У РС траже веће мрежарине - струја поскупљује?

Хоће ли поскупјети струја у Републици Српској? Надлежни увјеравају грађане како од тога, барем у овој години, нема ништа. Међутим, предузећа из састава Електропривреде послала су захтјеве за повећање цијена мрежарине, тј. дистрибуције крајњим корисницима од 33, па чак и до 105 посто.

Република Српска 02.09.2022 | 13:35
У РС траже веће мрежарине - струја поскупљује?

Посљедњу ријеч даће, ипак, Регулаторна комисија за енергетику.

Струја можда неће поскупјети, али ће рачуни крајњим корисницима вјероватно бити много већи. Реченица парадоксална, али ситуација чиста. Кориштење дистрибутивне мреже посебна је ставка на рачунима за електричну енергију, а та ставка је чак и већа од утрошка енергије. Дистрибутивна предузећа траже поскупљење ове услуге.

"Стање није одрживо, није реално и сматрамо да су се стекли сви услови за повећање цијене мрежарине како би се могао одржати систем, како би оператори дистрибитивног система могли несметано даље да развијају мрежу и обезбјеђују стабилно и квалитетно напајање купаца и врше прикључења", наводи портпарол Електрокрајине Предраг Клинцов.

Додаје, тренутне цијене датирају још из 2013, а у међувремену дошло је до енормних трошкова када је ријеч о набавци репроматеријала, од метала, каблова и стубова, као и накнаде које плаћају Електропреносу и независном оператору система.

Потрошачи су већ израчунали, рачуни ће бити већи за најмање 20%.

"Струја би, према овим најавама, поскупјела за око 20%. Знамо да учешће мрежарине у рачуну износи око 60 процената. Наравно да би повећањем овог енергента дошло и до повећања цијена основних животних намирница, али и других производа и услуга", упозорава Душан Срдић, члан Удружења потрошача Реакција.

У Електропривреду, с друге стране, стижу захтјеви и да се смањи цијена електричне енергије, посебно за привреду. У Бањалуци кажу, поскупљења струје негативно су утицала на рад јавних комуналних предузећа.

"Повећање цијене електричне енергије не можемо даље да издржимо. Зато тражимо од Владе да смањи цијену електричне енергије или да одобри субвенције за градска комунална предузећа", поручио је Бојан Кресојевић, градски менаџер Бањалуке.

У Електропривреди, а и дистрибутивним предузећима су већ одавно навели да због хаотичног стања на тржишту електричне енергије с муком покушавају да одрже и ове цијене, за које наводе да су најмање у региону.

Додају при томе и да су накнаде за прикључак у Федерацији БиХ двоструко веће него у Републици Српској.

(АКТА)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

СимоБЛ

02.09.2022 11:42

А јесу ли дистрибутивна предузећа размотрила смањење расхода умјесто повећања прихода? Као нпр. отпуштање стотина запослених примљених по страначкој линији? Даље, гдје смо дошли са смањењем процента украдене струје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

02.09.2022 13:13

ПРОДАЈТЕ ИМОВИНУ КУКЕ ПЕТРОВИЦА ПО СРБИЈИ И ХЕРЦЕГОВИНИ,НЕ УЗИМАЈТЕ ПАРЕ ИЗ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ СТРАНАКА И ДОВОЉНО ДА СЕ НЕ ПОВЕЦАВА ЦИЈЕНА СТРУЈЕ.НЕМА НАРОД СНАГЕ ВИСЕ ДА ВАС ВУЦЕ НА ПЛЕЦИМА И ФИНАНСИРА ВАСЕ КОРУПТИВНЕ РАДЊЕ.

Name

МРЕЖАРИНА

02.09.2022 11:53

У Електро Херцеговини сви упослени на пословима директно везана за мрежарину раде у кладионицама од 07,00- 11,00 и одоше кући. Нико им незна рећи да се на радној одјећи види из које су фирме. Сувишно је говорити о новопримљеним радницима који и незнају шта им је посао. Канцеларијски пацови ћуте и краду. Оста ће те без мреже и мрежарине. Тражите УЛИЦУ ИМАЋЕ ТЕ ЈЕ ЛОПОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

