Predizborno trošenje novca - Za sportske terene 4,5 miliona

Novac koji je Darko Banjac, v.d. direktor Bolnice „Mlječanica“, potrošio otkad je na čelu ove ustanove počinje se mjeriti u desetinama miliona maraka

Republika Srpska 30.08.2022 | 08:16
Predizborno trošenje novca -  Za sportske terene 4,5 miliona

Kreditna i sredstva Vlade RS sada će se potrošiti i na fudbalske i teniske terene – procijenjena vrijednost radova je 4,5 miliona maraka.

Portal PratimoTendere ovu nabavku je ocijenio rizičnom i dodijelio joj žutu zastavicu.

Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jedan od najpoznatnijih v.d. direktora u državi, nastavlja trošiti sredstva koja ima na raspolaganju Bolnica „Mlječanica“ na čijem je čelu još od sredine 2020. godine.

JZU Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ Kozarska Dubica, kako glasi puni naziv ove ustanove, je tako nedavno raspisala tender za izgradnju sportskih terena, a procijenjena vrijednost radova iznosi čak 4,5 miliona maraka bez PDV-a!

Konkretno, u krugu bolnice praviće se fudbalski i teniski tereni.

Ovu nabavku je algoritam koji koristi portal PratimoTendere označio rizičnom i dodijelio joj žutu zastavicu iz dva razloga – prvo što i dalje nije javno objavljen Plan javnih nabavki, što prema našoj metodologiji znači da ova vrijedna nabavka nije planirana, a drugo što je kriterij za ocjenu ponuda ekonomski najpovoljnija ponuda, gdje podkriterij rok izvršenja radova nosi 30% bodova, što upućuje na sumnju u mogući prethodni dogovor sa nekim ponuđačem.

Međutim, ova nabavka je problematična i iz drugih razloga. Krenimo od uslovs koji se traže od ponuđača.

Sve firme zainteresovane za ovaj posao moraju imati iskustvo u realizaciji najmanje dva ugovora u vezi s nabavkom čija je zbirna vrijednost minimalno 4,5 miliona KM bez PDV-a.

Od toga najmanje jedan ugovor se mora odnositi na postavljanje vještačke trave za fudbalske ili teniske terene čija vrijednost iznosi minimalno 290.000 KM.

Dalje, traži se da firme angažuju najmanje šest instalatera, te da na raspolaganju imaju mašinu za mašinsko ubacivanje kvarcnog pijeska i gumenog granulata, dva traktora s minimalno 19 konjskih snaga, rotocionu četku za mašinsko utrljavanje kvarcnog pijeksa min. širine 1 metar, snage 4 KV, zatim viljuškar, kombi min. nosivosti 1 tone, kamion min. nosivosti 3 tone...

Od ponuđača se traži da imaju i niz licenci – od onih za izvođenje građevinskih radova na objektima, do onih za izvođenje radova iz oblasti termotehnike.

Treba istaći i da se traži da se proizvođač ponuđene vještačke trave nalazi na listi FIFA PREFFERED PROVIDERS, listi Svjetske fudbalske federacije na kojoj se nalazi određen broj proizvođača koji ispunjavaju sve FIFA kriterije.

Dodajmo i to da se traži garancija od šest godina za fudbalski i dva teniska terena.

Sudeći prema uslovima, Banjac i saradnici žele samo najkvalitetnije.

Međutim, ovako postavljeni uslovi značajno ograničavaju tržište, pogotovo u Bosni i Hercegovini i regiji, pa ne bi bilo iznenađenje da na adresu Bolnice „Mlječanica“ stigne samo jedna ponuda, kao što je to bio slučaj s mnogim provedenim tenderima ove ustanove u posljednje vrijeme.

S druge strane, primjetno je kako je Bolnica „Mlječanica“ počela trošiti značajnije od onog momenta kada je za v.d. direktora postavljen sam Darko Banjac, vjerni saradnik SNSD-a i Milorada Dodika.

Podsjetimo, da bi ostao u koaliciji s vladajućom strukturom u RS, Banjac je svojevremeno napustio DNS i osnovao novu stranku – Narodnu partiju Srpske.

