Je li BiH spremna za energetsku tranziciju?

Energetska tranzicija je najveći izazov današnjice koji je prihvatila i BiH. To je i jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Ima li BiH potencijala za ovaj proces?

Bosna i Hercegovina 25.08.2022 | 22:36
Je li BiH spremna za energetsku tranziciju?

BiH je potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, Pariškog sporazuma te Sofijske deklaracije i niza drugih dokumenata kojima je prihvatila da postane karbonski neutralna država do 2050. godine. To je za BiH težak posao, ali prirodni potencijal ima.

“Recimo potencijal vjetra i solara u BiH i to ekonomski isplativ potencijal je dva puta veći od naše ukupne proizvodnje električne energije koju imamo sad”, kaže Damir Miljević iz Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET. Međutim, zavisnost od uglja u BiH je velika.

“Trenutno stanje po pitanju proizvodnje električne energije u BiH je takvo da ukupno učešće u proizvodnji elektične energije participira proizvodnja u trrmoelektranama 60 posto, ostatak u hidroelektranama. Učešće obnovljivih izvora energije je svega oko jedan posto”, kaže Slobodan Vasiljević, magistar elektrotehničkih nauka.

Dakle, proces je počeo, ali nedovoljno ozbiljno.

“Mi imamo različitu situaciju u BiH. RS je prošle godine usvojila novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji omogućava ubrzavanje energetske tranzicije pogotovo u dijelu koji se odnosi na takozvanu građansku energiju, tj. mogućnost da građani i lokalne zajednice i privreda učestvuju u proizvodnji električne energije. U FBiH još nije usvojen taj zakon. Problem je što mi sa tim zakonima kasnimo dvije, tri godine za regionom, a za Evropskom unijom pet do 10 godina”, kaže Miljević.

Dekarbonizacija energetskog sektora je imperativ za BiH što je ne samo obaveza , već i razvojna šansa.

„To je neophodno. Istina Evropa u poslednje vrijeme kad se suočila sa manjkom gasa i kad su cijene gasa i nafte otišle u nebo ponovo se malo vraća na ugalj, ali to je samo jedna prolazna etapa, da se prebrodi ova nastupajuća zima. Poslije će se stvari ponovo vratiti na ono što je projekcija EU, dakle dekarbonizacija i treba zaista da se svi uključimo u smanjivanje uticaja klimatskih promjena“, kaže Edhem Bičakčić iz Komiteta Međunarodnog savjeta za velike električne sisteme (CIGRE BiH).

“Lobiji koji i dalje zagovaraju da su termoelektrane održive gube bitku, jer samnjenje zračenja CO2 je definitivna odluka EU u smsilu zaštite životne sredine i zbog toga će se vrlo brzo uvoditi i u BiH takse na emisiju CO2. One su trenutno na nivou otprilike 60 eura, recimo na jedan proizvod jednog megavat sata električne energije i na takav način električna energija proizvedena u termoelektrani postaje nekonkurentna na evropskom tržištu. S druge strane EU je vrlo blizu odluke da tzv. prljavu električnu energiju neće željeti da otkupljuje”, kaže Vasiljević.

Zato ovaj proces treba ubrzati. Radi se o veoma velikim investicijama, ali moramo biti spremni da prihvatimo izazov, kaže Bičakčić.

“Bitno je da projekti budu dobro pripremljeni, da administartvina procedura bude jednostavna, razumljiva i domaćim i stranim investitorima i te će se stvari ubrzano odvijati”, kaže Bičakčić.

“Privatne kompanije će biti nosioci tih promjena, javni sektor ne može to da prati jer još egzistira i vodi prljave energije, ali generalno biće poteškoća”, ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Ništa se ne dešava preko noći, a pobornici fosilnih goriva iznose lažne dileme, smatra Damir Miljević.

“Ja sam se vratio nedavno iz Poljske. Poljska je u zadnijih 20 godina smanjila broj rudara sa 400 hiljada na 70 hiljada. Prema tome ono što treba da se shvati da je odustajanje od proizvodnje električne energije od uglja u procesu. To će trajati 10, 15, 20 godina. Niko nije lud da sutra ujutru zatvori to”, naglašava Miljević.

