Србија не прихвата резултате референдума у УКР

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да Србија не може да прихвати резултате референдума у украјинским регионима јер би то, како је истакао, било потпуно супротно нашим државним и националним интересима.

Србија 25.09.2022 | 12:13
Србија не прихвата резултате референдума у УКР

Никола Селаковић је на конференцији за новинаре, на питање да ли ће Србија прихватити резултате референдума у украјинским регионима, рекао да у складу са Повељом Уједињених нација и опште прихваћеним принципима и нормама међународног јавног права Србија не може да прихвати те резултате.

Никола Селаковић је на конференцији за новинаре, на питање да ли ће Србија прихватити резултате референдума у украјинским регионима, рекао да у складу са Повељом Уједињених нација и опште прихваћеним принципима и нормама међународног јавног права Србија не може да прихвати те резултате.

"Са једне стране је принципијелна наша посвећеност принципима и правилима међународног јавног права, Повељи Уједињених нација, а са друге стране то би било потпуно супротно нашим државним и националним интересима, потпуно супротно нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета и посвећености принципу неповредивости граница", рекао је Селаковић.

На питање новинара какву поруку Србија шаље споразумом који је потписао са шефом руске дипломатије дипломатије Сергејем Лавровом, Селаковић је одговорио да тај споразум критикују само они који га нису ни прочитали те да он служи само као довољан изговор за напад на нашу земљу.

"Тај споразум потписује се од 1996. године и реч је о техничкој ствари, нема конотацију безбедносне политике. Реч је о билатералним односима и мултилатералној активности. Влада је могла да одбије такав план, али у њему нема ништа спорно, а критикују га они који га нису ни видели", поручио је Селаковић.

Главна тема свих сусрета у Њујорку - одбрана интереса Србије
Селаковић је изјавио и да је заједно са председником Србије Александром Вучићем на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку имао на стотине разговора са страним државницима и дипломатама, и да је главна тема свих сусрета била одбрана државних и националних интереса Србије.

Селаковић је рекао да је ово за Србију најинтензивнија година што се тиче дипломатских активности у последњих неколико година, те да је само он у Њујорку имао 95 сусрета са министирма спољних послова и разним другим дипломатама, и да је потписао 13 споразума о сарадњи и протокала.

Истакао је да су главне теме тих сусрета били билатерални односи, енергетика, енергетска диверсификација и да се разговарало о градњи соларних паркова, ветрогенератора, изградњи Ђердапа 3 који могу да граде само САД, интерконектора са Бугарском и Северном Македонијом.

Рекао је и да су са Бразилом, Колумбијом и Сенегалом потписана по два споразума.

(РТС)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

хаха

25.09.2022 10:50

Не секирајте Додимира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2022 13:19

Ко вас шта пита? Брините се о себи. Видите да вам дјеца умиру у биједи. Сиротињи искључује те струју. Случај Мали Зворник треба да вас врати у реалност. Сви сте зрели за оставке.

Name

Нејединство!

25.09.2022 13:35

Велико! Након онлико патетичног славља и помпе прије двије седмице, опет једно велико ништа!

Name

Ре

25.09.2022 16:03

Нема везе признаце их Јузна Осетија, Абразија итд.

Name

ББ

25.09.2022 12:18

Нормално да неце прихватити резултате референдума, јер би тиме аутоматски признали независност Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ББ

26.09.2022 06:32

Аа како сад мозе да се непризна референдум а ста це реци Путко. А са друге стране не Санкције и у Њујорку Србија потписује уговор са Русијом Па ко је онда овде луд. Сад кад нас ЕУ казни и запад. Јао ста то би а вамо економски Тигар гријање по зграда а на дрва ко у време рата. Е Срби Срби зато нас и Срби.

Name

нн

25.09.2022 12:24

Космет је јузна покрајина дрзаве Србије увјек била и остаце заувјек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2022 14:59

Како то мислис и остаће,немозете Косово никад повратити а ви мозете прицати ста год хоцете.

Name

Референдум

25.09.2022 16:03

На косову није био референдум. Косово је отето с нато 1244 Косово је дио Србије.

Name

Бањалуцки мировни споразум

25.09.2022 15:46

Опис неприхватања и прихватања резултата референдума од стране Србије је дакле, описан обавезивањем и позивом страна на преговоре, с подразумјеваносцу да преговори јеини ове области дрзе са двојним пристуством у Русији и Украјини с насе тацке гледиста ... Слицно као сто постоји двојно присуство Спрске у БХ и Србији, односо Херцег Босне у Хрватској и БХ ... Док Космет има слицност са Далмацијом .... Косово је Србија и тамо се налазе насељеници из Албаније са својом управом док постоје вањски фактори који цине да се не ријеси као нехрвати у Далмацији и док 4 земље не успоставе контролу над проблемом Албанских миграција и наталитетног разбојниства на тудје реацуне ... Алтернативна је Балкан 2 верзија ... Ово је дио Балкан 1 верзије ... Сто се тице Бањалуцког мировног споразума у односу на Украјину је слицан Дејтонском за БХ те има за циљ сурадњу ове три обалсти Украјине, Балкана и Русије у превазилазењу проблема које проузрокује однос према западу и/или сам запад ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

25.09.2022 17:00

Ко те ста пита будало? Гледај своја посла и немесај се у светску политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАX

25.09.2022 19:30

Нови ден, грицка предатора ...