Велика европска економија суочена са великом кризом

Због енергетске кризе, немачка привреда се суочава са „трагедијом у пет чинова” и рецесијом у коју би могла „потпуно да урони”, пише Дер Шпигел (Дер Спиегел).

Свијет 13.09.2022 | 07:29
Велика европска економија суочена са великом кризом

- Прве фабрике престају да раде, потрошња опада: немачка привреда неодољиво клизи у кризу која би могла да ослаби земљу на дуже време. Ово је трагедија у пет чинова.

Свако ко жели да схвати шта прети немачкој економији може да разговара са менаџерима од аутомобилске индустрије или истраживача тржишта, да проучава податке о инфлацији или цене акција, наводи се у чланку.

Све је више паничних извештаја о разним предузећима из свих региона земље, а челници концерна и синдикални лидери „више не крију страх“.

- Више није питање да ли ће криза избити. Питање је колико ће она бити страшна и колико ће трајати. Ово је трагедија у пет чинова, а почиње шоком од цене енергената, пише Дер Шпигел.

Овај шок су, како наводи лист, доживела пре свега предузећа која су више од других зависна од струје и гаса: произвођачи папира, ђубрива, челика.

Ова предузећа „преносе“ раст цена на друге секторе привреде: од индустријских концерна до средњих предузећа, што је „други чин трагедије“.

По правилу, фирме немају другог избора него да пребаце поскупљења на потрошаче, који су сада принуђени да "држе" новац како би одједном платили огромне рачуне за струју и гас.

- А онда се завеса подиже и почиње четврти чин трагедије, са свим знацима економске катастрофе: расположење потрошача никада није било тако лоше у историји Савезне Републике, наглашава Дер Шпигел.

Као резултат тога, како се истиче у чланку, потрошња опада, прва предузећа престају да раде, што значи да ће пре или касније почети да расте и незапосленост.

- А сада вас позивамо на пети чин економске драме! За овај страшни сценарио постоји дефиниција која буди страхове који су били дуго успавани: рецесија. И изгледа да ће земља у њу потпуно уронити у самој блиској будућности“, резимира публикација.

Западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације због увођења санкција Москви и политике напуштања руског горива.

У контексту поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија у Европи је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што је утицало и на друге секторе привреде.

Такође, САД и европске земље суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија.

(Новости)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Херцеговац

13.09.2022 06:19

Слушајте ви САД и старог Бајдена, пà ће бити напредак али у рикверц. Све сенилни и младе даме мисле сломити Русију санкцијама . Санкције умјесто Русију сломише ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коначно

13.09.2022 06:29

Баш ми их је жао. Само нек падају, па то су сами себи приредили и заслужили. Смета им Русија. Кренули су експанузивно хињски, ал им се жестоко враћа. Стотинама година себе развијали на штету других нација , држава, експлоатирајући их и тлачећи. Колико је само колонија било гдје су угњетавали народе, сукобе изазивали, бродовима у оковима робове довозили и изживљавали се на њима и ето, тако су градили своју "демократију". Ал што јест, јест, џаба им њихова нацистичка идеологија, Руси им зубе ломе дефинитивно. Нема виђе руских јевтиних енергената, хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

липи

13.09.2022 09:47

Ти стварно мислис да је Русија све сама лијепо зарадила и направила. Па пола данасњих еуропских дрзава су зивјеле 50 год. под руском окупаторском цизмом. Било им лијепо па су се 90их осамосталили.

Name

трули запад

13.09.2022 06:49

Слусам ову прицу о пропасти запада цитав зивот а сви зивимо од њихових пара а код нас благостање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2022 08:49

Док се они забринути ми сме боримо да презивимо. А ми смо ти такви сто нас висе наси лазу ми боље гриземо на те лази.

Name

Управо обрнуто

13.09.2022 09:54

Они живе од пара цијелог свијета, преко банака, а испоставило се да су живили и од Руске енергије, коју су им ови продавали за ШТАМПАНЕ ЕУРЕ

Name

Цçцц

13.09.2022 07:13

Тразили сте гледајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

13.09.2022 07:16

Елита ће опљачкати све, и Запад и Исток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агенда

13.09.2022 08:28

То је тај систем "у интересу градјана и осталих мантри" ....

Name

МеНАГЕР

13.09.2022 08:29

И тако пар година а онда се инсталира један водја једне националистицке партије и поново све из поцетка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гамби

13.09.2022 08:59

Дигли су се они и из тоталних русевина а да не презиве ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из оних се дигли

13.09.2022 15:21

Али из ових софистицираних неце сигурно. Сасвим су друга времена и околности......

Name

Јадници

13.09.2022 10:43

Сад це кренут нама посла тразит код нас све ради благостање ста це они сад морају ил нама ил у русију незнам гдје је боље??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ(тј. сотоне)или хегемон

13.09.2022 12:46

Је кривац за сво стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале ре ммф сотоне или хегемон

13.09.2022 14:44

???? тацно тако