Proces mora da se odvija na sistematičan način jer regioni koji zavise od uglja ne smiju doći u situaciju da kad se zatvore rudnici i termoelektrane narod nema šta da radi, zaljučuje Miljević.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Made in Canada

25.08.2022 21:31

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.

ODGOVORITE
Name

Nole

26.08.2022 05:18

Valjalo nam 100 godina,sad nam odjednom ne valja.Kakvi ste vi majmuni,pustate da vas EU vuce za usi.Da oni imaju ovakve rijeke i sume,pitao bih vas ja da li bi se oni prilagodjavali nama ili njima.Pustite tu pricu o zastiti zivotne sredine,vidjeli smo sad kad im je kriza,kako odjednom vracaju termoelektrane u pogon.Odjednom ih nije briga za zivotnu sredinu i klimatske promjene.Pa ne moze malo ovako,malo onako,ili-ili.E pa tako i mi treba da nastupimo,radimo kako je nama volja,a ne kako oni kazu.Ebala vas EU,koji cemo k tamo...

ODGOVORITE
Name

075

26.08.2022 06:49

@Nole Slažem se sa vašim komentarom! Kada je nekakav predstavnik EU za rudnike i TE u BiH Janez Kopač, pazite mu prezime, prošle godine u zimu rekao da se svi preostali rudnici koji nisu zatvoreni oko Tuzle, mislim da se samo dva od deset nisu zatvorila i TE Tuzla zatvore a rudari i radnici TE će biti zaposleni, pazite sada, na sađenju žalosnih vrba u okolini Tuzle!! Da nije žalosno bilo bi smiješno!!

Name

BLB

26.08.2022 06:21

Ugalj je buducnost sto se tice energije i to pametne drzave znaju i isti cuvaju za sebe jer za koje desetljece ce biti jedini izvor energije uz nuklearke za proizvodnju struje.

ODGOVORITE
Name

Ranko

26.08.2022 06:43

Zelena agenda je udarac na slobodu čovjeka. Nama ne treba nikakva energetska tranzicija, nego samo stroge mjere zaštite prirode. Termoelektrane sa modernim filterima ne zagadjuju prirodu.

ODGOVORITE
Name

Poletarac

26.08.2022 07:33

Ljudi zaista imaju bogatu mastu, a manjak informacija i znanja. Ako stvarno znas za filter koji preciscava sva zagadjenja iz termoelektrana, zaradices bogatstvo i uci u istoriju!

Name

lipi

26.08.2022 07:52

Valjda živiš pored termobloka pa ti fino!

Name

Secamo se

26.08.2022 06:50

Pre par desetina godina rec "tranzicija" se cesto upotrebljavala,sta god da je to tada znacilo. Sad, posle te vremenske distance smo shvatili, da je to znacilo potpuni krah svega,propast.

ODGOVORITE
Name

Rudar

26.08.2022 07:00

Genijalno Miljevicu, Bicakcicu! Genijalni ste! U ovo vrijeme kad je ugalj jedini spas i kad je struja 800 eura samo kod nas se troši medijski prostor na ove nebuloze i ove budaletine! Miljevicu u Poljskoj se 80% struje proizvodi iz uglja naucnice koji si pritom uništio i uzurniso sve čeka si se uhvatio Bravo!!!

ODGOVORITE
Name

mrga

26.08.2022 07:11

Bez obzira na naše mišljenje, ovo će doći na silu i kod nas. A ovdje se odavno ne pita narod, nego stranci. Za par godina, čađavih auta neće biti na ulici, živi bili, pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Boj

26.08.2022 07:20

To nama sole pamet ovi EU diletanti sto ce sa svojom pametnom politikom zavrsiti na svijeci i fenjeru. Oni nama pricaju o zelenoj agendi, a pogledajte procentialno potrosnju uglja recimo u Njemackoj. Te price njihove vode samo ka tome da se nasu struju uzmu od nas jeftino a nama uvale svoju skupo.

ODGOVORITE
Name

BH

26.08.2022 08:31

Nije spremna ni za sta ...

ODGOVORITE