70. рођендан: Све што нисте знали о Путину

Руски председник Владимир Путин слави 70. рођендан. Прослава Путиновог 70. рођендана ове године одржава се у сенци рата у Украјини, претњи нукеларног рата и свеопште инвазије. Путин ће свој рођендан прославити радно у свом родном граду Санкт Петербургу на састанку са лидерима ЗНД.

Свијет 07.10.2022 | 10:44
70. рођендан: Све што нисте знали о Путину

Познато је да се о Путину распредају митске приче, које су последњих пар година доживели експанзију. Међутим, много тога је написано, а мало тога је било истина. Ипак, Путин је по први пут о свом детињству и породици одлучио да проговори на почетку своје каријере премијера, а касније и председника постјељциновске Русије.

Стотине књига о његовој ери владања која је почела децембра 1999. и траје до дана данашњег је написано, а чинило се да је све речено. Али, изгледа да није, јер постоје и даље неки детаљи који нису свима познати, а о којима је Путин причао.

Аутор овог текста пронашао је у својој библиотеци књигу - интервју Владимира Путина коју је написало троје руских новинара, који су са њим обавили интервју одмах пошто је дошао на власт у Кремљу после одласка Бориса Јељцина.

За разлику од данашњих интервјуа Путин је тада причао отворено о својој породици, раду у КГБ-у, боравку у Источној Немачкој, доласку на чело ФСБ-а, али и о бившој супрузи која му је тад још била законита жена.

У уводу књиге троје новинара написало је да је са Путином како би књига-интервју била објављена разговарали неколико пута, по неколико сати. Како су навели новинари, Путин је тад, како и они био стрпљив и толерантани, што из данашње перспективе кад се узме у обзир пандемија и нови весник рата са Украјином, проблем са САД и НАТО-ом делује као "срећно доба".

"То су били сусрети "без сакоа", мада још уз кравату. По правилу касно увече. И само једанпут  - у његовом кабинету у Кремљу", написало је троје новинара у својој књизи.

Они су додали да су са Путином разговарали о његовом животу, да је доста дуго размишљао да ли да на нека питања одговори, а онда како кажу аутори - ипак одлучио да каже "не". Троје аутора: Наталија Геворкјан, Наталија Тимакова и Андреј Кољесников направили су историјски корак, јер су покушали да приближе Русима те 2000. године ко је заправо био Владимир Путин.

Шта је Путин испричао о својој породици

"О очевој родбини знам више, него о маминој. Деда се родио у Петербургу и радио као кувар. То је била најобичнија породица: породица једног кувара. Али, очигледно је добро кувао, јер су га после Првог светског рата позвали на рад у Подмосковске Горки, где је живео Лењин и цела породица Уљанов. Када је Лењин умро, деду су преместили у један од Стаљинових летњиковаца и он је тамо дуго радио", каже на почетку приче Путин о својој продици.

Он је испричао да је његов деда неким чудом преживео Стаљинове чистке, па и наџивео самог Стаљина и да је као пензионер живео и кувао у одмаралишту Московског градског комитета партије у Иљинском. Путин додаје да је одлазио тамо у посету деди. Наглашава да је деда ћутао о свом животу. Ту исту праксу имали су и његови родитељи, који, како признаје Путин, нису о себи никад причали пред њим. Додуше, он признаје новинарима да је знао неке фрагменте - да му је отац рођен у Санкт Петербургу 1911. и да кад је почео Први светски рат, живот у "Питеру" како грађани овог града од милоште зову, био је веома тежак и да је због глади породица напустила град и отишла на село Поминово у Тверској области, где је упознао Путинову мајку која је тад имала 17 година.

Родитељи су се у Петербург поново вратили 1932, где су живели у предграђу. Путинов отац је одмах отишао у армију и служио као морнар на подморници, док је, како описује, мајка радила у некој фабрици. Са размаком од годину дана добили су два дечака. Један је после неколико месеци умро.

Кад је почео Други светски рат, како Путин каже, отац је као добровољац отишао на фронт, а мајка је одбила да напусти кућу и са преживелим дететом остала у Петергофу, а кад је постало тешко у Петербург ју је пребацио Путинов ујак, иначе морнарички официр који је служио у штабу Балтичке флоте у Смољном. Брат ју је одвезао са дететом под паљбом немачких бомби (отуда и зашто је Путин велику пажњу по доласку на власт посветио обнови руске морнарице, а посебно подморничке флоте).

Додаје и да сва деца његовог деде  била на фронту и да се нису сви вратили из рата.

"Мама је причала да су у Лењинграду за децу организовали нешто попут дечијих домова. Покушали су да им сачувају живот. У таквом дечјем дому други дечак је добио дифтерију и такође умро", испричао је Путин.

На питање новинара како је Путинова мајка преживела стравичну нацистичку блокаду Лењинграда, руски председник додаје да не би да није било помоћи њеног брата иначе морнаричког официра.

