Srbija ne prihvata rezultate referenduma u UKR

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima jer bi to, kako je istakao, bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima.

Srbija 25.09.2022 | 12:13
Srbija ne prihvata rezultate referenduma u UKR

Nikola Selaković je na konferenciji za novinare, na pitanje da li će Srbija prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regionima, rekao da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate.

Nikola Selaković je na konferenciji za novinare, na pitanje da li će Srbija prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regionima, rekao da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate.

"Sa jedne strane je principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica", rekao je Selaković.

Na pitanje novinara kakvu poruku Srbija šalje sporazumom koji je potpisao sa šefom ruske diplomatije diplomatije Sergejem Lavrovom, Selaković je odgovorio da taj sporazum kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju.

"Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan, ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli", poručio je Selaković.

Glavna tema svih susreta u Njujorku - odbrana interesa Srbije
Selaković je izjavio i da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku imao na stotine razgovora sa stranim državnicima i diplomatama, i da je glavna tema svih susreta bila odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Selaković je rekao da je ovo za Srbiju najintenzivnija godina što se tiče diplomatskih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, te da je samo on u Njujorku imao 95 susreta sa ministirma spoljnih poslova i raznim drugim diplomatama, i da je potpisao 13 sporazuma o saradnji i protokala.

Istakao je da su glavne teme tih susreta bili bilateralni odnosi, energetika, energetska diversifikacija i da se razgovaralo o gradnji solarnih parkova, vetrogeneratora, izgradnji Đerdapa 3 koji mogu da grade samo SAD, interkonektora sa Bugarskom i Severnom Makedonijom.

Rekao je i da su sa Brazilom, Кolumbijom i Senegalom potpisana po dva sporazuma.

(RTS)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

haha

25.09.2022 10:50

Ne sekirajte Dodimira

ODGOVORITE
Name

Re

25.09.2022 13:19

Ko vas šta pita? Brinite se o sebi. Vidite da vam djeca umiru u bijedi. Sirotinji isključuje te struju. Slučaj Mali Zvornik treba da vas vrati u realnost. Svi ste zreli za ostavke.

Name

Нејединство!

25.09.2022 13:35

Велико! Након онлико патетичног славља и помпе прије двије седмице, опет једно велико ништа!

Name

Re

25.09.2022 16:03

Nema veze priznace ih Juzna Osetija, Abrazija itd.

Name

BB

25.09.2022 12:18

Normalno da nece prihvatiti rezultate referenduma, jer bi time automatski priznali nezavisnost Kosova.

ODGOVORITE
Name

Re BB

26.09.2022 06:32

Aa kako sad moze da se neprizna referendum a sta ce reci Putko. A sa druge strane ne Sankcije i u Njujorku Srbija potpisuje ugovor sa Rusijom Pa ko je onda ovde lud. Sad kad nas EU kazni i zapad. Jao sta to bi a vamo ekonomski Tigar grijanje po zgrada a na drva ko u vreme rata. E Srbi Srbi zato nas i Srbi.

Name

nn

25.09.2022 12:24

Kosmet je juzna pokrajina drzave Srbije uvjek bila i ostace zauvjek...

ODGOVORITE
Name

Re

25.09.2022 14:59

Kako to mislis i ostaće,nemozete Kosovo nikad povratiti a vi mozete pricati sta god hocete.

Name

Referendum

25.09.2022 16:03

Na kosovu nije bio referendum. Kosovo je oteto s nato 1244 Kosovo je dio Srbije.

Name

Banjalucki mirovni sporazum

25.09.2022 15:46

Opis neprihvatanja i prihvatanja rezultata referenduma od strane Srbije je dakle, opisan obavezivanjem i pozivom strana na pregovore, s podrazumjevanoscu da pregovori jeini ove oblasti drze sa dvojnim pristustvom u Rusiji i Ukrajini s nase tacke gledista ... Slicno kao sto postoji dvojno prisustvo Sprske u BH i Srbiji, odnoso Herceg Bosne u Hrvatskoj i BH ... Dok Kosmet ima slicnost sa Dalmacijom .... Kosovo je Srbija i tamo se nalaze naseljenici iz Albanije sa svojom upravom dok postoje vanjski faktori koji cine da se ne rijesi kao nehrvati u Dalmaciji i dok 4 zemlje ne uspostave kontrolu nad problemom Albanskih migracija i natalitetnog razbojnistva na tudje reacune ... Alternativna je Balkan 2 verzija ... Ovo je dio Balkan 1 verzije ... Sto se tice Banjaluckog mirovnog sporazuma u odnosu na Ukrajinu je slican Dejtonskom za BH te ima za cilj suradnju ove tri obalsti Ukrajine, Balkana i Rusije u prevazilazenju problema koje prouzrokuje odnos prema zapadu i/ili sam zapad ...

ODGOVORITE
Name

Predator

25.09.2022 17:00

Ko te sta pita budalo? Gledaj svoja posla i nemesaj se u svetsku politiku.

ODGOVORITE
Name

BAX

25.09.2022 19:30

Novi den, gricka predatora ...