Velika evropska ekonomija suočena sa velikom krizom

Zbog energetske krize, nemačka privreda se suočava sa „tragedijom u pet činova” i recesijom u koju bi mogla „potpuno da uroni”, piše Der Špigel (Der Spiegel).

Svijet 13.09.2022 | 07:29
Velika evropska ekonomija suočena sa velikom krizom

- Prve fabrike prestaju da rade, potrošnja opada: nemačka privreda neodoljivo klizi u krizu koja bi mogla da oslabi zemlju na duže vreme. Ovo je tragedija u pet činova.

Svako ko želi da shvati šta preti nemačkoj ekonomiji može da razgovara sa menadžerima od automobilske industrije ili istraživača tržišta, da proučava podatke o inflaciji ili cene akcija, navodi se u članku.

Sve je više paničnih izveštaja o raznim preduzećima iz svih regiona zemlje, a čelnici koncerna i sindikalni lideri „više ne kriju strah“.

- Više nije pitanje da li će kriza izbiti. Pitanje je koliko će ona biti strašna i koliko će trajati. Ovo je tragedija u pet činova, a počinje šokom od cene energenata, piše Der Špigel.

Ovaj šok su, kako navodi list, doživela pre svega preduzeća koja su više od drugih zavisna od struje i gasa: proizvođači papira, đubriva, čelika.

Ova preduzeća „prenose“ rast cena na druge sektore privrede: od industrijskih koncerna do srednjih preduzeća, što je „drugi čin tragedije“.

Po pravilu, firme nemaju drugog izbora nego da prebace poskupljenja na potrošače, koji su sada prinuđeni da "drže" novac kako bi odjednom platili ogromne račune za struju i gas.

- A onda se zavesa podiže i počinje četvrti čin tragedije, sa svim znacima ekonomske katastrofe: raspoloženje potrošača nikada nije bilo tako loše u istoriji Savezne Republike, naglašava Der Špigel.

Kao rezultat toga, kako se ističe u članku, potrošnja opada, prva preduzeća prestaju da rade, što znači da će pre ili kasnije početi da raste i nezaposlenost.

- A sada vas pozivamo na peti čin ekonomske drame! Za ovaj strašni scenario postoji definicija koja budi strahove koji su bili dugo uspavani: recesija. I izgleda da će zemlja u nju potpuno uroniti u samoj bliskoj budućnosti“, rezimira publikacija.

Zapadne zemlje suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva.

U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge sektore privrede.

Takođe, SAD i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.

(Novosti)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Hercegovac

13.09.2022 06:19

Slušajte vi SAD i starog Bajdena, pà će biti napredak ali u rikverc. Sve senilni i mlade dame misle slomiti Rusiju sankcijama . Sankcije umjesto Rusiju slomiše EU.

ODGOVORITE
Name

Konačno

13.09.2022 06:29

Baš mi ih je žao. Samo nek padaju, pa to su sami sebi priredili i zaslužili. Smeta im Rusija. Krenuli su ekspanuzivno hinjski, al im se žestoko vraća. Stotinama godina sebe razvijali na štetu drugih nacija , država, eksploatirajući ih i tlačeći. Koliko je samo kolonija bilo gdje su ugnjetavali narode, sukobe izazivali, brodovima u okovima robove dovozili i izživljavali se na njima i eto, tako su gradili svoju "demokratiju". Al što jest, jest, džaba im njihova nacistička ideologija, Rusi im zube lome definitivno. Nema viđe ruskih jevtinih energenata, hahaha.

ODGOVORITE
Name

lipi

13.09.2022 09:47

Ti stvarno mislis da je Rusija sve sama lijepo zaradila i napravila. Pa pola danasnjih europskih drzava su zivjele 50 god. pod ruskom okupatorskom cizmom. Bilo im lijepo pa su se 90ih osamostalili.

Name

truli zapad

13.09.2022 06:49

Slusam ovu pricu o propasti zapada citav zivot a svi zivimo od njihovih para a kod nas blagostanje

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2022 08:49

Dok se oni zabrinuti mi sme borimo da prezivimo. A mi smo ti takvi sto nas vise nasi lazu mi bolje grizemo na te lazi.

Name

Upravo obrnuto

13.09.2022 09:54

Oni žive od para cijelog svijeta, preko banaka, a ispostavilo se da su živili i od Ruske energije, koju su im ovi prodavali za ŠTAMPANE EURE

Name

Cçcc

13.09.2022 07:13

Trazili ste gledajte

ODGOVORITE
Name

Jaffa

13.09.2022 07:16

Elita će opljačkati sve, i Zapad i Istok.

ODGOVORITE
Name

Agenda

13.09.2022 08:28

To je taj sistem "u interesu gradjana i ostalih mantri" ....

Name

MeNAGER

13.09.2022 08:29

I tako par godina a onda se instalira jedan vodja jedne nacionalisticke partije i ponovo sve iz pocetka

ODGOVORITE
Name

Gambi

13.09.2022 08:59

Digli su se oni i iz totalnih rusevina a da ne prezive ovo

ODGOVORITE
Name

Iz onih se digli

13.09.2022 15:21

Ali iz ovih sofisticiranih nece sigurno. Sasvim su druga vremena i okolnosti......

Name

Jadnici

13.09.2022 10:43

Sad ce krenut nama posla trazit kod nas sve radi blagostanje sta ce oni sad moraju il nama il u rusiju neznam gdje je bolje??

ODGOVORITE
Name

MMF(tj. sotone)ili hegemon

13.09.2022 12:46

Je krivac za svo stanje.

ODGOVORITE
Name

Rale re mmf sotone ili hegemon

13.09.2022 14:44

???? tacno tako