Питања наталитета хитно ћемо рјешавати након пада режима!

- Истовремено је и број ученика у средњим школама на забрињавајуће ниском нивоу, у овој школској години је у мркоњићку Гимназију у први разред уписано тек 22 ученика,  што је испод свих стандарда и пријети јој потпуно затварање као и сеоских школа, каже Ковачевић.

Република Српска 11.09.2022 | 12:14
Питања наталитета хитно ћемо рјешавати након пада режима!

Зоран Ковачевић, кандидат СДС за посланика у НСРС из Изборне јединице 3, говорећи о стању у Мркоњић Граду, општини из које долази, апострофира смањење и старење популације: 

- То  је проблем у Републици Српској, а и у општини Мркоњић Град то представља озбиљан проблем, каже он и истиче: 

- Неповољни демографски токови могу довести локалну заједницу у озбиљне друштвене, социјалне и буџетске изазове па је стално држање ове теме међу приоритетима и трагање за рјешењима витално питање општине Мркоњић Град. 

Он сматра да је за преокрет тренутно неповољне ситуације потребно јачати породичну политику, подстицати стратешку улогу породице и људски фактор ставити у жижу токова. 

- Поређења ради на подручју општине Мркоњић Град 1991. године је живјело 27.395 становника док по последњој процјени завода за статистику на подручју општине живи 14.622 становника (2020.) а вјероватно је тај број пуно мањи из разлога што је велики број становника напустио општину, а и даље има пријаву мјеста боравка на подручју општине. Од овог броја је чак 2000 људи старији од 65 година, наводи Ковачевић поразну статистику и наставља:

- Ако узмемо број рођених и умрлих у периоду од 2009-2021. године број рођених је  1.636, а број умрлих 3.148, па је природни прираштај за овај период негативан и износи -1.512 што је више него поражавајуће.

Он каже да су посљедице оваквог пада броја становника  већ видљиве: 

- У Основној школи „Вук Караџић“ Бараћи,  број ученика у централној школи је мањи од броја запослених. Укупан број основаца на подручју општине је 1088 у школској 2021/22,  што је најнижи број од рата на овамо, каже Ковачевић и наставља: 

- Истовремено је и број ученика у средњим школама на забрињавајуће ниском нивоу, у овој школској години је у мркоњићку Гимназију у први разред уписано тек 22 ученика,  што је испод свих стандарда и пријети јој потпуно затварање као и сеоских школа.

Зоран Ковачевић тврди да се проблем смањења броја становника посебно осјети у сеоском подручју, гдје је све већи број напуштених домаћинстава, и парцела које се не обрађују. 

- Поређења ради, према попису 1991. у руралним дијеловима општине Мркоњић Град  живјело је 17.856 становника док је тај број по попису из 2013.  9.300, а данас је тај број испод 8000, прецизно наводи Ковачевић и наставља:

- Смањење броја становника већ доводи и до недостатка радне снаге на подручју општине, каже Ковачевић, и поручује да су све то заоставштине актуелне власти, које ће се након избора и пада режима морати приоритетно рјешавати.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Отахарин

11.09.2022 10:38

Знаци само, једно, да ће те нас... Ти, и ви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.09.2022 12:39

Која невероватна прица? Ста це ови сто обецавају висе деце, правити толико деце да це повецати наталитет? Прица вам је предизборна безвезна пропаганда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

13.09.2022 20:20

НАЈВАЖНИЈИ ЈЕ ПОСАО. И РИЈЕШАВАЊЕ СТАМБЕНО. ЗАИСТА РЕПУБЛИКУ СУ СНСД ВОЂЕ ОПУСТОШИЛЕ. СРБИ ЛАЖЊАЦИ, ПА ОНДА НИЈЕ ЧУДО. ОД ГЛАВЕ РИБА СМРДИ. ДОДИК НАШУ ОПЗИЦИЈУ НАЗИВА ИЗДАЈНИЦИМА. МУДАР. СКРЕТАО ПАЖЊУ СА СЕБЕ ВИЧУЋИ: ДРЖИТЕ ЛОПОВЕ, ОПЗИЦИЈА ИЗДАЈНИЦИ, БАКИР ЋЕ НАС ПРОГУТАТИ, НЕЋЕМО У НАТО, ИЗДВОЈИЋЕМО СЕ, ВРАЋАЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ, А ОН СВЕ ПОТПИСАО. РАСЕЛИО ВИШЕ НЕГО НДХ. МА, МОРЕ МАРШ. КО СУ ТИ ЉУДИ, КОЈИ НИСУ ПРИМИЈЕТИЛИ, ДА ЈЕ СВАКА ИЗЈАВА, САМО "СЛАТКА ЖВАКА" ДА СЕ ДОБИЈУ ИЗБОРИ. И ТАКО ОВИМА САД ОСТАЈЕ РС И Б И Х, ДЕМОЛИРАНА У СВЕМУ. ДОДИК, БАКИР И ЧОВИЋ НИ ЈЕДАН ГЛАС НЕ ЗАСЛУЖУЈУ. СВА ДРЖАВА ЈЕ БЕЗ МЛАДИХ И СТРУЧНИХ. ОНИ СУ ГОТОВО ОДУСТАЛИ. ЗАТО ЗА ПОШТЕНЕ ЉУДЕ ДА СВИ ГЛАСАМО И КОЛИКО ЋЕ ГОДИНА БИТИ ПОТРЕБНО ЗА ЕКОНОМСКИ И ПРАВНИ ОПОРАВАК. ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН И СВИ СА ЊИХОВИХ ЛИСТА. Објавиће се ко није гласао. Обични. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