Неки желе сукобе, ми чувамо мир и позицију Србије

Морамо да идемо напред, да размишљамо о нашој деци, пензионерима, како да чувамо нашу земљу – закључио је Вучић.

Србија 28.08.2022 | 14:54
Неки желе сукобе, ми чувамо мир и позицију Србије

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је откривању скулптуре Радована Белог Марковића на Кнежевом Пољу.

– У време свеопште ерозије морала и преиспитивања вредности српски народ зидао је и још зида величанствен храм посвећен свом великом књижевнику. У овом суморном времену крајње је време да поново упалимо звезде – рекао је Вучић.

Председник је рекао да је данас велики и радостан дан, и истакао да и у тумарању српски народ увек успева да нађе светлост.

На откривању споменика је говорио и академик Матија Бећковић.

Три метра високу скулптуру је у храсту из колубарских шума начинио вајар Милутин Ранковић, и налази се на Кнежевом пољу, на Повлену, у венцу Ваљевских планина, које је Бели Марковић неизмерно волео.

Председник је одговарао на питања новинара

– Да, постојао је захтев да се обиђу наши гарнизони у Рашки и Новом Пазару. Претпостављам да је то због КиМ, као врховни командант наших снага одбио сам такву могућност. Просто, тамо могу да уђу представници надлежних органа Републике Србије, уз одобрење врховног команданта и никако другачије. Није то њихов посао и немају шта да траже тамо.

О седници око КиМ

– Што се тиче седнице око КиМ ја сам спреман увек. Што се тиче споразума, он је усмени споразум, писмени је постигнут 2011. Ми смо се борили нешто да исправимо и мислим да смо успели нешто да исправимо. Кад год кажемо да смо нешто решили и постигли договор, утолико горе, ваљда људи воле да се ратује.

– Курти жели сукобе, жели наставак проблема, јасно је да ту не постоји ни простор јер они немају споразум на који би могли да се позову у овом тренутку. Што се споразума око таблица тиче, то је нешто друго, компликованије је. Неко жели да нас уведе у сукобе, а наше је да докле год можемо да чувамо ту позицију, да то избегавамо, али кад више не можемо, онда сте сатерани и немате куд – рекао је Вучић.

О нападима из опозиције и коментару Вука Јеремића

Председник је истакао да је наше да чувамо мир и стабилност и земљу водимо на уравнотежен начин.

– Не могу да коментаришем тог човека. Такве главобоље је задао својој земљи 2010. и 2011. Нећу да користим аргументе које сви знају у Србији, мени то није потребно, Нама је пторебно да будемо уједињени и да пробамо бранити оно што су они потписали. Осим што ја верујем да је овај договор одлична ствар за нас и никада нисам крио ништа од свог народа. Албанци данас инсистирају на спровођењу споразума из 2011. и мислим да су људи тиме све разумели и да им је све јасно. Критике су увек добродошле.

До јуче су ме критиковали зато што имамо параду, кад кажем “немојте параду имамо безброј проблема”, данас нападају то што немамо параду исти ти коалициони партнери. Као и око КиМ – “постигните споразум”, кад постигнете, “што сте постигли”. Шта год урадите, није добро. Не дај боже да се нешто догоди на КиМ, побегли би главом без обзира, ја не бих.

Наше је да чувамо мир и стабилност и земљу водимо на уравнотежен начин, а не да задовољимо људе који ће увек наћи разлог да мрзе. Ја да њих вређам и говорим шта све мислим када ми они извуку 2010. и Бриселски споразум, ја то не желим. Морамо да идемо напред, да размишљамо о нашој деци, пензионерима, како да чувамо нашу земљу – закључио је Вучић.

(Објектив.рс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србија је Косово

28.08.2022 13:20

Косово је Србија. Лаганице, нема потребе за ниста убрзано....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја јебига

28.08.2022 15:18

Тирана и Сарајево требају бити главни град, ал мало сутра ...

Name

трагац

28.08.2022 16:20

Било па прошло.

Name

+

28.08.2022 14:46

ТАКО ЈЕ ВУЧИЋУ. ХВАЛА НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ИМЕНА И ДИЈЕЛА СВИХ СРПСКИХ, ВЕЛИКАНА. ЖИВИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрича

28.08.2022 15:20

Читам јуче на федералном једном порталу које увреде људи пишу за Вучића.Е када дође криза не треба им ни продати а тек дати било шта.Помагао је у свему ал дзаба је читавој ђаци давати.Нема пшенице,уља,шећера,гаса,отрова за змије,вакцина ма ништа.Што им више помаже они више пљују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софрен

28.08.2022 15:54

Косово је дио Србије ...

ОДГОВОРИТЕ