Poskupljenje: Hrana poskupljuje i zbog ambalaže

Poskupljenje svih sirovina, ambalaže i repromaterijala, te teža nabavka navedenog zbog pokidanih lanaca snabdijevanja dovešće do toga da će kompanije koje se bave preradom i konzerviranjem gotove hrane, voća i povrća u narednom periodu povećati cijene svojih proizvoda.

Republika Srpska 08.10.2022 | 20:20
Poskupljenje: Hrana poskupljuje i zbog ambalaže

Mladen Pratljačić, menadžer izvoza kompanije "Mladegs pak" iz Prnjavora, koja je ima brendove "Bonito" i "Dominus", rekao je za "Nezavisne" da nije došlo ni do kakve promjene što se tiče nabavke, te da je ambalažu i dalje veoma teško nabaviti.

"Sve su sirovine poskupjele, a ambalažu je skoro nemoguće nabaviti. Veoma je teško nabaviti i staklo. Nema više standardnih ugovora, već se svaki ugovor mijenja, a samim tim i i cijena, tako da je sve to teško ispratiti", istakao je Pratljačić.

Na pitanje da li bi u narednom periodu moglo doći do poskupljenja proizvoda zbog ove situacije, Pratljačić odgovara da je to sigurno, ali da se još ne zna do kolikog će poskupljenja doći.

"Mi nismo ni povećali cijene onoliko koliko su nam porasle cijene sirovine i sav ostali repromaterijal koji koristimo. Ugovori se mijenjaju, cijene rastu, tako da će i u narednom periodu doći do poskupljenja naših proizvoda", kazao je Pratljačić.

Stevo Filipović, direktor Prehrambene industrije "Sava Semberija" iz Bijeljine, ističe da poskupljenja nisu jedini problem, već i isporuka određenih sirovina i ambalaže.

"Suočavamo se s problemom isporuke jer smo još prije pet mjeseci uplatili novac za limenke koje još nisu isporučene. Određene fabrike koje su radile ambalažu u Ukrajini ili su uništene ili zatvorene zbog ratnih dejstava, te je došlo do velikih poremećaja na tržištu, na šta mi ne možemo da utičemo", naglasio je Filipović.

Naveo je da je staklena ambalaža poskupjela 100 odsto, limenka preko 100 odsto, a poklopac za teglu 120 odsto.

"Jestivo ulje je sa 1,37 KM otišlo na 4,40 KM. Cisternu mazuta smo ranije plaćali između 16.000 i 18.000 KM, a sad između 50.000 i 54.000 KM. Poskupjeli su i šećer, so, tabletirana so. Folija je poskupjela preko 200 odsto. Podigli smo otkupne cijene za voće i povrće između 50 i 100 odsto u odnosu na prethodni period kako bismo zaštitili poljoprivredne proizvođače. Neminovno je da će doći do poskupljenja zbog svih ovih stvari, mi se nadamo da će to biti oko 40 odsto u odnosu na prethodni period i to najviše kako bismo sačuvali kooperante i proizvodni prioces, iako ćemo biti na gubitku", pojasnio je Filipović.

Slično priča i Perica Tanasić, vlasnik kompanije "Tanasić" iz Dvorova, kod Bijeljine, koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, koji za "Nezavisne" kaže da je došlo do poskupljenja svih sirovina, repromaterijala i ambalaže.

"Poskupljenje je preko 100 odsto, od tegli, poklopaca i ostalog. Sirovina i energija su takođe prilično poskupjeli. Mi nismo imali drugog načina nego i da cijene gotovih proizvoda povećamo. Svi smo morali dići cijene, jer već ide nova roba. Zavisi koja je roba u pitanju, ali poskupljenja su od 20 do 40 odsto. Ova situacija traje već šest mjeseci. Mi imamo još mjesec i po da završimo sezonu, tako da će ove cijene trenutno ostati na snazi. Što se tiče naredne sezone, vidjećemo tada kakva će biti situacija i kakve će biti cijene repromaterijala, energije, radne snage i ostalog", zaključio je Tanasić.

(Nezavisne)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Dušan

08.10.2022 18:37

Ma sve iz Ukrajine dolazi, jeste mafija svaka vam čast. Neznam postoji li Inspekcija o ovoj državi, treba vama poslovanje svima pročešljati. Mlatite milione preko ledja naroda!!!

ODGOVORITE
Name

Sasa

08.10.2022 20:19

Slazem se sa Dusanom. Izgleda da sve dolazi iz ukrajine. Nafta, gas, struja, zito i tako ispade da ako nema ukrajine onda propast civilizacije. Smijesno i zalosno ako neko vjeruje u ovo

Name

Krajišnik

08.10.2022 19:06

Tačno za kriminal i lopovluk uvijek se spominje Ukrajina koja blage veze nema ni sa čim al eto našima samo treba neki razlog!!Šume naše najveće blago odjednom poskupilo drvo zbog Ukrajine,sad nemamo ni poklopce za tegle i to kriva Ukrajina!!Nekad je Vitaminka otkupljivala staklenu ambalažu koja se najlakše opere i koristila dalje,pa se odustalo jer je iz Kine dolazilo bukvalno bagatela itd.itd.sve se uvozi iz Kine,a oni opet kake o Ukrajini!!Tako nam i treba uskoro ostaje samo travu da pasemo ona je još uvijek besplatna!!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

09.10.2022 06:20

Kina je još uvijek u zaključavanju zbog ovog virusa. Kineska ekonomija vještački propada.

Name

Milomirka

08.10.2022 19:56

Ne treba nam ni Putin ni atomska,naša vlast nas tamani...

ODGOVORITE
Name

Dd

08.10.2022 22:24

To sto pricas nece povjerovati ni dijete. Poklopac iz Ukrajine.....???

ODGOVORITE
Name

prevarli su vas napustite ih

08.10.2022 23:58

Sektasi su svojim clanovima obecali jeftinije cene i oni su se upecali na te vesti.

ODGOVORITE
Name

Burle

09.10.2022 01:49

Sta je rajo, dobili ste stoju pred izbore tisina

ODGOVORITE
Name

Zdrave

09.10.2022 03:16

Narode dragi morate se pod hitno preorentisati i shvatiti da na ovome svijetu ORAVDA ne postoji, nemožete pravdu da servirate na kuhinjski sto i da date svojoj djeci da jedu.Morate se naučiti da kradete,to vam je jedina šansa za opstanak na ovome svijetu.

ODGOVORITE
Name

Neka neko objasni

09.10.2022 06:44

O čemu se ovdje radi? Sve je skuplje a narod sve živi bolje, auta sve bjesnija, kuce i stanovi sve luksuzniji. Nekad imam utisak da je kod nas prosjecna plata 5.000 eura...ili mozda dobar procenat stanovnika radi drogu... nemam objasnjenje

ODGOVORITE
Name

Seljak...

09.10.2022 07:33

Vala ovaj rat u Ukrajini dodje ko kec na desetku, izgovor za sve lopovluke sto vam na pamet padnu...sve poskupi samo plate ne...

ODGOVORITE
Name

Vaksol

09.10.2022 18:38

Nas treba pustiti da gladujemo kad smo dopustili ovim na vlasti da ubijaju privredu i poljoprivredu ne kriviti proizvođače mego vlast.Bunt na račun proizvođača jer nisu krivi nego vlada.

ODGOVORITE
Name

Pero

10.10.2022 09:48

sve lopov do lopova da mogu narodu bi i kožu zgulili

ODGOVORITE
Name

PERO

10.10.2022 09:51

SVE LOPOV DO LOPOVA .

ODGOVORITE