Он јој је доносио храну из свог следовања и да се нашла на ивици смрти када је он био прекомандован.

"То није било преувеличавање: једном се онесвестила од глади, мислили су да је умрла, и чак је ставили међу покојнике. Добро да се на време освестила и зајечала. Углавном, чудом је преживела. Целу блокаду провела је у Лењинграду".

На питање, а где је био његов отац Путин је испричао и кроз који је он пакао прошао.

"Распоредили су га у такозвани диверзантски батаљон НКВД. Ти батаљони вршили су диверзије у позадини немачке војске. Отац је учествовао у једној таквој операцији . У њиховој групи је било 28 људи. Избацили су их код Кингисепа, поручили су терен, сместили се у шуми и чак стигли да дигну композицију са муницијом. Али онда су осатали без хране. Обратили су се мештанима Естонцима, а ови су им донели храну, а онда их изручили Немцима... Немци су их окружили са свих страна, и само поједини међу њима и отац успели су да побегну... Остаци одреда су се кретали према линији фронта. Успут су изгубили још неколико људи и одлучили да се раздвоје. Отац се сакрио у мочвари и дисао кроз трску док пси којима су их тражили нису прошли. Тако се спасао. Од 28 људи до својих стигли су четворица", испричао је Путин.

После краћег одмора Путинов отац је опет завршио на најопаснијем месту на такозваној Невској парцели, на левој обали реке Неве, где се налазила мала база Црвене армије, коју су Немци све време блокаде покушавали да освоје...

"Бачена је фантастична количина бомби на сваки квадратни метар, чак и по мерилима тог рата. То је била чудовишна кланица... Отац је тешко рањен на тој парцели. Он и још један борац добили су задатак да ухвате заробљеника. Допузали су до бункера и спремно чекали, када је одатле изашао Немац. Збунио се и он, а збунили су се и они. Немац се снашао брже. Узео је гранату, бацио на њих и мирно отишао даље... То је била прича коју ми је причао отац лично. Немац је био сигуран да их је убио. Али, отац је преживео са гелерима у ногама. Нашли су га после неколико дана и извукли".

Путин је испричао и један невероватан детаљ да од пољске болнице до града требало га је носити преко целе Неве. Многи су схватали да је то самоубиство... Није било добровољаца, а његов отац је толико изгубио крви да је било јасно да ће умрети ако га не однесу до града. Ту је на њега случајно налетео један борац, његов бивши комшија из зграде који га је ставио на леђа и преко залеђене реке Неве довукао до болнице и вратио се на прву линију.

"Рекао је само да се више неће видети... Хвала Богу, погрешио је. Отац се извукао, а у болници је провео неколико месеци. Тамо га је пронашла мајка, која је полужива сваког дана долазила код њега. Отац је видео у каквом је стању и крадом од сестара почео да јој даје своју храну. Лекари су их ухватили брзо у томе, када су схватили да се он онесвешћује од глади. Кад су утврдили прекорели су их, чак су и неко време престали маму да пуштају код оца. Међутим, због тога, обоје су преживели. Само је отац после тог рањавања читав живот храмао. И комшија је преживео. После блокаде отпутовао је некуда у други град. Он и отац случајно су се срели у Лењинграду двадесет година касније! Замислите?!", испричао је Путн.

Курир.рс

Фото: YУРИ КОЦХЕТКОВ/Геттy Имагес

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Добој

07.10.2022 09:03

Зив и здрав био!!! Покусај искористити своја знања и искуства да отргнес Њемацку од фасиста. Ако се удрузите завладаце вјецни мир у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

07.10.2022 09:22

Само то није бас једноставно ... Вриједи покусавати и истрајати ...

Name

Ђорђе

07.10.2022 09:04

Милокрад Додик, је прије крађе избора био у посјети код мене, ја сам га насавјетовао, да ови када спавају, да краде. Ето Вам тако, поздрав за добре људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+/

07.10.2022 09:17

СРЕЦАН РОЂЕНДАН,ЗИВ И ЗДРАВ БИО НАШ СПАСИОЦЕ ?❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2022 17:28

Од цега нас је и кад спасио, свега ти ?????? А будала и коментара, земљоооо ?????

Name

У задње вријеме

07.10.2022 10:46

Све нобелове награде иду у Русију, или истоцни блок. Врло су, ти народи мирољубиви па их наградјују. Мора да имају потребу да се залазу, боре, за мир и демократију, слободу медија и људска права, кад влада диктатура. Има ли он, Путин, какве везе са тим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

07.10.2022 12:15

Жив био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидија БЛ

07.10.2022 13:36

Путину јод много родјендана и све најбоље ! Ако он не ослободи свијет од диктата, нема ко други!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.10.2022 15:19

Зив и здрав био преседнице и да те здравље слузи јос следецих 70 година???.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуг зивот

07.10.2022 17:35

И добро здравље Вам зели српски народ и да останете такав правицан борац као и до сада. ?

ОДГОВОРИТЕ