Захтјев Суду БиХ да поништи Правилник о регистрацији возила

"Предала сам захтјев Суду БиХ за оцјену законитости Правилника о регистрацији возила у БиХ који је донио министар Војин Митровић, а према којем ћемо дворској фирми у којој је син консултант плаћати 9 КМ за стикер о регистрацији преко којег ће моћи пратити наше кретање. Уложила сам и захтјев предсједнику Суда да се по овом предмету поступи приоритетно како би била спријечена штета по грађане и буџете, изјавила је данас новинарима Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС. 

Република Српска 23.09.2022 | 15:43
Захтјев Суду БиХ да поништи Правилник о регистрацији возила

„Овим правилником се потпуно незаконито послови ентитетских МУП-ова пребацују приватној фирми која је ''нацртана'', а према писању медија то је ''Проинтер'' у којем је консултант Игор Додик, и донијет је управо зато да би поменута фирма згрнула милионе и то на штету буџета институција БиХ и ентитетских МУП-ова. Што је најмонструозније, помоћу нових стикера који ће имати чипове, потпуно незаконито прати се кретање аутомобила и лица која њима управљају, чиме је угрожено наше право приватности па и слобода“, казала је Пандуревићева. 

Напомиње да би смо према спорном правилнику стикер који кошта 1-1,5 КМ, ми ''Проинтеру'' плаћали 9 КМ и то наредних 10 година.

„Када се то помножи са 1,2 милиона возила и десет година, јасно је да се нацртаној ''стручној институцији'' из наших џепова годишње црта преко 9,5 милиона КМ“, прецизира Пандуревић.

Наводи да је ово први пут у историји постдејтонске БиХ да један министар у Савјету министара надлежност ентитетске институције (МУП-а) преноси на други орган – у овом случају приватно предузеће.

„Овим је прекршен и Закон у управи БиХ који прописује да се јавна овлашћења ''стручној институцији'' могу повјерити само законом, а не некаквим правилницима. Прекршен је и Закон о Агенцији за идентификациона документа која је једина надлежна за идентификациона документа, односно стикере, али и Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ“, каже Пандуревић.

Додаје да надаље, пословном субјекту министар Митровић потпуно незаконито даје наше личне и приватне податке као што је локација возила чиме је угрожена приватност грађана, и основна права и слободе. Да не говоримо шта то значи с аспекта да возила штићених личности прати и лоцира приватна фирма, и да Митровић при томе није затражио мишљење безбједносних агенција.

„Митровићу се журило да јавни новац, наш новац, на крају мандата пребаци приватним лицима, односно повлашћеној фирми, али му је једино успјело да себи обезбиједи кривичну пријаву. Увјерена сам и зато ово и радим да ће Суд БиХ укинути Митровићев Правилник јер је он незаконит из разлога које сам набројала и  неуставан због нарушавања приватности и слободе кретања“ ,казала је Пандуревићева.

Поручила је да након овог, сви треба добро да размисле да ли се исплати одговарати за незаконито намицање послова дворским фирмама.  

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЗВОРНИК

23.09.2022 14:00

Браво Александра???. Тако се бори и води рачун о народу, а не као лоповска банда. Имаш глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд бивси

23.09.2022 16:29

За све гласам само никад висе за Додика и Зељку,они су нас уназадили и оплацкали да нам нема напретка сто година.

Name

Добој

24.09.2022 16:13

Поента је у угрозавању приватности. Ко је Дудук да зна гдје се ја налазим?

Name

Влада

23.09.2022 15:37

Свака част.Конкретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

23.09.2022 18:02

Ове није било ни на мапи протеклих година. Мјесец пред изборе искоци одједном ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.09.2022 19:34

Браво,да цујемо и несто конструктивно а не само пароле и обецања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузана

23.09.2022 20:10

Бакир Човић и Додик дијеле тај приход између себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

24.09.2022 01:58

Пратити кретаје није ли то угрожавање права на приватност то ни једна земља нема нити дозвољава у региону такве ствари се могу одобри само када се неко оперативно прати, ово је дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

24.09.2022 08:15

Ако је таћна информација да су стикери за регистрацију аутомобила ћиповани, и да се преко њих може пратити кретање аутомобила, то не само да је противуставно, него представља тешко кривично дјело и кршење људских права, и било би неопходно поднијети и кривићну пријаву тужилаштву БИХ, и обавијестити МУП- БИХ, и МУП - РС,да се овај слућај истражи!

ОДГОВОРИТЕ