Власт ништа не ради да обузда дивљање инфлације и цијена

Док се праве коалиције и договори ко ће чинити власт на државном нивоу, расту инфлације се не назире крај. Грађани ћуте и трпе, иако могу јавно исказати незадовољство и упутити жалбе удружењима потрошача и налдежним инспекцијама.

Република Српска 07.11.2022 | 22:50
Власт ништа не ради да обузда дивљање инфлације и цијена

Грађани Босне и Херцеговине погођени су сталним растом цијена. Јавно се не жале, али се зато одричу свега. Лоше се хране, образују, лијече. Култура и спорт су на запећку, као и хигијена. Потрошачи су тренутно најугроженији у конзумирању колективних права.

Заштићени потрошач је само онај информисани, али бх. потрошачи нису довољно упућени у своја права. Тако ће радије бити гладни, него се бунити против горућих поскупљења.

“Ми не реагујемо на те цијене, ово је једна спорадична прича гдје ће негдје у кафани или у неком дружењу сви рећи да се то не може издржати и да су цијене заиста отишле, али када треба да предузмемо неки корак, да напишемо неко писмо на адресу, зна се да Влада доноси овакве одлуке, да Влада једино може да донесе мјере, нигдје нема тог потрошача који ће то урадити.”, каже Муриса Марић, извршни директор Удружења за заштиту потрошача ДОН из Приједора.

Док грађани спавају, надлежни, симптоматично, ништа не предузимају. Годинама су тако на чекању ограничење стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, закон о акцизама и стварање робних резерви.

“Није њима у интересу да се то укида. Јер скоком цијена расту и приходи ко ће сад да се одрекне прихода у том случају би се прихода морао одрећи у корист потрошача.”, оцјењује Јован Василић, предсједник Удружења потрошача Звоно из Бијељине.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровићг сматра да поред буџетске одговорности и баланса између прихода и расхода, оно што Република Српска мора имати су робне резерве.

“Насушна потреба је постојање робних резерви које су код нас дужи низ година у стечају и одговорност људи који предводе и обнашају највеће функције у Републици Српској и БиХ исто тако је и највећа обавеза да поново успоставе систем робних резерви. Треба да се угледамо на примјер Србије“.

Василић, још наводи да надлежни када хоће нешто да пролонгирају, то пребаце на неку радну групу или комсиију. “Па док они то ураде вријеме је прошло надамо се да ће ова стара нова влада покушати нешто да уради да се ублаже ови удари који су на потрошаче”.

С обзиром на то да ће и у наредном сазиву Владе Српске сједити иста лица само у другим фотељама, тешко је очекивати да ће доћи до промјена у корист становништва. 

(БН Фото: АА)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

З2

07.11.2022 22:17

Имали су ти исти грађани изборе. Њихов проблем или срећа што је све остало исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2022 04:16

Бас тако те исти градјане треба доврести до просјацког стапа и до те мјере биједе да немају ниста,да крепавају када су идиоти и гласају за оваку сподобу као овај кретен

Name

Гладни смо Бурле

07.11.2022 22:55

Врати нам отето,било ти птоклето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

григац

08.11.2022 00:59

Ста да раде, брига њих, ја вецерас дао задње паре оцу и матери да имају за храну, за лијекове (пензионери), увјерио их да ја имам пара јос, другације не би ни узели јбг. А сутра дзепове у руке и лагано на посао пјеске, зури у сунце док не буде плата... А да радим, радим брате и викендом, прековремено, само не цијени то нико, нити то плаца ико на овом јебеном балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2022 04:18

А за кога си гласао кад си така биједа и тако се патис,морас мало да бира.. нису сви исти..

Name

Приједорцанин М.

08.11.2022 05:41

Григац.да ли си изашао на изборе да гласаш против лопова.аако ниси немаш право да се буниш.

Name

Ања

08.11.2022 05:56

А сто би смањивали цијене веце цијене веци пдв, веци будзет, а зна се ко командује будзетом

Name

Татар

08.11.2022 08:13

Грешка господо.Није тачно да ништа не ради.Она сигурно пуни своје џепове а то је мање више циљ и сав посао ове власти

Name

Стандард нас радника

08.11.2022 04:47

Каква је власт која не мари за народ? Она у којој гладујемо јер је све 60 % скупље него прије годину дана.Изабрали сте глад, кловна и сероњу а не Предсједика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лее

08.11.2022 06:04

Исти ти грађани су и гласали за исту власт која држи високе цијене, и која их сада након избора још и повећава. Што би се рекло, бирали сте, изабрали сте, тражили сте, гледајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКY-"генерал"

08.11.2022 06:53

Није то власт - то је мафијаска организација. Нема она компетенције за економске мјере него само за нарко послове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.11.2022 07:22

То што би грађани упутили жалбе у писаној форми инспекцијама и удружењима потрошаћа о дивљању цијена у РС, имало би огроман, и веома велики утицај на власт, која би одмах моментално реаговала, и укинула акцизе на гориво и ПДВ на основне животне намирнице, ахахахаха!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако је

08.11.2022 10:41

Не могу укинути акцизе нити смањивати пдв јер то им не дају страни даваоци кредита. Немојте се заваравати да они то могу. Акцизе и пдв морају бити високе и још ће се повећавати јер кредитори желе сигурност за врацање кредита и ту домаћа власт ма која била не може и не смије ништа. Схватите то већ једном.

Name

Па

08.11.2022 07:52

зарадјују јос на насим мукама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.11.2022 10:58

Па њима није ниста скупо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

власт

08.11.2022 11:24

Што већа цијена производа то је већи ПДВ и више новца у буџету одакле се може лијепо заграбити и стрпати у властите џепове. Нису ваљда луди да смањују цијене или не дај Боже, повећају плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

08.11.2022 14:58

Како за кога је некому добро или лосе, неко од вас би рекао благо ономе који зиви у словенији, ево рецимо ја дрзавнин словеније,гдје словенија ми неце ни лицно издати,а платио пре 4 месеца, возацка такодзе неце ми направити, 1997 направио у копру(сло), а 2010 заменио за енглеску возацку(радио тамо 10 година). Казу не мозес добити словенацку а енглеско изгубио заједно са новцаником, а полицајци казу да није проблем(пинк-понк), посла нема, посто се јим не свидзам, ниста клосарит цу код мајцине куце, са малим оброком(јела), па сад кад ме словенци не воле и подје*авају ме сваки дан, писацу ја по њима сваки дан док не крепам. А пази словенац по роду, мада најбоље да не бих никада ни био, ал ста цес. Играт цемо се игре са словенцима, то це ми бити једина утјеха и понос. Ето толико, мозе бити свугдје некому горе или боље, а кад немас висе ниста да изгубис, као нпр. ја, онда макар да добро изспљујем словенијо до краја зивота по свјету, то ми је једини зивотни план

ОДГОВОРИТЕ