Zahtjev Sudu BiH da poništi Pravilnik o registraciji vozila

"Predala sam zahtjev Sudu BiH za ocjenu zakonitosti Pravilnika o registraciji vozila u BiH koji je donio ministar Vojin Mitrović, a prema kojem ćemo dvorskoj firmi u kojoj je sin konsultant plaćati 9 KM za stiker o registraciji preko kojeg će moći pratiti naše kretanje. Uložila sam i zahtjev predsjedniku Suda da se po ovom predmetu postupi prioritetno kako bi bila spriječena šteta po građane i budžete, izjavila je danas novinarima Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS. 

Republika Srpska 23.09.2022 | 15:43
Zahtjev Sudu BiH da poništi Pravilnik o registraciji vozila

„Ovim pravilnikom se potpuno nezakonito poslovi entitetskih MUP-ova prebacuju privatnoj firmi koja je ''nacrtana'', a prema pisanju medija to je ''Prointer'' u kojem je konsultant Igor Dodik, i donijet je upravo zato da bi pomenuta firma zgrnula milione i to na štetu budžeta institucija BiH i entitetskih MUP-ova. Što je najmonstruoznije, pomoću novih stikera koji će imati čipove, potpuno nezakonito prati se kretanje automobila i lica koja njima upravljaju, čime je ugroženo naše pravo privatnosti pa i sloboda“, kazala je Pandurevićeva. 

Napominje da bi smo prema spornom pravilniku stiker koji košta 1-1,5 KM, mi ''Prointeru'' plaćali 9 KM i to narednih 10 godina.

„Kada se to pomnoži sa 1,2 miliona vozila i deset godina, jasno je da se nacrtanoj ''stručnoj instituciji'' iz naših džepova godišnje crta preko 9,5 miliona KM“, precizira Pandurević.

Navodi da je ovo prvi put u istoriji postdejtonske BiH da jedan ministar u Savjetu ministara nadležnost entitetske institucije (MUP-a) prenosi na drugi organ – u ovom slučaju privatno preduzeće.

„Ovim je prekršen i Zakon u upravi BiH koji propisuje da se javna ovlašćenja ''stručnoj instituciji'' mogu povjeriti samo zakonom, a ne nekakvim pravilnicima. Prekršen je i Zakon o Agenciji za identifikaciona dokumenta koja je jedina nadležna za identifikaciona dokumenta, odnosno stikere, ali i Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH“, kaže Pandurević.

Dodaje da nadalje, poslovnom subjektu ministar Mitrović potpuno nezakonito daje naše lične i privatne podatke kao što je lokacija vozila čime je ugrožena privatnost građana, i osnovna prava i slobode. Da ne govorimo šta to znači s aspekta da vozila štićenih ličnosti prati i locira privatna firma, i da Mitrović pri tome nije zatražio mišljenje bezbjednosnih agencija.

„Mitroviću se žurilo da javni novac, naš novac, na kraju mandata prebaci privatnim licima, odnosno povlašćenoj firmi, ali mu je jedino uspjelo da sebi obezbijedi krivičnu prijavu. Uvjerena sam i zato ovo i radim da će Sud BiH ukinuti Mitrovićev Pravilnik jer je on nezakonit iz razloga koje sam nabrojala i  neustavan zbog narušavanja privatnosti i slobode kretanja“ ,kazala je Pandurevićeva.

Poručila je da nakon ovog, svi treba dobro da razmisle da li se isplati odgovarati za nezakonito namicanje poslova dvorskim firmama.  

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ZVORNIK

23.09.2022 14:00

Bravo Aleksandra???. Tako se bori i vodi račun o narodu, a ne kao lopovska banda. Imaš glas.

ODGOVORITE
Name

Snsd bivsi

23.09.2022 16:29

Za sve glasam samo nikad vise za Dodika i Zeljku,oni su nas unazadili i oplackali da nam nema napretka sto godina.

Name

Doboj

24.09.2022 16:13

Poenta je u ugrozavanju privatnosti. Ko je Duduk da zna gdje se ja nalazim?

Name

Vlada

23.09.2022 15:37

Svaka čast.Konkretno

ODGOVORITE
Name

Bogoje

23.09.2022 18:02

Ove nije bilo ni na mapi proteklih godina. Mjesec pred izbore iskoci odjednom ???

ODGOVORITE
Name

Istina

23.09.2022 19:34

Bravo,da cujemo i nesto konstruktivno a ne samo parole i obecanja.

ODGOVORITE
Name

Suzana

23.09.2022 20:10

Bakir Čović i Dodik dijele taj prihod između sebe.

ODGOVORITE
Name

Frankfurt

24.09.2022 01:58

Pratiti kretaje nije li to ugrožavanje prava na privatnost to ni jedna zemlja nema niti dozvoljava u regionu takve stvari se mogu odobri samo kada se neko operativno prati, ovo je dno dna.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

24.09.2022 08:15

Ako je taćna informacija da su stikeri za registraciju automobila ćipovani, i da se preko njih može pratiti kretanje automobila, to ne samo da je protivustavno, nego predstavlja teško krivično djelo i kršenje ljudskih prava, i bilo bi neophodno podnijeti i krivićnu prijavu tužilaštvu BIH, i obavijestiti MUP- BIH, i MUP - RS,da se ovaj slućaj istraži!

ODGOVORITE