Previše niske plate za visoke cijene, a država se bogati!

"Imamo previše niske plate za ovako visoke cijene. S druge strane država se bogati kroz prikupljanje PDV-a. Nevjerovatna je nebriga prema običnom potrošaču, poslodavcu i građaninu u ovoj zemlji."

Bosna i Hercegovina 01.10.2022 | 09:52
Previše niske plate za visoke cijene, a država se bogati!

Poskupljenje energenata na godišnjem nivou doseglo je rekordnih 16,8 posto, čime je podstaknut rast troškova za hranu koji je viši za 25,6 posto na godišnjem nivou. Trend poskupljenja se odrazio na gotovo sve analizirane kategorije.

"Mi smo mala i otvorena ekonomija. Prirodna bogatstva za proizvodnju sopstvene hrane, a i energije imamo i umjesto da koristimo te svoje prednosti mi smo to sve prepustili s jedne strane privatizaciji i uništavanju, a sa druge strane stranim kompanijama", istakao je za FTV Zoran Pavlović, stručnjak za ekonomiju.

"Tako da uglavnom zahvaljujući činjenici da je elektroenergetski sistem ostao na nivou državne kontrole imamo relativno stabilnu situaciju, ali sve što kupujemo iz inostranstva ima cijenu koja se mijenja prema situaciji na tržištu, a vezano je sve za te lance snabdijevanja i mogućnosti nabave proizvoda. Situacija je takva da je velika šteta što mi kao zemlja ne koristimo domaće potencijale i domaću proizvodnju."

Kaže da je sve skuplje zato što u inflaciji svako pokušava da dodatno digne cijenu ne bi li ostvario neku ekstra zaradu.

"Zato postoje inspekcije koje bi morale da kontrolišu marže koje se primjenjuju na proizvode. Imamo i taj problem da je vlast u BiH odustala od pokušaja da nam smanji troškove života kroz ukidanje akcize i ukidanje PDV-a na osnovne prehrambene namirnice."

Pavlović naglašava da je neophodno smanjenje troškova života, ali i smanjenje opterećena na plate kako bi one mogle rasti.

"Imamo previše niske plate za ovako visoke cijene. S druge strane država se bogati kroz prikupljanje PDV-a. Nevjerovatna je nebriga prema običnom potrošaču, poslodavcu i građaninu u ovoj zemlji."

"Prva stvar je smanjenje troškova administracije i beneficija. Sve što ode na našu administraciju je moglo da bude okrenuto prema građanima. Domaća vlast je zakasnila za mjerama zaštite stanovništva i gotovo da ništa nije uradila" zaključio je Pavlović.

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Milan

01.10.2022 09:32

Sav taj novac koji se prikupi u budžet opet se vraća građanima kroz razne vrste pomoći! Pa svjedoci smo da se stalno dodjeljuju raznim kategorijama građana razne pomoći, podsticaji i povlastice! A odakle se to dodjeljuje! Pa upravo iz povećane naplate prihoda! Znači tu se ne bogati Republika Srpska kao država jer sve to vraća građanima! To tako i treba da radi odgovorna Vlada! Bravo i svaka čast za takav odnos prema građanima!

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2022 16:45

Ma mars vise! Sve sto se vise nakupi i zaduzi ode prointeru i ovim tvojim lopovima. Radnici dibili po 60 km a balvan 500 km.

Name

Anja

01.10.2022 09:36

Ne bogati se drzava, nego vlastodrsci. Uzgred, kad se sutra mogu ocekivati prvi pouzdani rezultati izbora? Ne mogu docekati da nam ih BN objavi pa na proslavu!

ODGOVORITE
Name

Bas tako

01.10.2022 09:37

Previse niske plate, za ovako visoke cijene. I narod godinama pristaje da zivottari.

ODGOVORITE
Name

Dušan

01.10.2022 10:23

Nek imaju političari, narodu ne treba! Djeca vladajuće svite žive kao bogovi, auta, stanovi, putovanja, bahate se gdje god... a naša za Minken da štemaju zidove i kabliraju!!! I onda kad vidim one botove crvene koji ih podržavaju i govore kako su oni super, oni su spas za narod... Za malo ćara ste se prodali ulizice, narod za sve vas zna ko dte i šta ste i koliko možete. Proće i vaše biće vas sramota! Sutra narode dobro razmisli kome glas daješ! Uzdravlje!

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.10.2022 10:45

Ako sudimo po artiklima za prošla 4 meseca život je poskupio barem 40% Za to vreme plate su ostale skoro iste penzije su "narasle"10% Ogromna je disproporcija i začuđujuće je kako narod uopšte egzistira

ODGOVORITE
Name

Paaaa....

01.10.2022 10:52

Ne bi bilo ništa loše u tome da se država bogati ali istina je da se bogate pojedinci na račun budžeta kao i da svi zaposleni na "državnim jaslama" sasvim pristojno žive a pri tom ne ulažu neki veliki napor kako bi DOBILI plate.

ODGOVORITE
Name

A

01.10.2022 11:26

Imam previše nisku penziju za ovakve cijene, ali ovaj "pametnjaković" mi je dopizdio

ODGOVORITE
Name

Boki

01.10.2022 15:40

Mi odavno imamo niske plate preživljavanje dan i komad ništa dobro samo sve gore i gore odoše nam djeca pusta im ostade Rs i samo grobovi odtadoše jadnih poginulih boraca koji bolje fa su pobjegli neg u grobu ležali jer nažalost Vlast je uništila RS i uspomenu na poginule i borce koji sad jedva preživljavaju.Sramota.

ODGOVORITE
Name

Ja

01.10.2022 22:50

Ne bogati se država nego dodik i njegov svita pohaoeite ih i videćete od kako je došao na vlast milijarde su u pita ju

Name

Ja

01.10.2022 22:54

Milokrade jar Srbija Rusija Kipar gdje li si naumio budi čovek ostani i odgovaraj ovom narodu pa j vidiš ubiše čovjek i umro prirodnom smrću ma obdukciju pravu i doktori u odmah zatvoriti