Vlast ništa ne radi da obuzda divljanje inflacije i cijena

Dok se prave koalicije i dogovori ko će činiti vlast na državnom nivou, rastu inflacije se ne nazire kraj. Građani ćute i trpe, iako mogu javno iskazati nezadovoljstvo i uputiti žalbe udruženjima potrošača i naldežnim inspekcijama.

Republika Srpska 07.11.2022 | 22:50
Vlast ništa ne radi da obuzda divljanje inflacije i cijena

Građani Bosne i Hercegovine pogođeni su stalnim rastom cijena. Javno se ne žale, ali se zato odriču svega. Loše se hrane, obrazuju, liječe. Kultura i sport su na zapećku, kao i higijena. Potrošači su trenutno najugroženiji u konzumiranju kolektivnih prava.

Zaštićeni potrošač je samo onaj informisani, ali bh. potrošači nisu dovoljno upućeni u svoja prava. Tako će radije biti gladni, nego se buniti protiv gorućih poskupljenja.

“Mi ne reagujemo na te cijene, ovo je jedna sporadična priča gdje će negdje u kafani ili u nekom druženju svi reći da se to ne može izdržati i da su cijene zaista otišle, ali kada treba da preduzmemo neki korak, da napišemo neko pismo na adresu, zna se da Vlada donosi ovakve odluke, da Vlada jedino može da donese mjere, nigdje nema tog potrošača koji će to uraditi.”, kaže Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora.

Dok građani spavaju, nadležni, simptomatično, ništa ne preduzimaju. Godinama su tako na čekanju ograničenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice, zakon o akcizama i stvaranje robnih rezervi.

“Nije njima u interesu da se to ukida. Jer skokom cijena rastu i prihodi ko će sad da se odrekne prihoda u tom slučaju bi se prihoda morao odreći u korist potrošača.”, ocjenjuje Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrovićg smatra da pored budžetske odgovornosti i balansa između prihoda i rashoda, ono što Republika Srpska mora imati su robne rezerve.

“Nasušna potreba je postojanje robnih rezervi koje su kod nas duži niz godina u stečaju i odgovornost ljudi koji predvode i obnašaju najveće funkcije u Republici Srpskoj i BiH isto tako je i najveća obaveza da ponovo uspostave sistem robnih rezervi. Treba da se ugledamo na primjer Srbije“.

Vasilić, još navodi da nadležni kada hoće nešto da prolongiraju, to prebace na neku radnu grupu ili komsiiju. “Pa dok oni to urade vrijeme je prošlo nadamo se da će ova stara nova vlada pokušati nešto da uradi da se ublaže ovi udari koji su na potrošače”.

S obzirom na to da će i u narednom sazivu Vlade Srpske sjediti ista lica samo u drugim foteljama, teško je očekivati da će doći do promjena u korist stanovništva. 

(BN Foto: AA)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Z2

07.11.2022 22:17

Imali su ti isti građani izbore. Njihov problem ili sreća što je sve ostalo isto.

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2022 04:16

Bas tako te isti gradjane treba dovresti do prosjackog stapa i do te mjere bijede da nemaju nista,da krepavaju kada su idioti i glasaju za ovaku spodobu kao ovaj kreten

Name

Gladni smo Burle

07.11.2022 22:55

Vrati nam oteto,bilo ti ptokleto.

ODGOVORITE
Name

grigac

08.11.2022 00:59

Sta da rade, briga njih, ja veceras dao zadnje pare ocu i materi da imaju za hranu, za lijekove (penzioneri), uvjerio ih da ja imam para jos, drugacije ne bi ni uzeli jbg. A sutra dzepove u ruke i lagano na posao pjeske, zuri u sunce dok ne bude plata... A da radim, radim brate i vikendom, prekovremeno, samo ne cijeni to niko, niti to placa iko na ovom jebenom balkanu!

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2022 04:18

A za koga si glasao kad si taka bijeda i tako se patis,moras malo da bira.. nisu svi isti..

