Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице

Посланик СДС-а Мирко Шаровић, који је поздравио усвајање нулте пореске стопе, рекао је новинарима да је незадовољан временским ограничавањем примјене закона, те најавио да ће одмах у Представничком дому бити покренута процедура да се договорена нулта стопа ПДВ-а примјењује трајно.

Босна и Херцеговина 23.08.2022 | 11:15
Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице

 - Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ за усаглашавање текста Закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ усагласила је данас увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ од нула одсто на основне животне намирице, храну и опрему за дјецу, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто на луксузну робу.

На остале производе и услуге примјењивала би се досадашња јединствена стопа ПДВ-а од 17 одсто.

Према усаглашеним допунама Закона, Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ задужена је да прецизира на коју ће се робу примјењивати ове стопе ПДВ-а, чија је примјена временски ограничена до 31. децембра.

На иницијативу СДС-а, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је увођење стопе од пет одсто за прву категорију производа, те стопе од 22 одсто за луксузне производе.

Након што је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио амандмане српског делегата Душанке Мајкић о увођењу нулте пореске стопе за прву категорију производа и ограничавање примјене закона до 31. децембра, те давање УИО да прецизира производе на које ће се примјењивати нове пореске стопе, услиједило је формирање Заједничке комисије оба парламентарна дома за усаглашавање текста закона.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић, који је поздравио усвајање нулте пореске стопе, рекао је новинарима да је незадовољан временским ограничавањем примјене закона, те најавио да ће одмах у Представничком дому бити покренута процедура да се договорена нулта стопа ПДВ-а примјењује трајно.

Према његовим ријечима, проблем је и то што што УИО треба да прецизира на које ће се производе примјењивати диференциране пореске стопе умјесто досадашње опште од 17 одсто.

"С обзиром на то да је из УИО најављено за то потребно вријеме, основано сумњамо да до примјене нулте, односно диференциране стопе не би могло доћи у временском року предвиђеном за примјену закона, односно до краја године", рекао је Шаровић.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Банда на власти подрзала

23.08.2022 09:42

Па це сад њихов бандит из УИО да развуце до децембра, а ти народе свирај к... У медјувремену ца Бакир Додик и Цовиц да набацују једни другима теме за препадање стоке ситног зуба, не би ли их опет "подржали" за идуце 4 године униставања те исте стоке. Како год било, народ увијек добије власт какву заслузи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

23.08.2022 11:35

И ова им је предобра.

Name

Слазем се

23.08.2022 13:14

Свака цаст на коментару!

Name

Мунгос

23.08.2022 09:44

Могли су јос сацекати макар 10 дана пред изборе да изгледа увјерљиво. Багра се враца са презивљавања на дестинацијама а заборавили на своје забити из којих су побјегли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

23.08.2022 10:01

Таман док се то прерачуна,исплате дневнице комисијама,направе спискови артикала на које се стопе примјењујуето и 31.12 о.г. А дотле важе измјене. Ја глупости и глупих владара браћо моја мила

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

23.08.2022 11:36

Нису глупи вец лопови знају како да намакну паре

Name

Милан Србац

23.08.2022 10:03

Фуккаретине ,снсд , накупили пара од већих цијена намирница да њима купују изборе ,и сада замазују очи народу , као укидају стопу пдв . Гдје сте били раније , бликирали сте иницијативе о смањењу пдв , губите изборе и затвор ,вратићете покрадено ,прочитани сте !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2022 11:31

Неце ни ово зазивјети јос дуго то су њихови трикови посто се приблизава октобар треба гласаца а гдје су акцизе за гориво недају они то укидати мало им је новаца колико год да извуку

Name

Реалиста

23.08.2022 11:19

Ови или су ретардирани или мисле да смо ми, па док се усагласе која роба се како порезује ето ти децембра. Па зар ико мисли да ово није због избора? Ја не могу и не желим вјеровати да је кво све случајно и да су они неспособни, ово се све ради да нас растјерају из ове државе са посебним потребама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брашно

23.08.2022 13:39

на примјер да ставе на брашно 0% од септембра.. Био би изговор свих нас да имамо залиху брасна мјесец дана и онда док се цијене спусте ето октобра и то је већ крај године да се то и не исплати радити...ал ако би мало акцизе на гориво биле мање и ово на основне производе то би било већ нашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.08.2022 13:54

Ух. Како прозирно. САМО ЗБОГ ИЗБОРА. Послије могу и главе нам скидати. Од празног стомака, индустријског КИСИКА, и лошег ЗДРАВСТВА, свеједно нам и неће бити до живота. ПОЛИТИКА ПРЕВРТЉИВА. У праву си ШАРОВИЋУ. Само трајно без ПДВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

23.08.2022 13:59

Док се ова одлука у потпуности прецизира, и док ступи на снагу, проћи ће још неколико мјесеци, и до тада ће растућа инфлација, потпуно да анулира њене ефективне разултате, овакву одлуку је требало донијети прије пола године, и то по скраћеној процедури, и по хитном поступку! Ово сада је по принципу: липши магарће, ( ћитај народе), док трава нарасте!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луна

23.08.2022 15:59

У Црној Гори пдв је 7%

ОДГОВОРИТЕ