Док нас инвеститори заобилазе, Србија шампион региона

Босна и Херцеговина је посљедња у региону по приливу директних страних инвестиција, док је Србија поново регионални шампион.

Босна и Херцеговина 22.08.2022 | 20:58
Док нас инвеститори заобилазе, Србија шампион региона

Прилив инвестиција, отварање нових фабрика, запошљавање. За свим побројаним вапе грађани Босне и Херцеговине. Али, властима, изгледа, ове кључне ствари за развој друштва, нису у фокусу.

Тако је и прошле године БиХ остала закована за дно у региону, са свега 519 милиона долара директних страних инвестиција, док је Србија привукла чак 4,56 милијарди. Јасно је да озбиљни улагачи, траже озбиљан терен, објашњава економиста Светлана Ценић:

"Говорим сад о огромним инвестиционим фондовима чији је портфељ већи него наш бруто домаћи производ и они имају критерије по којима гледају државу са којом ће се савјетовати да ли ће доћи или не. Ми ту не, сем стабилне валуте, све остале критерије не задовољавамо. Значи - корупције, нема реформи, експериметише се пореском политиком, политичка ситуација нестабилна, реторика катастрофална, чак и имовина несигурна", каже Ценићева у изјави за БН.

Умјесто да се ужурбаним корацима испуњавају критерији страних улагача, трома администрација успорава покретање бизниса, каже бивши министар спољне трговине БиХ, Мирко Шаровић.

"Ја мислим да смо ми негдје задња земља у Европи по брзини рјешавања питања, дозвола и администрирања за било ког ко дође овдје да отвори било какав бизнис. И како да каже неко: "Ја хоћу да улажем у Српску и БиХ?",  бјеже од нас и то морамо да спријечимо, а ја вас увјеравам да то није немогућ посао урадити, само требају паметни људи и ажурна администрација, јасан је Шаровић.

Потребна је и реформа јавне управе, кажу економисти.

Корупција је највећи проблем, сматра економиста Мирјана Орашанин. "Не можете ништа завршити у јавној установи, а да не платите кафу, неку част или ррекет. То су неприхватљиве ствар за сваког човјека, а поготово за страног инвеститора.", каже Орашанин у изјави за БН.

Док је на регионалном дну по приливу инвестиција, БиХ је истовремено најмање безбједна за живот од свих држава насталих распадом бивше Југославије, објавио је Глобални индекс мира. Све то одбија стране иневститоре:

"У БиХ врло често можете чути звецкање оружјем, заоштравање политичке ситуације, што је нама обичним грађанима неприхватљиво и даје нам једну општу неисгурност, а то није амбијент у коме би неко са стране дошао да уложи свој новац.", додаје Орашанин.

Да би инвеститори додали БиХ на мапу, мора се постићи сљедеће:

"Да је власт стабилна и да се не пријети у овој земљи немирима, ратом и тим неким другим стварима, да је предвидљивост пословања на дуге стазе и кад дођете да кажете за 10 година овдје ја могу слободно да радим, закони се неће мијењати и могу да буду само бољи и ја сам сигуран за свој бизнис да ћу да зарадим, а онда ће да зараде и радници и моја земља овдје.", наводи Мирко Шаровић, бивши министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Дакле, за прилив страних инестиција, сим стварања политичке стабилности, потребно се посветити реформским процесима на шта се обавезала власт БиХ. У супротном,

"Заобилазиће они и тражиће да се скрене авиорута да нас уопште не надлијећу, јер ми такву слику дајемо.", закључује Ценићева.

(БН  Фото: Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Миле

22.08.2022 19:39

Кредити нису инвестиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б77

23.08.2022 07:17

Нек нас заобилазе, да неискориставају природне ресурсе и девастирају плодно земљисте.. Само сто даље. Тако је једино исправно.

Name

Ре Б77

23.08.2022 11:07

Да, да, нек народ цркава од глади а омладина бјези главом без обзира, само да се ресурси сацувају. Вјероватно за загробни зивот? А то, колико је ова власт еколоски освијестена је сценарио за хорор филм. Од пиралена у земљи, сирових фекалија у ријекама, до сумпор диоксида у ваздуху а поготово у зимским мјесецима. Цистоца до даске.

Name

Амбасадор

22.08.2022 20:26

Због ових високи инвестиција са Запада Србија ће на крају бити приморана да уведе санкције Русији. То би свима требало бити јасно. Прво резолуција у УН-у а послије санкције Русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

22.08.2022 20:51

Па ста сад да је народ ма ивици егзистенције па да иде у нато дрзаве или да се инвестира па да народ остане?

Name

РЕ Амбасадор

22.08.2022 21:36

Не подржавам Укронацисте, али исто тако нико није бранио Русији да улаже... Све што је Русија "улагала" у Републици Српској су испали криминални марифетлуци

Name

Прњавор

23.08.2022 05:14

Значи постоји и титула шампиона за посуђиват паре,просит,дранчит од ЕУ?и србија шампион у прошењу?да..очекивано од вас..код вас вазда светац црвено слово,светац дебело црно слово..или пада киша..само да се неради ништа..седи у кафани и кука како"ми немамо,ЕУ мора да нам помогне"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бегај пријатељу

23.08.2022 05:19

Кад цовек слуса одредјене медије,стекне утисак да у неким регионима, теце само мед и млеко. Краве нестају а пцела као и омладине све мање и мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илиц Неђо Брчко

23.08.2022 05:26

Како да нецемо бити последњи кад имамо људе кои воде дрзаву градове кои само виде себе. Један пример Брцко град на сави нема свог БАЗЕНА НЕМА ПИЈАЦЕ НЕМА АУТОБУСКЕ ПОЛА ГРАДА ОД РАТА СТИ ПОЛУПАН И РАСКОПАН И КАД ТО ВИДИС САМ БЕЗИС ДАСЕ НИКАД ВИСЕ НЕ ВРАТИС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

23.08.2022 05:31

Србија је успјела вратит дуг сто се тито задужио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.08.2022 05:37

Питање је колико је која инвестиција квалитетна,јер ако дрзава излази у сусрет инвеститору а он даје плате радницима од којих не могу зивјети а увјети рада нељудски,онда се питам цему све то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

23.08.2022 05:57

Јооој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

23.08.2022 06:44

Ајде направите емисију са Економистима и реците гдје мозете да отворите Фабрику са 1000 радника и да инвеститор мозе надје 1000радника са одговрајуцим Профилом ?? Мислим да у цитавој БиХ нема такве Опстине. Млади неце да раде ако се мора 8 сати радити на Норму а ти стотињак сто има то је премало и најцесце нису струцни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенад

23.08.2022 07:17

Дрзава са 2,5 милиона становника и оваквим геополитицким полозајем, климом и осталим природним благодетима…могли смо бити Свајцарска. Засто то нисмо? Ми смо мазохистицка нација која це радје куповати из Србије, Хрватске, Словеније, Турске, као НАСЕ од воде, пива, до тоалет папира. О економском простору НХ размисљамо главама из БГ, ЗГ, Или одакле вец… умјесто фа се окренемо себи и свом просперитету …Ауто деструктивна “нација” ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех Сенаде

23.08.2022 15:26

Није предвидјено,планирано, да БиХ буде напредна земља.

Name

битцоин

23.08.2022 08:33

Само стампајте ,има папира, неце дуго требати.

ОДГОВОРИТЕ