БиХ је формално испунила један од кључних приоритета

Крајем августа Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојио је Закон о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама што је био један од приоритета у склопу борбе против корупције коју је Европска комисија ставила пред нашу земљу.

Босна и Херцеговина 01.10.2022 | 09:31
БиХ је формално испунила један од кључних приоритета

"Усвајање наведеног закона значи да је Босна и Херцеговина испунила један од кључних приоритета у испуњавању претпоставки у процесу приступања Европској унији. Користимо прилику да се захвалимо свим институцијама које су учествовале у предметном процесу на уложеном доприносу", навели су из Агенције за јавне набавке након доношења закона.

У разговору за Клиx.ба Ивана Корајлић, извршна директорица Транспаренцy Интернатионала БиХ (ТИБиХ) казала је да овим законом није испуњен основни циљ, односно нису усвојене антикоруптивне одредбе које јесу биле основни циљ реформе Закона о јавним набавкама.

Закон о јавним набавкама се у оквиру приоритета Европске комисије налази управо у дијелу који се односи на борбу против корупције.

"То је требало бити унапрјеђење закона у смислу јачања антикорупционих механизама у Закону о јавним набавкама. Међутим, оно што смо ми добили на крају измјенама закона у поређењу с оним што је требало бити су двије потпуно различите ствари", рекла је Ивана Корајлић.

Она је истакла да је процес измјена закона започео још прије пет година од радне групе која је била за то задужена.

"У једној форми је дошао на Вијеће министара, а у другој форми је изашао с Вијећа Министара", казала је Корајлић те додала да су на Вијећу министара избачене одредбе које се односе на јачање надзора, појачавање санкција и јачање Агенције за јавне набавке.

Остављене су поједине позитивне одредбе у смислу сукоба интереса у јавним набавкама, појачања транспарентности у појединим фазама.

"Међутим, оно што је требало да ојача механизме надзора је изостављено. Касније смо у парламентарној процедури добили још и амандмане које су упућивали поједини заступници који су додатно ослабили ове измјене тако што су додате одредбе које чак остављају додатни простор за злоупотребе", рекла је Корајлић.

Како је истакла, то се односи на повећање лимита на директни споразум (са шест на 10 хиљада без икаквог провођења поступка), повећање лимита на измјене уговора са 20 на 30 посто.

Иако се законом представља да је испуњен један дио из приоритета владајуће странке су искористиле да убаце и одредбе које су лошије у односу на претходни закон.

"Упркос томе што је у неким дијеловима Закон о јавним набавкама унапријеђен у једном дијелу су погоршане одредбе", наводи Корајлић.

Бивши директор Агенције за јавне набавке Ђенан Салчин за Клиx.ба је казао да је приједлог радне групе био да се у Закон о јавним набавкама дефинише кривично дјело везано за јавне набавке.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

реалност

01.10.2022 08:20

БиХ це у наредној 2023 економски да падне на кољена. И то је све. Посљедива минулог нерада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реалност

01.10.2022 09:26

Не вјерујем, као дрзава нисмо много задузени, а као народ, све три стране знамо се снаци

Name

Татар

01.10.2022 10:49

Прво сте на име старога закона путем јавних набавки опљачкали на десетине милиона и након тога усвајати нови закон.Е право сте перспективни

Name

Док је ове власти

01.10.2022 08:22

Корупција ће бити заштићена,јер су власти умрежене,и ту помоћи нема.Учинит ће све,како би се још више богатили,а штете које изазову,плаћати ће ионако осиромашени грађани. Не брине мене неулазак у ЕУ,јер и тамо влада криминал,али,ова бахатост властодржаца,постаје неподношљива. Ако се сад не изборимо да их смијенимо,онда боље нисмо ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

01.10.2022 08:37

Сад је ЕУ испунила све услове и придрузила се Балкану.Сто се тице гријања ту су у много лосијој позицији од нас. Морамо под хитно вратити им те силне савјетнике за нас јер су њима сада много потребнији.

ОДГОВОРИТЕ