Љубиње: У Дому здравља ради само један љекар

Изостанак рекације надлежних институција на све бројнији одлазак љекара у Републици Српкој полако долази на наплату. Прве на удару су мале локалне заједнице, а једна од њих је Љубиње, у којем је грађанима на услузи у Дому здравља свега један љекар. 

Република Српска 14.09.2022 | 10:39
Љубиње: У Дому здравља ради само један љекар

Докторица Сузана Милутиновић више од мјесец дана сама ради у љубинском Дому здравља гдје прима пацијенте и врши специјалистичке прегледе, одлази у кућне посјете, а поред свега тога у сталном је дежурству у служби Хитне помоћи.

Практично њено радно вријеме је 24 часа, а како каже нада се да је то само привремено и да ће ова здравствена установа добити најмање још два љекара како би опстала.

-Овдје се ради породична медицина, специјалистичке услуге радиологије, хигијенско-епидемијске службе, затим педијатријске и највећи проблем је та Хитна медицинска помоћ која мора бити доступна грађанима 24 часа. За сада све добро организујем, али тај рад у Хитној помоћ је краткотрајан. Неко ријешење би било да запослимо једног до два љекара сталније јер тај долазак на 15, 20 дана су исто само привремана ријешења – рекла је  др. Сузана Милутиновић, специјалиста радиолог у Дому здравља Љубиње

А оно што би била најгора варијента је та да умјесто Дома здравља у Љубиње буде у функцији само амбуланта. То би свакако додатно отежало живот становнцима те локалне заједнице, који би на најобичније прегледе морали путовати у 60 километара удаљено Требиње. 

-Ми смо до сада имали неке замјене у смислу 10, 15 дана али то не ријешава проблем. Проблем ријешава љекар на дуже стазе, који ће радити или у породичној или Хитној амбалунти, Бар два љекара су потребна за овај број становника и површину коју ми покривамо – истакла је др. Светлана Војичић, в. д. Директора Дома здравља Љубиње.

У општини Љубиње свјесни су овог проблема и чињенице да већи центри своје здравствене установе попуњавају кадровима из мањих средина. У тој локланој заједници покушавају учинити све да пронађу љекара, али  очекују и  системско ријешење јер то сами нису у могућности.

-Ми стално кубиримо са недостатком доктора, конкурс је тамо стално отворен. Ми као локлана заједница нудимо добре бенефите ко хоће да ради, имамо стан који је у власништву који изнајмљујемо љекарима који дађу повремено. Ми смо спремни да тај стан уколико да раде Љубије да им дамо стан на кориштетење, а ако одраде четири године да им препишемо стан у влаништво доктора. Мислим да је то један од начина који ми можемо утицати, али мислим да је суштина да генерално држава мора се позабави кадровским ријешењима код малих локланих заједница – рекао је Стево Драпић, начелник општине Љубиње.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Неда

14.09.2022 08:58

Не разумијем ни те љекаре који неце овдје да зиве и раде. Љубиње није крај свијета, са станом који опстина даје и платом, мозе се сасвим лијепо зивјети а и нема овдје много становника. Ако др сама стизе све те послове, па њих двоје или троје уз њу радиолога би узивали. Не моземо сви радити на УКЦ. Па боље лав у малом мјесту него мрав у велеграду. Све се покондирило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нг

14.09.2022 10:35

Јест крај свијета, у томе и јесте проблем.

Name

Нада

14.09.2022 19:32

И ја се питам . У РС поред БЛ има неколико градова осредње величине. Масивно се одлази у Њемачку, неко у Словенију. А,овим малим мјестима ништа не недостаје. Човјек не постаје културнији живећи у већем граду него радећи на себи. Као што има " недовршених " особа у Бл ,тако има изграде их у мањем мјесту. Свашта!

Name

Ђубрад

14.09.2022 09:09

Успио си милораде уби Љубиње, кобје следеци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

14.09.2022 09:46

Ријешит ће то лука петровић и снсд, раселит ће то још мало народа и ријешена ствар или гласај за промјене. За нашег вулкана, Јецу, Миркана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2022 11:01

Хајде нека Вукан то ријеши,по партијском задатку,,на посо,,од 3. октобра.

Name

Србо

14.09.2022 10:45

Људи треба да већ једном схвате да се све уништава и да све иде у приватне руке, још мало и распродаја је завршена ,још Електро привреда није продана а уништена је.

ОДГОВОРИТЕ