Глину код Приједора експлоатишу на црно већ 23 године

Фирма „Неметали“ из Приједора на црно врши експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна Долина код Приједора, јер нема уговор о концесији, нити посједује лиценцу о испуњењу услова за извођење рударских радова у површинској експлоатацији.

Република Српска 27.10.2022 | 13:43
Глину код Приједора експлоатишу на црно већ 23 године

Републички рударски инспектор, потврђено је за ЦАПИТАЛ из Инспектората РС,  24. августа ове године извршио је ванредну инспекцијску контролу у овој фирми и наредио да у року од 90 дана обезбиједи уговор о концесији за експлоатацију керамичких и опекарских глина на наведеном лежишту. Међутим, у конфузним одговорима на наша питања Инспекторат РС наводи да Привредно друштво „Неметали“ експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна Долина обавља на основу рјешења Министарства енергетике и рударства Републике Српске од 20. јануара 1999. године.

„Привредно друштво „Неметали“ посједује Главни рударски пројекат површинског копа глине на лежишту Црна Долина који је одобрен рјешењем Министарства за привреду СР БиХ од 7. августа 1991. године, а на основу кога изводи рударске радове на експлоатацији керамичких и цигларских глина на овом лежишту“, наводи се у одговорима Инспектората РС.

Међутим, праву конфузију изазива сљедећи одговор који каже да фирма „Неметали“ не посједује лиценцу Министарства енергетике и рударства о испуњењу услова за извођење рударских радова у површинској експлоатацији неметаличних минералних сировина, те да из тог разлога рударске радове на лежишту Црна Долина изводи привредно друштво „Бентонит“ из Шипова.

„Бентонит посједује лиценцу Министарства енергетике и рударства о испуњењу услова за извођење рударских радова у површинској експлоатацији неметаличних минералних сировина која важи до 25. новембра 2023. године. Радови се изводе на основу Уговора о извођењу рударских радова од 11. фебруару 2022. године“, наводи се у одговорима Инспектората РС.

Оно што рударски инспектор није навео, а што је посебно интересантно, јесте да „Неметали“ и „Бентонит“ имају истог већинског власника – Адама Витаригова.

Приликом контроле, наводи се даље у извјештају инспектора, утврђено је да Привредно друштво „Неметали“ плаћа накнаду за откопану минералну сировину у износу од 3,2 одсто од оствареног прихода од продаје руде.

„Привредно друштво „Неметали“ нема потписан Уговор о концесији за експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна Долина. Утврђено је да је у више наврата подносило захтјев за додјелу концесије ресорном министарству, први пут је то урађено захтјевом од 29. септембра 2005. године, као и допуном захтјева од 30. марта 2013. године, а у току 2013. године, поднесена је и Иницијативу за покретање додјеле концесије за експлоатацију керамичких и опекарских глина на експлоатационом пољу Црна Долина. На основу утврђеног чињеничног стања Републички рударски инспектор је рјешењем од 24. августа 2022. године наредио Привредном друштву „Неметали“ да у року од 90 дана код Министарства енергетике и рударства обезбиједи уговор о концесији за експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна Долина“, наводи се у одговору Инспектората РС.

И из Комисије за концесије РС потврдили су за ЦАПИТАЛ да не постоји уговор о концесији за експлоатацију глине на локацији Црна Долина код Приједора, а у катастру одобрених експлоатационих поља који се налази на сајту Владе РС не постоји додијељено експлоатационо поље на локалитету Црне Долине.

Директор фирме „Неметали“ Миомир Саџак потврдио је све наводе републичког рударског инспектора. Он је за ЦАПИТАЛ потврдио да ова фирма нема уговор о концесији, нити лиценцу о испуњењу услова за извођење рударских радова у површинској експлоатацији неметаличних минералних сировина, али да експлоатише глину са лежишта Црна Долина и испоручује у Италију.

„Ми поступамо у складу са налогом рударског инспектора и у поступку смо обезбјеђивања уговора о концесији. Тачно је да наша фирма не посједује потребну лиценцу за извођење рударских радова због чега радове изводи фирма „Бентонит“, каже Саџак.

На питање како је могуће да врше експлоатацију без уговора о концесији, Саџак каже да се експлоатација врши на основу рјешења надлежног министарства из 1999. године.

Према подацима из АПИФ-а, ова фирма је за протекле три године са укупно девет запослених остваривала годишњи приход од око 500.000 марака и приказивала је минорну добит која је прошле године износила свега 540 марака.

Из Министарства енергетике и рударства РС на питања која смо им упутили прошлог петка нисмо добили одговоре на основу чега фирма „Неметали“ врши експлоатацију глине на лежишту Црна Долина.

(Цапитал   Фото:Пиxабаy)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Критичар

27.10.2022 11:58

Даје рекет Додику и онда може да ради шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.10.2022 12:49

Баш тако. А све институције, које би требале контролисати, су исто под контролом Шефа.

Name

Приједорцанин М.

27.10.2022 12:10

Значи профит иде у приватне џепове.овдје је лако утврдити колико је рс оштећена и коме су ишле паре.Сипа пробуди се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

27.10.2022 12:24

Додик и кумови годинама гуле РС, уништена Балкан инвестмент банка и онда Додик оснује Српску банку са 30 мил еура и то пропадне и ево годинама развлаче поступак и да то се заборави или застари а ти Литванци имају масла и у Алумини из Зворника а у Фармаленду постоји директор а украден чак и кров са управне зграде али то народ воли и подржава своју пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алоо "ИНСТИТУЦИЈЕ"

27.10.2022 13:16

пробудите се! алоо, примате плату, ПРОБУДИТЕ СЕ! или купите прње своје и марш кући па тамо укућанима љенчарите..багро заспала и распала

ОДГОВОРИТЕ