57. Кočićev zbor: Političari na zborištu „Кod Jablana“

Uz prigodan kulturno-umjetnički program na zborištu „Кod Jablana“ održana svečana akademija upriličena povodom 57. Кočićevog zbora.

Republika Srpska 28.08.2022 | 15:50
57. Кočićev zbor: Političari na zborištu „Кod Jablana“

- Кočić je neko ko je istinski ljubio istinu, slobodu i otadžbinu, a danas svi oni koji istinski ljube istinu, slobodu i otadžbinu jesu neustrašivi, slobodni i ostaju prisutni u narodu otadžbinu brane svojim djelima. Iz duha Кočića, Zmijanja i Manjače moramo da crpimo motivaciju za savremenu borbu protiv iskušenja, kojima smo svakodnevno izloženi – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

On je istakao da je Кočićev zbor za Banju Luku jedna velika tradicija, koja postoji već 57 godina i zato je važno da nastavimo da tu tradiciju njegujemo u svakom obliku, te podsjetio da je ove godine vraćena i litija kao stara tradicija koja se nakada održavala, ali i da je novim konceptom Кočić stavljen u jedan moderan kontekst, jer je Кočić, kako je kazao, uvijek moderan i savremen.

-Uveli smo nove prakse i na autentičnoj lokaciji u Stričićima postavili gradski šator, u kojem smo priredili brojne radionice poput kuhanja tradicionalnih jela, radionica izrade Zmijanjskog veza, a biće organizovane i sportske igre, te borba bakova. Staru tradiciju prilagodili smo modernom dobu – rekao je gradonačelnik.

– Кad čitate Кočića osjećate se sigurno, kao u svome domu, u svojoj rodnoj grudi, razgovarate sa svojim precima. Svaki srpski pisac, koji je suštinski utemeljen u srpskoj književnosti nacionalne kulture je Кočićeva duhovna svojta, a ja zbog tema kojima se bavim poput Кrajine, krajiškog svijeta, Zapadnog svijeta i srpskog književnog miljea tu i pripadam – rekao je Anušić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je manifestacija „Кočićev zbor“ posvećena srpskom narodu koji se bori za opstanak i slobodu i da je jedan od boraca bio i književnik Petar Кočić, koji je pisao o slobodi. On je istakao da otadžbina predstavlja borbu za slobodu i da je srpski narod to odavno naučio.

Govoreći o Petru Кočiću predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Кočić pisao i govorio iz srca i duše svog naroda, za čiju slobodu se beskompromisno borio ne štedeći sopstvenu. Proganjan je, hapšen i zatvaran zbog svog oštrog pera kojim je drmao temelje okupacione vlasti u tadašnjoj BiH. Nije pristajao na kompromise, niti prihvatao okupacione upravnike pod izgovorom političke realnosti – istakla je predsjednica Republike Srpske, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Proznom piscu i pjesniku Anđelku Anušiću je tokom akademije uručena i Кočićeva nagrada.

Dobitinik Кočićeve nagrade književnik Anđelko Anušić, rekao je da dobiti Кočićevu nagradu znači biti višestruko privilegovan.

Svečanoj akademiji prisustvovali su visoki zvaničnici Republike Srpske, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, konzul Srbije, te druge javne ličnosti iz grada i Republike.

Inače, na Manjači je održano narodno veselje, gdje su i političari u šatorima imali svoj repertoar, kao npr. član Predsjendištva BiH Milorad Dodik, dok su muzičari kupili bakšiše u evrićima i markama... 

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Sip

28.08.2022 14:22

Ka bubanj ...

ODGOVORITE
Name

Re

28.08.2022 18:47

Kocicev govor pred saborom BiH treba svi da procitaju. Tad bi razumjeli ovi novokonponovani političari nemaju pojma zato sto je Kocic najviše branio BiH i njen narod od pljačkanja šuma, ruda i nameta. Kocic govori o Austrougarskim nametima i sjeci sume kao teskom za BiH dok su u Turskim dvorima vijecali za dobrobit naroda. Kocic kaze; Nasa Bosna

Name

A

28.08.2022 14:23

Franke, dinari ... To nista ...

ODGOVORITE
Name

Nije los

28.08.2022 14:24

Ovaj sator ...

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

28.08.2022 14:26

Са Мањаче кренули су јауци......

ODGOVORITE
Name

David Štrbac

28.08.2022 15:17

Neki poslanici i ministri su danas prvi put čuli za Petra Kočića.

ODGOVORITE
Name

djuro

28.08.2022 15:31

sada se kocic u grobu prevrce kada vidi gore od onih protiv kojih se borio!!!!!

ODGOVORITE
Name

Sarena laza

28.08.2022 15:47

Pitanje ko je od njih citao Kocica

ODGOVORITE
Name

Паук

28.08.2022 16:11

Како вас је лијепо видјети сви заједно на окупу, Додик, Бореновић, Цвијановић, Станивуковић сви заједно раде да нам буде боље.Ви мислите да је њима лако глумити.

ODGOVORITE
Name

tragac

28.08.2022 16:17

Da Kočić zna ko je na saboru u njegovu čast mrtav bi se okreto u grobu. A šarenilo kokardi i vojvoda zaprepastili bi ga i živog i mrtvog

ODGOVORITE
Name

+

28.08.2022 16:21

LIJEPO OD GRADSKE UPRAVE BL ŠTO JE SVE NA VISINI. DOSTOJANSTVENO. KAKO I TREBA U POMEN PETRU KOČIĆU.

ODGOVORITE
Name

Пр

28.08.2022 16:49

Идеш ли роде?

ODGOVORITE
Name

Cviko

28.08.2022 17:38

Šta smo dočekali da o kočiću drže slovo koji njegovo ništa nisu čitali,pojedini današnji govornici imaju.IQ manji od broja cipela ali i sve je topolitika

ODGOVORITE