Софтић: Инфлација је рекордна, каматне стопе ће да расту

Босна и Херцеговина је достигла рекордан ниво инфлације, тренутно она износи 17, 3 посто, иако је према пројекцијама Централне банке БиХ из маја, предвиђена овогодишња инфлација износила 14,5 посто, изјавио је за БХРТ-а гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић

Босна и Херцеговина 02.11.2022 | 10:22
Софтић: Инфлација је рекордна, каматне стопе ће да расту

Софтић је казао да мјере које спроводи Централна банка БиХ са подизањем референтне каматне стопе и депозитне, представљају покушај ублажавања наглог и великог нивоа инфлације.

Према његовим ријечима, доћи ће до раста каматних стопа.

-Ми смо говорили да ће доћи до раста, поготово за грађане и привреду који имају промјењиву каматну стопу, из простог разлога што је до јула била негативна стопа. Европска банка је подигла стопу и прећи ће 2 посто што ће се сигурно реферирати на банкарски сектор, рекао је Софтић.

Гувернер Централне банке је истакао како се раст каматних стопа очекује у јануару, али ће, према његовим ријечима, оне бити минималне.

Најавио је да би Босна и Херцеговина ускоро могла да уђе у нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ).

-То би била добра порука за инвеститоре. Постоји могућност за нови аранжман. Мислим да они чекају да се успостави нова власт и било би добро да то буде што прије, јер је то за нас веома важно, у овом времену раста каматних стопа, казао је Софтић.

(БН/БХРТ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Т3884912

02.11.2022 10:21

Наша инфлација се зове снсд

ОДГОВОРИТЕ