Аустрија ће повући своју војску из БиХ ако оде ЕУФОР

Министрица одбране Аустрије Клаудиа Таннер казала је да ће ова земља повући своје војнике из војне мисије ЕУФОР-а "Алтхеа" у Босни и Херцеговини уколико Савјет безбједности УН-а не продужи мандат, пише аустријски Дер Стандард.

Босна и Херцеговина 24.09.2022 | 18:30
Аустрија ће повући своју војску из БиХ ако оде ЕУФОР

Како наводе у Дер Стандарду, међународни сукоб са Русијом могао би имати драматичне посљедице за Аустрију и њену војску. Истичу да постоји ризик да се оконча најзначајнија аустријска спољна мисија, а то је учешће у мировној операцији у Босни и Херцеговини.

Дер Стандард објашњава како се ради о мисији УН-а и да је Аустрија укључена од 2004. године и поред свога званично неутралног статуса. Такође, Аустрија има највећи контигнет војника, а од 2009. године заповиједа мисијом. Тренутни главнокомандујући је аустријски генерал-мајор Антон Wесселy.

Објашњавају да је, до сада рутинско продужавање мандата које се дешавало почетком новембра, доведено у питање због рата у Украјини.

Како је Дер Стандард сазнао, Министарство одбране Аустрије је већ испланирало напуштање мисије Алтхеа у случају да Русија у Савјету безбједности блокира продужетак мисије. Љетос је канцеларија министрице Таннер је урадио извјештај о опцијама у којима су представљени сви сценарији.

Опције укључују и напуштање, а из војних извора је потврђено да је та опција теоретски и практични могућа. Коначно одлуку би донијела влада Аустрије, као што је био случај са повлачењем мировних трупа са Голана 2013. године.

У влади се и даље надају да Кремљ неће блокирати продужетак мандата, али неки сумњају да Путин жели произвести нове немире и подјеле у ЕУ, а то би се лако могло постићи дестабилизацијом на Балкану. Аустријски медиј наводе да би Путин могао дјеловати на позив члана Предсједништва Милорада Додика.

Други је став, наводе, да Путин неће ићи тако далеко јер би се војна операција могла наставити и без мандата УН-а, напримјер уколико Предсједништво БиХ затражи помоћ НАТО-а упркос противљењу Милорада Додика.

У случају да се НАТО позиционира без сагласности Савјета безбједности УН-а, војно неутрална Аустрија би имала проблем. Без мандата УН-а учешће у мисији би било незамисливо, а повлачење војника би била реална опција сматрају у Министарству одбране Аустрије, сазнаје Дер Стандард.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛ

24.09.2022 16:49

Сасвим нормално да це повуци ако додју НАТО трупе,јер Аустрија није у НАТО-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билy Питон

24.09.2022 17:17

Аустрија није члан НАТО пакта, логично.Овлаштења су у рукама НАТО а и остаће 100 година у Босни.Зато ће Руси продужити мандат АЛТЕЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

24.09.2022 17:58

Да и требате се повуци у своју земљу а и сви остали немате се ста петљати у туде земље народ у Босни је досо памети рат нетреба никоме цувајте свако своје тамо не побољсасте бас ниста ајте куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па тим

24.09.2022 21:41

Војницима је боље овдје него у Украјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

25.09.2022 06:37

Па нека иду и НАТО нека дође, тад бар можемо мирно спавати. Докле год овакви какви су у Режиму се са нашим Страхом играју ми ћемо увек лоше да спавамо и све мање ће нас вити по целој БиХ. Хоће државну имовину на Ентитете да Прогурају, зашто… Зато што тад мог све да продају, све да уновче и ми будемо своји на своме. Зашто се Електро Привреда продаје Србији, зашто, па ми смо Браћа. Ја би мом брату помогао и то џаба, а никад неких њега за ситну лову сиромашио па кад ми неможе недај боже да плати ја њег у МРАКУ оставим. Докле год је имовина Државна нико никад је не може Продат јер је НАРОДНА, јер је Народ Држава и то припада њему.

ОДГОВОРИТЕ