Превише ниске плате за високе цијене, а држава се богати!

"Имамо превише ниске плате за овако високе цијене. С друге стране држава се богати кроз прикупљање ПДВ-а. Невјероватна је небрига према обичном потрошачу, послодавцу и грађанину у овој земљи."

Босна и Херцеговина 01.10.2022 | 09:52
Превише ниске плате за високе цијене, а држава се богати!

Поскупљење енергената на годишњем нивоу досегло је рекордних 16,8 посто, чиме је подстакнут раст трошкова за храну који је виши за 25,6 посто на годишњем нивоу. Тренд поскупљења се одразио на готово све анализиране категорије.

"Ми смо мала и отворена економија. Природна богатства за производњу сопствене хране, а и енергије имамо и умјесто да користимо те своје предности ми смо то све препустили с једне стране приватизацији и уништавању, а са друге стране страним компанијама", истакао је за ФТВ Зоран Павловић, стручњак за економију.

"Тако да углавном захваљујући чињеници да је електроенергетски систем остао на нивоу државне контроле имамо релативно стабилну ситуацију, али све што купујемо из иностранства има цијену која се мијења према ситуацији на тржишту, а везано је све за те ланце снабдијевања и могућности набаве производа. Ситуација је таква да је велика штета што ми као земља не користимо домаће потенцијале и домаћу производњу."

Каже да је све скупље зато што у инфлацији свако покушава да додатно дигне цијену не би ли остварио неку екстра зараду.

"Зато постоје инспекције које би морале да контролишу марже које се примјењују на производе. Имамо и тај проблем да је власт у БиХ одустала од покушаја да нам смањи трошкове живота кроз укидање акцизе и укидање ПДВ-а на основне прехрамбене намирнице."

Павловић наглашава да је неопходно смањење трошкова живота, али и смањење оптерећена на плате како би оне могле расти.

"Имамо превише ниске плате за овако високе цијене. С друге стране држава се богати кроз прикупљање ПДВ-а. Невјероватна је небрига према обичном потрошачу, послодавцу и грађанину у овој земљи."

"Прва ствар је смањење трошкова администрације и бенефиција. Све што оде на нашу администрацију је могло да буде окренуто према грађанима. Домаћа власт је закаснила за мјерама заштите становништва и готово да ништа није урадила" закључио је Павловић.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Милан

01.10.2022 09:32

Сав тај новац који се прикупи у буџет опет се враћа грађанима кроз разне врсте помоћи! Па свједоци смо да се стално додјељују разним категоријама грађана разне помоћи, подстицаји и повластице! А одакле се то додјељује! Па управо из повећане наплате прихода! Значи ту се не богати Република Српска као држава јер све то враћа грађанима! То тако и треба да ради одговорна Влада! Браво и свака част за такав однос према грађанима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2022 16:45

Ма марс висе! Све сто се висе накупи и задузи оде проинтеру и овим твојим лоповима. Радници дибили по 60 км а балван 500 км.

Name

Ања

01.10.2022 09:36

Не богати се дрзава, него властодрсци. Узгред, кад се сутра могу оцекивати први поуздани резултати избора? Не могу доцекати да нам их БН објави па на прославу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

01.10.2022 09:37

Превисе ниске плате, за овако високе цијене. И народ годинама пристаје да зивоттари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

01.10.2022 10:23

Нек имају политичари, народу не треба! Дјеца владајуће свите живе као богови, аута, станови, путовања, бахате се гдје год... а наша за Минкен да штемају зидове и каблирају!!! И онда кад видим оне ботове црвене који их подржавају и говоре како су они супер, они су спас за народ... За мало ћара сте се продали улизице, народ за све вас зна ко дте и шта сте и колико можете. Проће и ваше биће вас срамота! Сутра народе добро размисли коме глас дајеш! Уздравље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.10.2022 10:45

Ако судимо по артиклима за прошла 4 месеца живот је поскупио барем 40% За то време плате су остале скоро исте пензије су "нарасле"10% Огромна је диспропорција и зачуђујуће је како народ уопште егзистира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паааа....

01.10.2022 10:52

Не би било ништа лоше у томе да се држава богати али истина је да се богате појединци на рачун буџета као и да сви запослени на "државним јаслама" сасвим пристојно живе а при том не улажу неки велики напор како би ДОБИЛИ плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

01.10.2022 11:26

Имам превише ниску пензију за овакве цијене, али овај "паметњаковић" ми је допиздио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

01.10.2022 15:40

Ми одавно имамо ниске плате преживљавање дан и комад ништа добро само све горе и горе одоше нам дјеца пуста им остаде Рс и само гробови одтадоше јадних погинулих бораца који боље фа су побјегли нег у гробу лежали јер нажалост Власт је уништила РС и успомену на погинуле и борце који сад једва преживљавају.Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.10.2022 22:50

Не богати се држава него додик и његов свита похаоеите их и видећете од како је дошао на власт милијарде су у пита ју

Name

Ја

01.10.2022 22:54

Милокраде јар Србија Русија Кипар гдје ли си наумио буди човек остани и одговарај овом народу па ј видиш убише човјек и умро природном смрћу ма обдукцију праву и доктори у одмах затворити