Usaglašena nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice

Poslanik SDS-a Mirko Šarović, koji je pozdravio usvajanje nulte poreske stope, rekao je novinarima da je nezadovoljan vremenskim ograničavanjem primjene zakona, te najavio da će odmah u Predstavničkom domu biti pokrenuta procedura da se dogovorena nulta stopa PDV-a primjenjuje trajno.

Bosna i Hercegovina 23.08.2022 | 11:15
Usaglašena nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice

 - Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ usaglasila je danas uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH od nula odsto na osnovne životne namirice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto na luksuznu robu.

Na ostale proizvode i usluge primjenjivala bi se dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto.

Prema usaglašenim dopunama Zakona, Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH zadužena je da precizira na koju će se robu primjenjivati ove stope PDV-a, čija je primjena vremenski ograničena do 31. decembra.

Na inicijativu SDS-a, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je uvođenje stope od pet odsto za prvu kategoriju proizvoda, te stope od 22 odsto za luksuzne proizvode.

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio amandmane srpskog delegata Dušanke Majkić o uvođenju nulte poreske stope za prvu kategoriju proizvoda i ograničavanje primjene zakona do 31. decembra, te davanje UIO da precizira proizvode na koje će se primjenjivati nove poreske stope, uslijedilo je formiranje Zajedničke komisije oba parlamentarna doma za usaglašavanje teksta zakona.

Poslanik SDS-a Mirko Šarović, koji je pozdravio usvajanje nulte poreske stope, rekao je novinarima da je nezadovoljan vremenskim ograničavanjem primjene zakona, te najavio da će odmah u Predstavničkom domu biti pokrenuta procedura da se dogovorena nulta stopa PDV-a primjenjuje trajno.

Prema njegovim riječima, problem je i to što što UIO treba da precizira na koje će se proizvode primjenjivati diferencirane poreske stope umjesto dosadašnje opšte od 17 odsto.

"S obzirom na to da je iz UIO najavljeno za to potrebno vrijeme, osnovano sumnjamo da do primjene nulte, odnosno diferencirane stope ne bi moglo doći u vremenskom roku predviđenom za primjenu zakona, odnosno do kraja godine", rekao je Šarović.

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Banda na vlasti podrzala

23.08.2022 09:42

Pa ce sad njihov bandit iz UIO da razvuce do decembra, a ti narode sviraj k... U medjuvremenu ca Bakir Dodik i Covic da nabacuju jedni drugima teme za prepadanje stoke sitnog zuba, ne bi li ih opet "podržali" za iduce 4 godine unistavanja te iste stoke. Kako god bilo, narod uvijek dobije vlast kakvu zasluzi...

ODGOVORITE
Name

mislim

23.08.2022 11:35

I ova im je predobra.

Name

Slazem se

23.08.2022 13:14

Svaka cast na komentaru!

Name

Mungos

23.08.2022 09:44

Mogli su jos sacekati makar 10 dana pred izbore da izgleda uvjerljivo. Bagra se vraca sa prezivljavanja na destinacijama a zaboravili na svoje zabiti iz kojih su pobjegli.

ODGOVORITE
Name

GRUJO

23.08.2022 10:01

Taman dok se to preračuna,isplate dnevnice komisijama,naprave spiskovi artikala na koje se stope primjenjujueto i 31.12 o.g. A dotle važe izmjene. Ja gluposti i glupih vladara braćo moja mila

ODGOVORITE
Name

mislim

23.08.2022 11:36

Nisu glupi vec lopovi znaju kako da namaknu pare

Name

Милан Србац

23.08.2022 10:03

Фуккаретине ,снсд , накупили пара од већих цијена намирница да њима купују изборе ,и сада замазују очи народу , као укидају стопу пдв . Гдје сте били раније , бликирали сте иницијативе о смањењу пдв , губите изборе и затвор ,вратићете покрадено ,прочитани сте !

ODGOVORITE
Name

Re

23.08.2022 11:31

Nece ni ovo zazivjeti jos dugo to su njihovi trikovi posto se priblizava oktobar treba glasaca a gdje su akcize za gorivo nedaju oni to ukidati malo im je novaca koliko god da izvuku

Name

Realista

23.08.2022 11:19

Ovi ili su retardirani ili misle da smo mi, pa dok se usaglase koja roba se kako porezuje eto ti decembra. Pa zar iko misli da ovo nije zbog izbora? Ja ne mogu i ne želim vjerovati da je kvo sve slučajno i da su oni nesposobni, ovo se sve radi da nas rastjeraju iz ove države sa posebnim potrebama.

ODGOVORITE
Name

Brašno

23.08.2022 13:39

na primjer da stave na brašno 0% od septembra.. Bio bi izgovor svih nas da imamo zalihu brasna mjesec dana i onda dok se cijene spuste eto oktobra i to je već kraj godine da se to i ne isplati raditi...al ako bi malo akcize na gorivo bile manje i ovo na osnovne proizvode to bi bilo već našto.

ODGOVORITE
Name

+

23.08.2022 13:54

Uh. Kako prozirno. SAMO ZBOG IZBORA. Poslije mogu i glave nam skidati. Od praznog stomaka, industrijskog KISIKA, i lošeg ZDRAVSTVA, svejedno nam i neće biti do života. POLITIKA PREVRTLJIVA. U pravu si ŠAROVIĆU. Samo trajno bez PDV.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

23.08.2022 13:59

Dok se ova odluka u potpunosti precizira, i dok stupi na snagu, proći će još nekoliko mjeseci, i do tada će rastuća inflacija, potpuno da anulira njene efektivne razultate, ovakvu odluku je trebalo donijeti prije pola godine, i to po skraćenoj proceduri, i po hitnom postupku! Ovo sada je po principu: lipši magarće, ( ćitaj narode), dok trava naraste!!

ODGOVORITE
Name

Luna

23.08.2022 15:59

U Crnoj Gori pdv je 7%

ODGOVORITE