Sankcije i zabrana uvoza dižu cijene goriva u BiH?

Zbog sankcija Evropske unije i zabrane uvoza ruske nafte, u narednom periodu moglo bi doći do još većeg poskupljenja ovog energenta, kako u svim evropskim zemljama, tako i u Bosni i Hercegovini, smatraju stručnjaci.

Bosna i Hercegovina 28.10.2022 | 07:46
Sankcije i zabrana uvoza dižu cijene goriva u BiH?

Naime, BiH veliki dio nafte i naftnih derivata uvozi preko Srbije, a od 1. novembra ovoj zemlji zabranjen je uvoz ruske sirove nafte, što će se odraziti na uvoz ovog energenta iz drugih zemalja, po višoj cijeni.

Uvođenjem osmog paketa sankcija Evropske unije Rusiji, Srbija više neće moći da uvozi rusku naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, objašnjava za Nezavisne da od novembra stupa generalna obustava uvoza ruske nafte za Evropu.

– Realno je očekivati da cijene barela nafte na svjetskom tržištu dožive svoj dalji rast, jer ova cijena od 90 dolara po barelu nije ona target cijena, posebno iz razloga smanjenja kvota proizvodnje za dva miliona barela koje su uvele zemlje OPEC.

U novembru nas susreću tri faktora u vezi s naftom i očekivanja su da se dođe do cijene od 120 dolara po barelu, koliku i žele zemlje izvoznice ovog energenta – rekao je Bečarević.

(Indikator.ba  Foto: Pixabay)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bane

28.10.2022 06:14

Srbija je,navodno,kupovala ovu naftu -20% jeftinije nego sto joj je trzisna cijena.

ODGOVORITE
Name

XOXO

28.10.2022 06:26

Od kada postoji EU nije imala lošije političare na čelu Unije koje je zadojeno mržnjom prema svemu što je PRAVOSLAVNO ali su zaboravili da ni Hitler nije uspio poraziti PRAVOSLAVLJE neće ni ove BJELOSVJETSKE JAJARE ŽIVELO PRAVOSLAVLJE

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

28.10.2022 08:57

Zemljak, nema ovo veze sa Religijom, imamo pravi rat, trgovinski rat, borba za resurse, našim žargonom rečeno, gledaju ko će kome uvaliti kajlu, iza svega stoji profit, zarada, pohlepa ! Primjer, Hrvatsaka je Katolička zemlja pa na primorju gotovo ništa nije njihovo, osim na mapi ! Što se tiče Pravoslavlja, ono će definitivno preživjeti, Etiopija je Pravoslavna, a oni nikome nisu interesantni, zato se ne sekiraj !

Name

Nole

28.10.2022 06:29

Pa ako je nafta bila 107,108 dolara po barelu,a sad je 90,kako mi to ne osjetismo ovde u RS,a sad kad ode na 120 dolara,itekako cemo osjetiti po dzepu...

ODGOVORITE
Name

Re

28.10.2022 07:09

Pitaj Dodika, zato sto on ne dozvoljava ukidanje akciza na naftu