Санкције и забрана увоза дижу цијене горива у БиХ?

Због санкција Европске уније и забране увоза руске нафте, у наредном периоду могло би доћи до још већег поскупљења овог енергента, како у свим европским земљама, тако и у Босни и Херцеговини, сматрају стручњаци.

Босна и Херцеговина 28.10.2022 | 07:46
Санкције и забрана увоза дижу цијене горива у БиХ?

Наиме, БиХ велики дио нафте и нафтних деривата увози преко Србије, а од 1. новембра овој земљи забрањен је увоз руске сирове нафте, што ће се одразити на увоз овог енергента из других земаља, по вишој цијени.

Увођењем осмог пакета санкција Европске уније Русији, Србија више неће моћи да увози руску нафту преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ).

Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику, објашњава за Независне да од новембра ступа генерална обустава увоза руске нафте за Европу.

– Реално је очекивати да цијене барела нафте на свјетском тржишту доживе свој даљи раст, јер ова цијена од 90 долара по барелу није она таргет цијена, посебно из разлога смањења квота производње за два милиона барела које су увеле земље ОПЕЦ.

У новембру нас сусрећу три фактора у вези с нафтом и очекивања су да се дође до цијене од 120 долара по барелу, колику и желе земље извознице овог енергента – рекао је Бечаревић.

(Индикатор.ба  Фото: Пиxабаy)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бане

28.10.2022 06:14

Србија је,наводно,куповала ову нафту -20% јефтиније него сто јој је трзисна цијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

28.10.2022 06:26

Од када постоји ЕУ није имала лошије политичаре на челу Уније које је задојено мржњом према свему што је ПРАВОСЛАВНО али су заборавили да ни Хитлер није успио поразити ПРАВОСЛАВЉЕ неће ни ове БЈЕЛОСВЈЕТСКЕ ЈАЈАРЕ ЖИВЕЛО ПРАВОСЛАВЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

28.10.2022 08:57

Земљак, нема ово везе са Религијом, имамо прави рат, трговински рат, борба за ресурсе, нашим жаргоном речено, гледају ко ће коме увалити кајлу, иза свега стоји профит, зарада, похлепа ! Примјер, Хрватсака је Католичка земља па на приморју готово ништа није њихово, осим на мапи ! Што се тиче Православља, оно ће дефинитивно преживјети, Етиопија је Православна, а они никоме нису интересантни, зато се не секирај !

Name

Ноле

28.10.2022 06:29

Па ако је нафта била 107,108 долара по барелу,а сад је 90,како ми то не осјетисмо овде у РС,а сад кад оде на 120 долара,итекако цемо осјетити по дзепу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2022 07:09

Питај Додика, зато сто он не дозвољава укидање акциза на нафту