Нови Зеланд постаје република након смрти краљице?!

Новозеландска премијерка Јацинда Ардерн изјавила је да Нови Зеланд неће предузеги никакве мјере да постане република у кратком року након смрти краљице Елизабете ИИ, иако се очекује да земља на крају то и постане.

Свијет 13.09.2022 | 07:23
Нови Зеланд постаје република након смрти краљице?!

Никада нисам осјетила хитност. Толико је изазова са којима се суочавамо. Ово је велика и значајна дебата. Немојте мислити да ће се то догодити или треба да се деси брзо", рекао је Ардерн новинарим на питање да ли ће промјена монарха у Великој Британији потакнути разговоре о републиканизму у земљи.

Нови Зеланд је једно од 15 земаља у којима се британски монарх сматра шефом државе, укључујући Аустралију и Канаду, иако је та улога углавном церемонијална.

Али већ неко вријеме се води дебата о томе да ли ова пацифичка нација треба постанти република, са грађанином као шефом државе.

"Вјерујем да ће то бити оно куда ће Нови Зеланд кренути с временом. Вјерујем да ће се то догодити у мом животу, али не видим то као краткорочну мјеру или било шта што ће ускоро бити на дневном реду", рекла је Ардерн.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кенгур

13.09.2022 05:58

Ова жена је много вољена и поштована у својој земљи, али и у Аустралији, сматрају је способном, поштеном и јако добром особом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре то је тако

13.09.2022 07:30

Јер влада демократија, у супротном, да има апсолутну моц, била би као Ким, Путин и слицни, дозивотни владар.

Name

xxx

13.09.2022 11:40

само ако није потур бице добро