57. Кочићев збор: Политичари на зборишту „Код Јаблана“

Уз пригодан културно-умјетнички програм на зборишту „Код Јаблана“ одржана свечана академија уприличена поводом 57. Кочићевог збора.

Република Српска 28.08.2022 | 15:50
57. Кочићев збор: Политичари на зборишту „Код Јаблана“

- Кочић је неко ко је истински љубио истину, слободу и отаџбину, а данас сви они који истински љубе истину, слободу и отаџбину јесу неустрашиви, слободни и остају присутни у народу отаџбину бране својим дјелима. Из духа Кочића, Змијања и Мањаче морамо да црпимо мотивацију за савремену борбу против искушења, којима смо свакодневно изложени – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић.

Он је истакао да је Кочићев збор за Бању Луку једна велика традиција, која постоји већ 57 година и зато је важно да наставимо да ту традицију његујемо у сваком облику, те подсјетио да је ове године враћена и литија као стара традиција која се накада одржавала, али и да је новим концептом Кочић стављен у један модеран контекст, јер је Кочић, како је казао, увијек модеран и савремен.

-Увели смо нове праксе и на аутентичној локацији у Стричићима поставили градски шатор, у којем смо приредили бројне радионице попут кухања традиционалних јела, радионица израде Змијањског веза, а биће организоване и спортске игре, те борба бакова. Стару традицију прилагодили смо модерном добу – рекао је градоначелник.

– Кад читате Кочића осјећате се сигурно, као у своме дому, у својој родној груди, разговарате са својим прецима. Сваки српски писац, који је суштински утемељен у српској књижевности националне културе је Кочићева духовна својта, а ја због тема којима се бавим попут Крајине, крајишког свијета, Западног свијета и српског књижевног миљеа ту и припадам – рекао је Анушић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је манифестација „Кочићев збор“ посвећена српском народу који се бори за опстанак и слободу и да је један од бораца био и књижевник Петар Кочић, који је писао о слободи. Он је истакао да отаџбина представља борбу за слободу и да је српски народ то одавно научио.

Говорећи о Петру Кочићу предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Кочић писао и говорио из срца и душе свог народа, за чију слободу се бескомпромисно борио не штедећи сопствену. Прогањан је, хапшен и затваран због свог оштрог пера којим је дрмао темеље окупационе власти у тадашњој БиХ. Није пристајао на компромисе, нити прихватао окупационе управнике под изговором политичке реалности – истакла је предсједница Републике Српске, објављено је на сајту Градске управе.

Прозном писцу и пјеснику Анђелку Анушићу је током академије уручена и Кочићева награда.

Добитиник Кочићеве награде књижевник Анђелко Анушић, рекао је да добити Кочићеву награду значи бити вишеструко привилегован.

Свечаној академији присуствовали су високи званичници Републике Српске, посланици Народне скупштине Републике Српске, министри у Влади Републике Српске, представници српског народа у заједничким институцијама БиХ, конзул Србије, те друге јавне личности из града и Републике.

Иначе, на Мањачи је одржано народно весеље, гдје су и политичари у шаторима имали свој репертоар, као нпр. члан Предсјендиштва БиХ Милорад Додик, док су музичари купили бакшише у еврићима и маркама... 

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Сип

28.08.2022 14:22

Ка бубањ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.08.2022 18:47

Коцицев говор пред сабором БиХ треба сви да процитају. Тад би разумјели ови новоконпоновани политичари немају појма зато сто је Коциц највише бранио БиХ и њен народ од пљачкања шума, руда и намета. Коциц говори о Аустроугарским наметима и сјеци суме као теском за БиХ док су у Турским дворима вијецали за добробит народа. Коциц казе; Наса Босна

Name

А

28.08.2022 14:23

Франке, динари ... То ниста ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није лос

28.08.2022 14:24

Овај сатор ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

28.08.2022 14:26

Са Мањаче кренули су јауци......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид Штрбац

28.08.2022 15:17

Неки посланици и министри су данас први пут чули за Петра Кочића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

28.08.2022 15:31

сада се коциц у гробу преврце када види горе од оних против којих се борио!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарена лаза

28.08.2022 15:47

Питање ко је од њих цитао Коцица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

28.08.2022 16:11

Како вас је лијепо видјети сви заједно на окупу, Додик, Бореновић, Цвијановић, Станивуковић сви заједно раде да нам буде боље.Ви мислите да је њима лако глумити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

28.08.2022 16:17

Да Кочић зна ко је на сабору у његову част мртав би се окрето у гробу. А шаренило кокарди и војвода запрепастили би га и живог и мртвог

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

28.08.2022 16:21

ЛИЈЕПО ОД ГРАДСКЕ УПРАВЕ БЛ ШТО ЈЕ СВЕ НА ВИСИНИ. ДОСТОЈАНСТВЕНО. КАКО И ТРЕБА У ПОМЕН ПЕТРУ КОЧИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пр

28.08.2022 16:49

Идеш ли роде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

28.08.2022 17:38

Шта смо дочекали да о кочићу држе слово који његово ништа нису читали,поједини данашњи говорници имају.ИQ мањи од броја ципела али и све је тополитика

ОДГОВОРИТЕ