Је ли БиХ спремна за енергетску транзицију?

Енергетска транзиција је највећи изазов данашњице који је прихватила и БиХ. То је и један од услова за чланство у Европској унији. Има ли БиХ потенцијала за овај процес?

Босна и Херцеговина 25.08.2022 | 22:36
Је ли БиХ спремна за енергетску транзицију?

БиХ је потписница Споразума о стабилизацији и придруживању, Уговора о успостављању Енергетске заједнице, Паришког споразума те Софијске декларације и низа других докумената којима је прихватила да постане карбонски неутрална држава до 2050. године. То је за БиХ тежак посао, али природни потенцијал има.

“Рецимо потенцијал вјетра и солара у БиХ и то економски исплатив потенцијал је два пута већи од наше укупне производње електричне енергије коју имамо сад”, каже Дамир Миљевић из Центра за одрживу енергетску транзицију РеСЕТ. Међутим, зависност од угља у БиХ је велика.

“Тренутно стање по питању производње електричне енергије у БиХ је такво да укупно учешће у производњи електичне енергије партиципира производња у тррмоелектранама 60 посто, остатак у хидроелектранама. Учешће обновљивих извора енергије је свега око један посто”, каже Слободан Васиљевић, магистар електротехничких наука.

Дакле, процес је почео, али недовољно озбиљно.

“Ми имамо различиту ситуацију у БиХ. РС је прошле године усвојила нови закон о обновљивим изворима енергије који омогућава убрзавање енергетске транзиције поготово у дијелу који се односи на такозвану грађанску енергију, тј. могућност да грађани и локалне заједнице и привреда учествују у производњи електричне енергије. У ФБиХ још није усвојен тај закон. Проблем је што ми са тим законима каснимо двије, три године за регионом, а за Европском унијом пет до 10 година”, каже Миљевић.

Декарбонизација енергетског сектора је императив за БиХ што је не само обавеза , већ и развојна шанса.

„То је неопходно. Истина Европа у последње вријеме кад се суочила са мањком гаса и кад су цијене гаса и нафте отишле у небо поново се мало враћа на угаљ, али то је само једна пролазна етапа, да се преброди ова наступајућа зима. Послије ће се ствари поново вратити на оно што је пројекција ЕУ, дакле декарбонизација и треба заиста да се сви укључимо у смањивање утицаја климатских промјена“, каже Едхем Бичакчић из Комитета Међународног савјета за велике електричне системе (ЦИГРЕ БиХ).

“Лобији који и даље заговарају да су термоелектране одрживе губе битку, јер самњење зрачења ЦО2 је дефинитивна одлука ЕУ у смсилу заштите животне средине и због тога ће се врло брзо уводити и у БиХ таксе на емисију ЦО2. Оне су тренутно на нивоу отприлике 60 еура, рецимо на један производ једног мегават сата електричне енергије и на такав начин електрична енергија произведена у термоелектрани постаје неконкурентна на европском тржишту. С друге стране ЕУ је врло близу одлуке да тзв. прљаву електричну енергију неће жељети да откупљује”, каже Васиљевић.

Зато овај процес треба убрзати. Ради се о веома великим инвестицијама, али морамо бити спремни да прихватимо изазов, каже Бичакчић.

“Битно је да пројекти буду добро припремљени, да администартвина процедура буде једноставна, разумљива и домаћим и страним инвеститорима и те ће се ствари убрзано одвијати”, каже Бичакчић.

“Приватне компаније ће бити носиоци тих промјена, јавни сектор не може то да прати јер још егзистира и води прљаве енергије, али генерално биће потешкоћа”, истиче економски аналитичар Адмир Чавалић.

Ништа се не дешава преко ноћи, а поборници фосилних горива износе лажне дилеме, сматра Дамир Миљевић.

“Ја сам се вратио недавно из Пољске. Пољска је у заднијих 20 година смањила број рудара са 400 хиљада на 70 хиљада. Према томе оно што треба да се схвати да је одустајање од производње електричне енергије од угља у процесу. То ће трајати 10, 15, 20 година. Нико није луд да сутра ујутру затвори то”, наглашава Миљевић.

Процес мора да се одвија на систематичан начин јер региони који зависе од угља не смију доћи у ситуацију да кад се затворе рудници и термоелектране народ нема шта да ради, заључује Миљевић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Маде ин Цанада

25.08.2022 21:31

Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

26.08.2022 05:18

Ваљало нам 100 година,сад нам одједном не ваља.Какви сте ви мајмуни,пустате да вас ЕУ вуце за уси.Да они имају овакве ријеке и суме,питао бих вас ја да ли би се они прилагодјавали нама или њима.Пустите ту прицу о застити зивотне средине,видјели смо сад кад им је криза,како одједном врацају термоелектране у погон.Одједном их није брига за зивотну средину и климатске промјене.Па не мозе мало овако,мало онако,или-или.Е па тако и ми треба да наступимо,радимо како је нама воља,а не како они казу.Ебала вас ЕУ,који цемо к тамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

26.08.2022 06:49

@Ноле Слажем се са вашим коментаром! Када је некакав представник ЕУ за руднике и ТЕ у БиХ Јанез Копач, пазите му презиме, прошле године у зиму рекао да се сви преостали рудници који нису затворени око Тузле, мислим да се само два од десет нису затворила и ТЕ Тузла затворе а рудари и радници ТЕ ће бити запослени, пазите сада, на сађењу жалосних врба у околини Тузле!! Да није жалосно било би смијешно!!

Name

БЛБ

26.08.2022 06:21

Угаљ је будуцност сто се тице енергије и то паметне дрзаве знају и исти цувају за себе јер за које десетљеце це бити једини извор енергије уз нуклеарке за производњу струје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

26.08.2022 06:43

Зелена агенда је ударац на слободу човјека. Нама не треба никаква енергетска транзиција, него само строге мјере заштите природе. Термоелектране са модерним филтерима не загадјују природу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

26.08.2022 07:33

Људи заиста имају богату масту, а мањак информација и знања. Ако стварно знас за филтер који прецисцава сва загадјења из термоелектрана, зарадицес богатство и уци у историју!

Name

липи

26.08.2022 07:52

Ваљда живиш поред термоблока па ти фино!

Name

Сецамо се

26.08.2022 06:50

Пре пар десетина година рец "транзиција" се цесто употребљавала,ста год да је то тада знацило. Сад, после те временске дистанце смо схватили, да је то знацило потпуни крах свега,пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар

26.08.2022 07:00

Генијално Миљевицу, Бицакцицу! Генијални сте! У ово вријеме кад је угаљ једини спас и кад је струја 800 еура само код нас се троши медијски простор на ове небулозе и ове будалетине! Миљевицу у Пољској се 80% струје производи из угља науцнице који си притом уништио и узурнисо све чека си се ухватио Браво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

26.08.2022 07:11

Без обзира на наше мишљење, ово ће доћи на силу и код нас. А овдје се одавно не пита народ, него странци. За пар година, чађавих аута неће бити на улици, живи били, па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бој

26.08.2022 07:20

То нама соле памет ови ЕУ дилетанти сто це са својом паметном политиком заврсити на свијеци и фењеру. Они нама прицају о зеленој агенди, а погледајте процентиално потросњу угља рецимо у Њемацкој. Те прице њихове воде само ка томе да се насу струју узму од нас јефтино а нама увале своју скупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БХ

26.08.2022 08:31

Није спремна ни за ста ...

ОДГОВОРИТЕ