02.09.2022 11:54

Народ мора знати да ће он из свог џепа плаћати новозапослене у електропривреди и осталим јавним предузећима и установама. У електрани Вишеград 50 предизборно запослени. Све што вам ова власт да предходно вам бар дупло више узме. Упамет се мој народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

02.09.2022 11:59

Сваки пут кад Вишковић прича да нешто неће поскупити то поскупи, кад пензије и плате скоче и 2 % онда скачу цјене тако да ти људи желе добро свом народу они би смањили акцизе и Пдв а потрошња би била већа и пун буџет и народ задовољни овако су задовољни само одабрани на селу са Душанком Мајкић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

02.09.2022 12:00

Одкуд вам памет да се поредите са било цим у Федерацији, кад нама цијена прикљуцка не игра никакву улогу а струјеимамо и за извоз и за ста узимамо огромну лову. Али Зељка це вас извуци јер сте ви по њојбољи дио БиХ. Дудук це дати налог проинтеру да мало упумпа лове и проблема нема. Само ви њих поново бирајте и небрините се за катастрофу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Згодно

02.09.2022 12:04

Прво савјетујете које мјере стедње да подузмемо, а онда поскупљење долази.Ви се морате у сваком слуцају намирити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.09.2022 12:23

Миле лазовцино

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.09.2022 12:25

Такви захтјеви од дистрибутивних предузећа су константни и струја би до сада неминовно послупила да се не ради на извозу јер извозом наплатимо 20 пута већу цијену у иностранству на бези и тиме се покрије та разлика овдје у вези захтјева за поскупљењем тако да је то једини разлог што се цијема овдје још не повећава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2022 12:38

Миланче најбоље би било да нама искључе струју а да све иде у извоз и опет би били у минусу а шта је толико поскупило и гдје су већи трошкови да струја поскупи да није вода.

Name

Милан за Пе

02.09.2022 15:42

Па зато овдје није ни поскупила струја јер користимо свој водни потенцијал и свој угаљ.

Name

Ре Милан за ре

02.09.2022 17:19

Баш си сигуран да није поскупило и да неће опет погледај мало свој рачун и ставке ако плаћаш рачун јер има мојих комшија кои не плаћају рачун а и радника Електро Крајине.

Name

Ре

02.09.2022 17:53

Ма иди бре сљиве брати. Ти си један обицни дупеувлакац попут мазалице.

Name

Илија

02.09.2022 12:25

Од чијих пара и ко је направио ел. мрежу (народ). Пљчкароши народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.09.2022 12:52

ТИМ НЕРАДНИЦИ А, КРАДЉИВЦИМА МАТЕРИЈАЛА ПО ТЕРЕНУ, НЕ БИ НИ 3 МИЛИОНА ИЗ РС НАРАДИЛА. А МАЊЕ НАС ЈЕ ОД 1 МИЛИОН. БАНДО ЈЕДНА. НИКО ВАС НЕ КОНТРОЛИШЕ. НЕМОЖЕ СЕ ВИШЕ ТО РАСИПНИШТВО НАПЛАЋАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ајде...

02.09.2022 14:02

А ко це нама да плати сто нам поцркасе апарати у куци од цестог пада напона и исто тако врацње истог неколико пута јацег...а кад им се залис казу није то до њих ..знаци да нико не провјери напон прије пустања,а као да они то знају? а те паре сто узимају за мрезарину до сад је вала требао бити безицни пренос...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВелиборЗворник

02.09.2022 15:18

Само се ви изивљавајте над народом.Брзо це октобар!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша БЛ

02.09.2022 16:15

Може, али прије тога на увид јавно о приходима, расходима и на шта све трошите паре из Електропривреде. Колико има запослених, на којим позицијама и шта им је тачно опис посла? Не на папиру, већ шта су све урадили током радног времена да би добили плату. Уколико се испостави да имате вишак радника, онда имате двије опције. Или смањите све плате, ако сте солидарни, или смањите број запослених како ради свака фирма која има лоше пословање због великог броја непотребних радника. А уколико након ревизије схватите да новац трошите неприкладно на активности које немају везе са вашом дјелатношћу, бићете просвијетљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.09.2022 16:41

Е сад цу ја да тразим накнаду јер ми далековод иде кроз суму и мрезари сијеку по својој вољи.доста је глупог париотизма.

ОДГОВОРИТЕ