Pitanja nataliteta hitno ćemo rješavati nakon pada režima!

- Istovremeno je i broj učenika u srednjim školama na zabrinjavajuće niskom nivou, u ovoj školskoj godini je u mrkonjićku Gimnaziju u prvi razred upisano tek 22 učenika,  što je ispod svih standarda i prijeti joj potpuno zatvaranje kao i seoskih škola, kaže Kovačević.

Republika Srpska 11.09.2022 | 12:14
Pitanja nataliteta hitno ćemo rješavati nakon pada režima!

Zoran Кovačević, kandidat SDS za poslanika u NSRS iz Izborne jedinice 3, govoreći o stanju u Mrkonjić Gradu, opštini iz koje dolazi, apostrofira smanjenje i starenje populacije: 

- To  je problem u Republici Srpskoj, a i u opštini Mrkonjić Grad to predstavlja ozbiljan problem, kaže on i ističe: 

- Nepovoljni demografski tokovi mogu dovesti lokalnu zajednicu u ozbiljne društvene, socijalne i budžetske izazove pa je stalno držanje ove teme među prioritetima i traganje za rješenjima vitalno pitanje opštine Mrkonjić Grad. 

On smatra da je za preokret trenutno nepovoljne situacije potrebno jačati porodičnu politiku, podsticati stratešku ulogu porodice i ljudski faktor staviti u žižu tokova. 

- Poređenja radi na području opštine Mrkonjić Grad 1991. godine je živjelo 27.395 stanovnika dok po poslednjoj procjeni zavoda za statistiku na području opštine živi 14.622 stanovnika (2020.) a vjerovatno je taj broj puno manji iz razloga što je veliki broj stanovnika napustio opštinu, a i dalje ima prijavu mjesta boravka na području opštine. Od ovog broja je čak 2000 ljudi stariji od 65 godina, navodi Кovačević poraznu statistiku i nastavlja:

- Ako uzmemo broj rođenih i umrlih u periodu od 2009-2021. godine broj rođenih je  1.636, a broj umrlih 3.148, pa je prirodni priraštaj za ovaj period negativan i iznosi -1.512 što je više nego poražavajuće.

On kaže da su posljedice ovakvog pada broja stanovnika  već vidljive: 

- U Osnovnoj školi „Vuk Кaradžić“ Baraći,  broj učenika u centralnoj školi je manji od broja zaposlenih. Ukupan broj osnovaca na području opštine je 1088 u školskoj 2021/22,  što je najniži broj od rata na ovamo, kaže Кovačević i nastavlja: 

- Istovremeno je i broj učenika u srednjim školama na zabrinjavajuće niskom nivou, u ovoj školskoj godini je u mrkonjićku Gimnaziju u prvi razred upisano tek 22 učenika,  što je ispod svih standarda i prijeti joj potpuno zatvaranje kao i seoskih škola.

Zoran Кovačević tvrdi da se problem smanjenja broja stanovnika posebno osjeti u seoskom području, gdje je sve veći broj napuštenih domaćinstava, i parcela koje se ne obrađuju. 

- Poređenja radi, prema popisu 1991. u ruralnim dijelovima opštine Mrkonjić Grad  živjelo je 17.856 stanovnika dok je taj broj po popisu iz 2013.  9.300, a danas je taj broj ispod 8000, precizno navodi Кovačević i nastavlja:

- Smanjenje broja stanovnika već dovodi i do nedostatka radne snage na području opštine, kaže Кovačević, i poručuje da su sve to zaostavštine aktuelne vlasti, koje će se nakon izbora i pada režima morati prioritetno rješavati.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Otaharin

11.09.2022 10:38

Znaci samo, jedno, da će te nas... Ti, i vi!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

11.09.2022 12:39

Koja neverovatna prica? Sta ce ovi sto obecavaju vise dece, praviti toliko dece da ce povecati natalitet? Prica vam je predizborna bezvezna propaganda.

ODGOVORITE
Name

+

13.09.2022 20:20

NAJVAŽNIJI JE POSAO. I RIJEŠAVANJE STAMBENO. ZAISTA REPUBLIKU SU SNSD VOĐE OPUSTOŠILE. SRBI LAŽNJACI, PA ONDA NIJE ČUDO. OD GLAVE RIBA SMRDI. DODIK NAŠU OPZICIJU NAZIVA IZDAJNICIMA. MUDAR. SKRETAO PAŽNJU SA SEBE VIČUĆI: DRŽITE LOPOVE, OPZICIJA IZDAJNICI, BAKIR ĆE NAS PROGUTATI, NEĆEMO U NATO, IZDVOJIĆEMO SE, VRAĆANJE NADLEŽNOSTI, A ON SVE POTPISAO. RASELIO VIŠE NEGO NDH. MA, MORE MARŠ. KO SU TI LJUDI, KOJI NISU PRIMIJETILI, DA JE SVAKA IZJAVA, SAMO "SLATKA ŽVAKA" DA SE DOBIJU IZBORI. I TAKO OVIMA SAD OSTAJE RS I B I H, DEMOLIRANA U SVEMU. DODIK, BAKIR I ČOVIĆ NI JEDAN GLAS NE ZASLUŽUJU. SVA DRŽAVA JE BEZ MLADIH I STRUČNIH. ONI SU GOTOVO ODUSTALI. ZATO ZA POŠTENE LJUDE DA SVI GLASAMO I KOLIKO ĆE GODINA BITI POTREBNO ZA EKONOMSKI I PRAVNI OPORAVAK. ŠAROVIĆ, JELENA, VUKAN I SVI SA NJIHOVIH LISTA. Objaviće se ko nije glasao. Obični. Krajišnik.

ODGOVORITE