vi ste se tu pokazali kao slabija strana, nažalost. Vi gađate krstarećim raketama ono što je NATO radio 1999. godine, znači gađate civilnu infrastrukturu i time pokazujete svoju genocidnost”, naglašava Darko Trifunović iz Instituta za međunarodnu i
nacionalnu bezbjednost.

- Nažalost, kaže on, nismo vidjeli da Rusija koristi diplomatiju da pokuša da riješi blato u koje su sami upali.

"U međuvremenu na desetine mladih Rusa bježe od rata, ističe Trifunović i dodaje da niti Rusija može sebi da
dozvoli da bude pobijeđena, niti Zapad može da dozvoli da Ukrajina izgubi, jer stoji direktno iza nje".

“I sad kako ćete da nađete modus da Rusija časno okonča svoju agresiju sa jedne strane, a sa druge strane da i Ukrajina bude zadovoljna. Svjedoci smo propasti sistema UN jer nismo vidjeli nijednu međunarodnu organizaciju upravo UN koja je morala na početku samog tog sukoba da uradi nešto, evo imamo Zaporožje, zašto ne vidimo tamo inspektore iz
Agencije za atomsku energiju iz Beča i staraju se o bezbjednosti čitavog svijeta. Mi nismo to vidjeli i ne vidimo danas”, kaže Trifunović.

Na pitanje koliko će još moći da traje podrška zapada Ukrajini, Trapara kaže da će Amerika moći duže da istraje nego evropske zemlje koje imaju problem i sa energetskom i ekonomskom krizom i koje su mnogu zavisnije od trgovine sa Rusijom.

“Amerikanci mogu mnogo dublje da zavuku ruku u džep i gledao sam skoro neku statistiku u tom smislu gdje su oni do sada nekih tri posto, možda malo jače svog godišnjeg vojnog budžeta uložili u vojnu pomoć Ukrajini.

Tih tri posto kad uzmete koliko je njihov vojni budžet to je nnogo više nego što jedna evropska zemlja doprinijela, a vidio sam da je na toj listi po procentu Letonija prva sa oko 40 posto svog vojnog bužeta tako da kao što vidite Amerikanci imaju tu još mnogo prostora da ulažu i oni će to sigurno raditi”, kaže Trapara.

"Ako Amerikanci dozvole Rusima da izvedu do kraja ono što su naumili to će biti njihov veliki poraz", zaključuje Trapara.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

+++

10.11.2022 01:48

Pa nemoze Rusija imat problem kao Ukrajina zato sto im ne gadjaju civilnu infrastrukturu u Rusiji. I to je ocigledno da Rusi kese sva prava kad oni uništavaju sve da narod pati. Iole pametan ce skontati

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

10.11.2022 08:15

Sve što znaju ovi "stručnjaci", to znam i ja, dok čitam različitu štampu, uz jutarnju kafu ! Fora je samo u tome, za koga "navijate" !

ODGOVORITE
Name

Nece rusi

10.11.2022 09:27

Nikada dozvoliti stvaranje americkih enklava tj. Zapada na svojoj vjekovnoj teritoriji iz kojih bi ih terorisali (kada vec ne mogu citavom Ulrajinom itd.)kao sto su ovi prostori vjekovima slucaj....Histerija sve sto je rusko mrznja a samo resurse da pljackaju na svu srecu moze samo unistiti mrzitelja.

ODGOVORITE