Novi Zeland postaje republika nakon smrti kraljice?!

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da Novi Zeland neće preduzegi nikakve mjere da postane republika u kratkom roku nakon smrti kraljice Elizabete II, iako se očekuje da zemlja na kraju to i postane.

Svijet 13.09.2022 | 07:23
Novi Zeland postaje republika nakon smrti kraljice?!

Nikada nisam osjetila hitnost. Toliko je izazova sa kojima se suočavamo. Ovo je velika i značajna debata. Nemojte misliti da će se to dogoditi ili treba da se desi brzo", rekao je Ardern novinarim na pitanje da li će promjena monarha u Velikoj Britaniji potaknuti razgovore o republikanizmu u zemlji.

Novi Zeland je jedno od 15 zemalja u kojima se britanski monarh smatra šefom države, uključujući Australiju i Kanadu, iako je ta uloga uglavnom ceremonijalna.

Ali već neko vrijeme se vodi debata o tome da li ova pacifička nacija treba postanti republika, sa građaninom kao šefom države.

"Vjerujem da će to biti ono kuda će Novi Zeland krenuti s vremenom. Vjerujem da će se to dogoditi u mom životu, ali ne vidim to kao kratkoročnu mjeru ili bilo šta što će uskoro biti na dnevnom redu", rekla je Ardern.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Кенгур

13.09.2022 05:58

Ова жена је много вољена и поштована у својој земљи, али и у Аустралији, сматрају је способном, поштеном и јако добром особом...

ODGOVORITE
Name

Re to je tako

13.09.2022 07:30

Jer vlada demokratija, u suprotnom, da ima apsolutnu moc, bila bi kao Kim, Putin i slicni, dozivotni vladar.

Name

xxx

13.09.2022 11:40

samo ako nije potur bice dobro