Name

Prijedorcanin M.

08.11.2022 05:41

Grigac.da li si izašao na izbore da glasaš protiv lopova.aako nisi nemaš pravo da se buniš.

Name

Anja

08.11.2022 05:56

A sto bi smanjivali cijene vece cijene veci pdv, veci budzet, a zna se ko komanduje budzetom

Name

Tatar

08.11.2022 08:13

Greška gospodo.Nije tačno da ništa ne radi.Ona sigurno puni svoje džepove a to je manje više cilj i sav posao ove vlasti

Name

Standard nas radnika

08.11.2022 04:47

Kakva je vlast koja ne mari za narod? Ona u kojoj gladujemo jer je sve 60 % skuplje nego prije godinu dana.Izabrali ste glad, klovna i seronju a ne Predsjedika!

ODGOVORITE
Name

Lee

08.11.2022 06:04

Isti ti građani su i glasali za istu vlast koja drži visoke cijene, i koja ih sada nakon izbora još i povećava. Što bi se reklo, birali ste, izabrali ste, tražili ste, gledajte...

ODGOVORITE
Name

SKY-"general"

08.11.2022 06:53

Nije to vlast - to je mafijaska organizacija. Nema ona kompetencije za ekonomske mjere nego samo za narko poslove!

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

08.11.2022 07:22

To što bi građani uputili žalbe u pisanoj formi inspekcijama i udruženjima potrošaća o divljanju cijena u RS, imalo bi ogroman, i veoma veliki uticaj na vlast, koja bi odmah momentalno reagovala, i ukinula akcize na gorivo i PDV na osnovne životne namirnice, ahahahaha!!

ODGOVORITE
Name

Ovako je

08.11.2022 10:41

Ne mogu ukinuti akcize niti smanjivati pdv jer to im ne daju strani davaoci kredita. Nemojte se zavaravati da oni to mogu. Akcize i pdv moraju biti visoke i još će se povećavati jer kreditori žele sigurnost za vracanje kredita i tu domaća vlast ma koja bila ne može i ne smije ništa. Shvatite to već jednom.

Name

Pa

08.11.2022 07:52

zaradjuju jos na nasim mukama

ODGOVORITE
Name

Istina

08.11.2022 10:58

Pa njima nije nista skupo!

ODGOVORITE
Name

vlast

08.11.2022 11:24

Što veća cijena proizvoda to je veći PDV i više novca u budžetu odakle se može lijepo zagrabiti i strpati u vlastite džepove. Nisu valjda ludi da smanjuju cijene ili ne daj Bože, povećaju plate.

ODGOVORITE
Name

Mare

08.11.2022 14:58

Kako za koga je nekomu dobro ili lose, neko od vas bi rekao blago onome koji zivi u sloveniji, evo recimo ja drzavnin slovenije,gdje slovenija mi nece ni licno izdati,a platio pre 4 meseca, vozacka takodze nece mi napraviti, 1997 napravio u kopru(slo), a 2010 zamenio za englesku vozacku(radio tamo 10 godina). Kazu ne mozes dobiti slovenacku a englesko izgubio zajedno sa novcanikom, a policajci kazu da nije problem(pink-ponk), posla nema, posto se jim ne svidzam, nista klosarit cu kod majcine kuce, sa malim obrokom(jela), pa sad kad me slovenci ne vole i podje*avaju me svaki dan, pisacu ja po njima svaki dan dok ne krepam. A pazi slovenac po rodu, mada najbolje da ne bih nikada ni bio, al sta ces. Igrat cemo se igre sa slovencima, to ce mi biti jedina utjeha i ponos. Eto toliko, moze biti svugdje nekomu gore ili bolje, a kad nemas vise nista da izgubis, kao npr. ja, onda makar da dobro izspljujem slovenijo do kraja zivota po svjetu, to mi je jedini zivotni plan

ODGOVORITE