Предизборно трошење новца - За спортске терене 4,5 милиона

Новац који је Дарко Бањац, в.д. директор Болнице „Мљечаница“, потрошио откад је на челу ове установе почиње се мјерити у десетинама милиона марака

Република Српска 30.08.2022 | 08:16
Предизборно трошење новца -  За спортске терене 4,5 милиона

Кредитна и средства Владе РС сада ће се потрошити и на фудбалске и тениске терене – процијењена вриједност радова је 4,5 милиона марака.

Портал ПратимоТендере ову набавку је оцијенио ризичном и додијелио јој жуту заставицу.

Дарко Бањац, посланик у Народној скупштини Републике Српске и један од најпознатнијих в.д. директора у држави, наставља трошити средства која има на располагању Болница „Мљечаница“ на чијем је челу још од средине 2020. године.

ЈЗУ Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница“ Козарска Дубица, како гласи пуни назив ове установе, је тако недавно расписала тендер за изградњу спортских терена, а процијењена вриједност радова износи чак 4,5 милиона марака без ПДВ-а!

Конкретно, у кругу болнице правиће се фудбалски и тениски терени.

Ову набавку је алгоритам који користи портал ПратимоТендере означио ризичном и додијелио јој жуту заставицу из два разлога – прво што и даље није јавно објављен План јавних набавки, што према нашој методологији значи да ова вриједна набавка није планирана, а друго што је критериј за оцјену понуда економски најповољнија понуда, гдје подкритериј рок извршења радова носи 30% бодова, што упућује на сумњу у могући претходни договор са неким понуђачем.

Међутим, ова набавка је проблематична и из других разлога. Кренимо од условс који се траже од понуђача.

Све фирме заинтересоване за овај посао морају имати искуство у реализацији најмање два уговора у вези с набавком чија је збирна вриједност минимално 4,5 милиона КМ без ПДВ-а.

Од тога најмање један уговор се мора односити на постављање вјештачке траве за фудбалске или тениске терене чија вриједност износи минимално 290.000 КМ.

Даље, тражи се да фирме ангажују најмање шест инсталатера, те да на располагању имају машину за машинско убацивање кварцног пијеска и гуменог гранулата, два трактора с минимално 19 коњских снага, ротоциону четку за машинско утрљавање кварцног пијекса мин. ширине 1 метар, снаге 4 КВ, затим виљушкар, комби мин. носивости 1 тоне, камион мин. носивости 3 тоне...

Од понуђача се тражи да имају и низ лиценци – од оних за извођење грађевинских радова на објектима, до оних за извођење радова из области термотехнике.

Треба истаћи и да се тражи да се произвођач понуђене вјештачке траве налази на листи ФИФА ПРЕФФЕРЕД ПРОВИДЕРС, листи Свјетске фудбалске федерације на којој се налази одређен број произвођача који испуњавају све ФИФА критерије.

Додајмо и то да се тражи гаранција од шест година за фудбалски и два тениска терена.

Судећи према условима, Бањац и сарадници желе само најквалитетније.

Међутим, овако постављени услови значајно ограничавају тржиште, поготово у Босни и Херцеговини и регији, па не би било изненађење да на адресу Болнице „Мљечаница“ стигне само једна понуда, као што је то био случај с многим проведеним тендерима ове установе у посљедње вријеме.

С друге стране, примјетно је како је Болница „Мљечаница“ почела трошити значајније од оног момента када је за в.д. директора постављен сам Дарко Бањац, вјерни сарадник СНСД-а и Милорада Додика.

Подсјетимо, да би остао у коалицији с владајућом структуром у РС, Бањац је својевремено напустио ДНС и основао нову странку – Народну партију Српске.

Тако Бањац данас сједи и у фотељи народног посланика и у директорској фотељи установе чији је власник Република Српска.

Према службеном тумачењу закона, Бањац није у сукобу интереса јер није директор, већ „само“ вршилац дужности директора.

Но, вратимо се његовом управљању Болницом „Мљечаница“.

Убрзо након што је именован за в.д. директора, задужио је ову установу у износу од 2,5 милиона марака.

Како је тада говорио, средства су се планирала утрошити у реконструкцију постојећих објеката и изградњу нових.

У званичну посјету су му дошли и политички партнери на челу с Додиком, те су положили камен темељац за изградњу новог здравствено-туристичког комплекса.

Како је тада саопштено, на овај начин су озваничени радови за које је Влада РС осигурала чак 32 милиона марака.

Тако се „Мљечаница“ обнавља и гради кредитним и народним новцима, а сам Бањац не пропушта прилику јавно се похвалити до сада урађеним.

У међувремену, портал ПратимоТендере и други медији упозоравају на то да се расположиви новац троши на сумњив начин – од тзв. цјепкања набавки, преко наштиманих тендера и нетранспарентности, па све до додјељивања уговора фирмама као што је „Шумил“, у власништву Милана Шувка, оца Бањчевог страначког колеге Милоша Шувка.

О томе колико новца је потрошила „Мљечаница“ откад је на њеном челу Дарко Бањац најбоље показују подаци с Портала јавних набавких.

На овом порталу налазе се све јавне набавке од краја фебруара 2015. године.

Од тада, па до краја јуна 2022. године ова установа је преко јавних набавки укупно потрошила око 21 милион марака без ПДВ-а.

Међутим, ако гледамо податке само од 1. јуна 2020. године, када је отприлике Бањац сјео у директорску фотељу, потрошено је преко 19 милиона марака без урачунатог пореза!

Поређења ради, од 2015. до његовог доласка потрошено је тек око два милиона марака.

(Пратимотендере.ба)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гале

30.08.2022 06:39

Неписмена будала за кога неце гласати нити његови укућани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.08.2022 09:11

Рудар и папак бањац се нагло обогатио.

Name

Кнежица

30.08.2022 06:44

Полуписмена лопурда..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

30.08.2022 06:48

А шта као Драшко нетроши 700000км за Соколски и те спортске терене које ће уличари развалити за мјесец дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

30.08.2022 06:58

19-2 =17 милиона марака је Бањац опљачкао , Боже сачувај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ораи

30.08.2022 08:16

Невладине организације открију криминал и милионску пљачку, али, полиција и тужилаштво по контролом Бурле, штите и крију тај криминал. Послије ће нам бити криви сви други, Албанци, Нијемци, Хрвати, УСА, само нам неће бити криви разни Бањци, Луке Лопови Петровићи, Папци, Бисерка Пејина унука, Зоран Дебели, диспечер из Милића, и неће нам бити криво наше ћутање и трпљење багре лоповске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

30.08.2022 08:57

Најбоље је да се у Р Српској ништа не гради јер за то су и ови Бошњаци политичари из Сарајева, а ако се шта и треба да гради да се то уступи каквим дунђерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2022 13:03

У рупу ботино лазљива. Овде се краде.

Name

Страниx

31.08.2022 06:01

Види ти овог фрље како за кратко вријеме одради финог ИМТ(има ли мене ту). Питање за пратимотендере.ба ,када цете мало објелоданити ста је све за вријеме свог мандата в.д.ИРБ Дразен Врховац "одрадио"?Хвала унапред.

ОДГОВОРИТЕ