Поскупљење: Храна поскупљује и због амбалаже

Поскупљење свих сировина, амбалаже и репроматеријала, те тежа набавка наведеног због покиданих ланаца снабдијевања довешће до тога да ће компаније које се баве прерадом и конзервирањем готове хране, воћа и поврћа у наредном периоду повећати цијене својих производа.

Република Српска 08.10.2022 | 20:20
Поскупљење: Храна поскупљује и због амбалаже

Младен Пратљачић, менаџер извоза компаније "Младегс пак" из Прњавора, која је има брендове "Бонито" и "Доминус", рекао је за "Независне" да није дошло ни до какве промјене што се тиче набавке, те да је амбалажу и даље веома тешко набавити.

"Све су сировине поскупјеле, а амбалажу је скоро немогуће набавити. Веома је тешко набавити и стакло. Нема више стандардних уговора, већ се сваки уговор мијења, а самим тим и и цијена, тако да је све то тешко испратити", истакао је Пратљачић.

На питање да ли би у наредном периоду могло доћи до поскупљења производа због ове ситуације, Пратљачић одговара да је то сигурно, али да се још не зна до коликог ће поскупљења доћи.

"Ми нисмо ни повећали цијене онолико колико су нам порасле цијене сировине и сав остали репроматеријал који користимо. Уговори се мијењају, цијене расту, тако да ће и у наредном периоду доћи до поскупљења наших производа", казао је Пратљачић.

Стево Филиповић, директор Прехрамбене индустрије "Сава Семберија" из Бијељине, истиче да поскупљења нису једини проблем, већ и испорука одређених сировина и амбалаже.

"Суочавамо се с проблемом испоруке јер смо још прије пет мјесеци уплатили новац за лименке које још нису испоручене. Одређене фабрике које су радиле амбалажу у Украјини или су уништене или затворене због ратних дејстава, те је дошло до великих поремећаја на тржишту, на шта ми не можемо да утичемо", нагласио је Филиповић.

Навео је да је стаклена амбалажа поскупјела 100 одсто, лименка преко 100 одсто, а поклопац за теглу 120 одсто.

"Јестиво уље је са 1,37 КМ отишло на 4,40 КМ. Цистерну мазута смо раније плаћали између 16.000 и 18.000 КМ, а сад између 50.000 и 54.000 КМ. Поскупјели су и шећер, со, таблетирана со. Фолија је поскупјела преко 200 одсто. Подигли смо откупне цијене за воће и поврће између 50 и 100 одсто у односу на претходни период како бисмо заштитили пољопривредне произвођаче. Неминовно је да ће доћи до поскупљења због свих ових ствари, ми се надамо да ће то бити око 40 одсто у односу на претходни период и то највише како бисмо сачували кооперанте и производни приоцес, иако ћемо бити на губитку", појаснио је Филиповић.

Слично прича и Перица Танасић, власник компаније "Танасић" из Дворова, код Бијељине, која се бави прерадом и конзервирањем воћа и поврћа, који за "Независне" каже да је дошло до поскупљења свих сировина, репроматеријала и амбалаже.

"Поскупљење је преко 100 одсто, од тегли, поклопаца и осталог. Сировина и енергија су такође прилично поскупјели. Ми нисмо имали другог начина него и да цијене готових производа повећамо. Сви смо морали дићи цијене, јер већ иде нова роба. Зависи која је роба у питању, али поскупљења су од 20 до 40 одсто. Ова ситуација траје већ шест мјесеци. Ми имамо још мјесец и по да завршимо сезону, тако да ће ове цијене тренутно остати на снази. Што се тиче наредне сезоне, видјећемо тада каква ће бити ситуација и какве ће бити цијене репроматеријала, енергије, радне снаге и осталог", закључио је Танасић.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Душан

08.10.2022 18:37

Ма све из Украјине долази, јесте мафија свака вам част. Незнам постоји ли Инспекција о овој држави, треба вама пословање свима прочешљати. Млатите милионе преко ледја народа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

08.10.2022 20:19

Слазем се са Дусаном. Изгледа да све долази из украјине. Нафта, гас, струја, зито и тако испаде да ако нема украјине онда пропаст цивилизације. Смијесно и залосно ако неко вјерује у ово

Name

Крајишник

08.10.2022 19:06

Тачно за криминал и лоповлук увијек се спомиње Украјина која благе везе нема ни са чим ал ето нашима само треба неки разлог!!Шуме наше највеће благо одједном поскупило дрво због Украјине,сад немамо ни поклопце за тегле и то крива Украјина!!Некад је Витаминка откупљивала стаклену амбалажу која се најлакше опере и користила даље,па се одустало јер је из Кине долазило буквално багатела итд.итд.све се увози из Кине,а они опет каке о Украјини!!Тако нам и треба ускоро остаје само траву да пасемо она је још увијек бесплатна!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

09.10.2022 06:20

Кина је још увијек у закључавању због овог вируса. Кинеска економија вјештачки пропада.

Name

Миломирка

08.10.2022 19:56

Не треба нам ни Путин ни атомска,наша власт нас тамани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дд

08.10.2022 22:24

То сто прицас неце повјеровати ни дијете. Поклопац из Украјине.....???

ОДГОВОРИТЕ
Name

преварли су вас напустите их

08.10.2022 23:58

Сектаси су својим цлановима обецали јефтиније цене и они су се упецали на те вести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

09.10.2022 01:49

Ста је рајо, добили сте стоју пред изборе тисина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

09.10.2022 03:16

Народе драги морате се под хитно преорентисати и схватити да на овоме свијету ОРАВДА не постоји, неможете правду да сервирате на кухињски сто и да дате својој дјеци да једу.Морате се научити да крадете,то вам је једина шанса за опстанак на овоме свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека неко објасни

09.10.2022 06:44

О чему се овдје ради? Све је скупље а народ све живи боље, аута све бјеснија, куце и станови све луксузнији. Некад имам утисак да је код нас просјецна плата 5.000 еура...или мозда добар проценат становника ради дрогу... немам објасњење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак...

09.10.2022 07:33

Вала овај рат у Украјини додје ко кец на десетку, изговор за све лоповлуке сто вам на памет падну...све поскупи само плате не...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваксол

09.10.2022 18:38

Нас треба пустити да гладујемо кад смо допустили овим на власти да убијају привреду и пољопривреду не кривити произвођаче мего власт.Бунт на рачун произвођача јер нису криви него влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

10.10.2022 09:48

све лопов до лопова да могу народу би и кожу згулили

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

10.10.2022 09:51

СВЕ ЛОПОВ ДО ЛОПОВА .

ОДГОВОРИТЕ