Ljubinje: U Domu zdravlja radi samo jedan ljekar

Izostanak rekacije nadležnih institucija na sve brojniji odlazak ljekara u Republici Srpkoj polako dolazi na naplatu. Prve na udaru su male lokalne zajednice, a jedna od njih je Ljubinje, u kojem je građanima na usluzi u Domu zdravlja svega jedan ljekar. 

Republika Srpska 14.09.2022 | 10:39
Ljubinje: U Domu zdravlja radi samo jedan ljekar

Doktorica Suzana Milutinović više od mjesec dana sama radi u ljubinskom Domu zdravlja gdje prima pacijente i vrši specijalističke preglede, odlazi u kućne posjete, a pored svega toga u stalnom je dežurstvu u službi Hitne pomoći.

Praktično njeno radno vrijeme je 24 časa, a kako kaže nada se da je to samo privremeno i da će ova zdravstvena ustanova dobiti najmanje još dva ljekara kako bi opstala.

-Ovdje se radi porodična medicina, specijalističke usluge radiologije, higijensko-epidemijske službe, zatim pedijatrijske i najveći problem je ta Hitna medicinska pomoć koja mora biti dostupna građanima 24 časa. Za sada sve dobro organizujem, ali taj rad u Hitnoj pomoć je kratkotrajan. Neko riješenje bi bilo da zaposlimo jednog do dva ljekara stalnije jer taj dolazak na 15, 20 dana su isto samo privremana riješenja – rekla je  dr. Suzana Milutinović, specijalista radiolog u Domu zdravlja Ljubinje

A ono što bi bila najgora varijenta je ta da umjesto Doma zdravlja u Ljubinje bude u funkciji samo ambulanta. To bi svakako dodatno otežalo život stanovncima te lokalne zajednice, koji bi na najobičnije preglede morali putovati u 60 kilometara udaljeno Trebinje. 

-Mi smo do sada imali neke zamjene u smislu 10, 15 dana ali to ne riješava problem. Problem riješava ljekar na duže staze, koji će raditi ili u porodičnoj ili Hitnoj ambalunti, Bar dva ljekara su potrebna za ovaj broj stanovnika i površinu koju mi pokrivamo – istakla je dr. Svetlana Vojičić, v. d. Direktora Doma zdravlja Ljubinje.

U opštini Ljubinje svjesni su ovog problema i činjenice da veći centri svoje zdravstvene ustanove popunjavaju kadrovima iz manjih sredina. U toj loklanoj zajednici pokušavaju učiniti sve da pronađu ljekara, ali  očekuju i  sistemsko riješenje jer to sami nisu u mogućnosti.

-Mi stalno kubirimo sa nedostatkom doktora, konkurs je tamo stalno otvoren. Mi kao loklana zajednica nudimo dobre benefite ko hoće da radi, imamo stan koji je u vlasništvu koji iznajmljujemo ljekarima koji dađu povremeno. Mi smo spremni da taj stan ukoliko da rade Ljubije da im damo stan na korištetenje, a ako odrade četiri godine da im prepišemo stan u vlaništvo doktora. Mislim da je to jedan od načina koji mi možemo uticati, ali mislim da je suština da generalno država mora se pozabavi kadrovskim riješenjima kod malih loklanih zajednica – rekao je Stevo Drapić, načelnik opštine Ljubinje.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Neda

14.09.2022 08:58

Ne razumijem ni te ljekare koji nece ovdje da zive i rade. Ljubinje nije kraj svijeta, sa stanom koji opstina daje i platom, moze se sasvim lijepo zivjeti a i nema ovdje mnogo stanovnika. Ako dr sama stize sve te poslove, pa njih dvoje ili troje uz nju radiologa bi uzivali. Ne mozemo svi raditi na UKC. Pa bolje lav u malom mjestu nego mrav u velegradu. Sve se pokondirilo...

ODGOVORITE
Name

Ng

14.09.2022 10:35

Jest kraj svijeta, u tome i jeste problem.

Name

Nada

14.09.2022 19:32

I ja se pitam . U RS pored BL ima nekoliko gradova osrednje veličine. Masivno se odlazi u Njemačku, neko u Sloveniju. A,ovim malim mjestima ništa ne nedostaje. Čovjek ne postaje kulturniji živeći u većem gradu nego radeći na sebi. Kao što ima " nedovršenih " osoba u Bl ,tako ima izgrade ih u manjem mjestu. Svašta!

Name

Đubrad

14.09.2022 09:09

Uspio si milorade ubi Ljubinje, kobje sledeci?

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

14.09.2022 09:46

Riješit će to luka petrović i snsd, raselit će to još malo naroda i riješena stvar ili glasaj za promjene. Za našeg vulkana, Jecu, Mirkana.

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2022 11:01

Hajde neka Vukan to riješi,po partijskom zadatku,,na poso,,od 3. oktobra.

Name

Србо

14.09.2022 10:45

Људи треба да већ једном схвате да се све уништава и да све иде у приватне руке, још мало и распродаја је завршена ,још Електро привреда није продана а уништена је.

ODGOVORITE