Tako Banjac danas sjedi i u fotelji narodnog poslanika i u direktorskoj fotelji ustanove čiji je vlasnik Republika Srpska.

Prema službenom tumačenju zakona, Banjac nije u sukobu interesa jer nije direktor, već „samo“ vršilac dužnosti direktora.

No, vratimo se njegovom upravljanju Bolnicom „Mlječanica“.

Ubrzo nakon što je imenovan za v.d. direktora, zadužio je ovu ustanovu u iznosu od 2,5 miliona maraka.

Kako je tada govorio, sredstva su se planirala utrošiti u rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju novih.

U zvaničnu posjetu su mu došli i politički partneri na čelu s Dodikom, te su položili kamen temeljac za izgradnju novog zdravstveno-turističkog kompleksa.

Kako je tada saopšteno, na ovaj način su ozvaničeni radovi za koje je Vlada RS osigurala čak 32 miliona maraka.

Tako se „Mlječanica“ obnavlja i gradi kreditnim i narodnim novcima, a sam Banjac ne propušta priliku javno se pohvaliti do sada urađenim.

U međuvremenu, portal PratimoTendere i drugi mediji upozoravaju na to da se raspoloživi novac troši na sumnjiv način – od tzv. cjepkanja nabavki, preko naštimanih tendera i netransparentnosti, pa sve do dodjeljivanja ugovora firmama kao što je „Šumil“, u vlasništvu Milana Šuvka, oca Banjčevog stranačkog kolege Miloša Šuvka.

O tome koliko novca je potrošila „Mlječanica“ otkad je na njenom čelu Darko Banjac najbolje pokazuju podaci s Portala javnih nabavkih.

Na ovom portalu nalaze se sve javne nabavke od kraja februara 2015. godine.

Od tada, pa do kraja juna 2022. godine ova ustanova je preko javnih nabavki ukupno potrošila oko 21 milion maraka bez PDV-a.

Međutim, ako gledamo podatke samo od 1. juna 2020. godine, kada je otprilike Banjac sjeo u direktorsku fotelju, potrošeno je preko 19 miliona maraka bez uračunatog poreza!

Poređenja radi, od 2015. do njegovog dolaska potrošeno je tek oko dva miliona maraka.

(Pratimotendere.ba)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Gale

30.08.2022 06:39

Nepismena budala za koga nece glasati niti njegovi ukućani.

ODGOVORITE
Name

Borac

30.08.2022 09:11

Rudar i papak banjac se naglo obogatio.

Name

Knežica

30.08.2022 06:44

Polupismena lopurda..

ODGOVORITE
Name

Boris

30.08.2022 06:48

A šta kao Draško netroši 700000km za Sokolski i te sportske terene koje će uličari razvaliti za mjesec dana

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

30.08.2022 06:58

19-2 =17 miliona maraka je Banjac opljačkao , Bože sačuvaj !

ODGOVORITE
Name

Orai

30.08.2022 08:16

Nevladine organizacije otkriju kriminal i milionsku pljačku, ali, policija i tužilaštvo po kontrolom Burle, štite i kriju taj kriminal. Poslije će nam biti krivi svi drugi, Albanci, Nijemci, Hrvati, USA, samo nam neće biti krivi razni Banjci, Luke Lopovi Petrovići, Papci, Biserka Pejina unuka, Zoran Debeli, dispečer iz Milića, i neće nam biti krivo naše ćutanje i trpljenje bagre lopovske.

ODGOVORITE
Name

Ma da

30.08.2022 08:57

Najbolje je da se u R Srpskoj ništa ne gradi jer za to su i ovi Bošnjaci političari iz Sarajeva, a ako se šta i treba da gradi da se to ustupi kakvim dunđerima.

ODGOVORITE
Name

Re

30.08.2022 13:03

U rupu botino lazljiva. Ovde se krade.

Name

Stranix

31.08.2022 06:01

Vidi ti ovog frlje kako za kratko vrijeme odradi finog IMT(ima li mene tu). Pitanje za pratimotendere.ba ,kada cete malo objelodaniti sta je sve za vrijeme svog mandata v.d.IRB Drazen Vrhovac "odradio"?Hvala unapred.

ODGOVORITE