Dok nas investitori zaobilaze, Srbija šampion regiona

Bosna i Hercegovina je posljednja u regionu po prilivu direktnih stranih investicija, dok je Srbija ponovo regionalni šampion.

Bosna i Hercegovina 22.08.2022 | 20:58
Dok nas investitori zaobilaze, Srbija šampion regiona

Priliv investicija, otvaranje novih fabrika, zapošljavanje. Za svim pobrojanim vape građani Bosne i Hercegovine. Ali, vlastima, izgleda, ove ključne stvari za razvoj društva, nisu u fokusu.

Tako je i prošle godine BiH ostala zakovana za dno u regionu, sa svega 519 miliona dolara direktnih stranih investicija, dok je Srbija privukla čak 4,56 milijardi. Jasno je da ozbiljni ulagači, traže ozbiljan teren, objašnjava ekonomista Svetlana Cenić:

"Govorim sad o ogromnim investicionim fondovima čiji je portfelj veći nego naš bruto domaći proizvod i oni imaju kriterije po kojima gledaju državu sa kojom će se savjetovati da li će doći ili ne. Mi tu ne, sem stabilne valute, sve ostale kriterije ne zadovoljavamo. Znači - korupcije, nema reformi, eksperimetiše se poreskom politikom, politička situacija nestabilna, retorika katastrofalna, čak i imovina nesigurna", kaže Cenićeva u izjavi za BN.

Umjesto da se užurbanim koracima ispunjavaju kriteriji stranih ulagača, troma administracija usporava pokretanje biznisa, kaže bivši ministar spoljne trgovine BiH, Mirko Šarović.

"Ja mislim da smo mi negdje zadnja zemlja u Evropi po brzini rješavanja pitanja, dozvola i administriranja za bilo kog ko dođe ovdje da otvori bilo kakav biznis. I kako da kaže neko: "Ja hoću da ulažem u Srpsku i BiH?",  bježe od nas i to moramo da spriječimo, a ja vas uvjeravam da to nije nemoguć posao uraditi, samo trebaju pametni ljudi i ažurna administracija, jasan je Šarović.

Potrebna je i reforma javne uprave, kažu ekonomisti.

Korupcija je najveći problem, smatra ekonomista Mirjana Orašanin. "Ne možete ništa završiti u javnoj ustanovi, a da ne platite kafu, neku čast ili rreket. To su neprihvatljive stvar za svakog čovjeka, a pogotovo za stranog investitora.", kaže Orašanin u izjavi za BN.

Dok je na regionalnom dnu po prilivu investicija, BiH je istovremeno najmanje bezbjedna za život od svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, objavio je Globalni indeks mira. Sve to odbija strane inevstitore:

"U BiH vrlo često možete čuti zveckanje oružjem, zaoštravanje političke situacije, što je nama običnim građanima neprihvatljivo i daje nam jednu opštu neisgurnost, a to nije ambijent u kome bi neko sa strane došao da uloži svoj novac.", dodaje Orašanin.

Da bi investitori dodali BiH na mapu, mora se postići sljedeće:

"Da je vlast stabilna i da se ne prijeti u ovoj zemlji nemirima, ratom i tim nekim drugim stvarima, da je predvidljivost poslovanja na duge staze i kad dođete da kažete za 10 godina ovdje ja mogu slobodno da radim, zakoni se neće mijenjati i mogu da budu samo bolji i ja sam siguran za svoj biznis da ću da zaradim, a onda će da zarade i radnici i moja zemlja ovdje.", navodi Mirko Šarović, bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Dakle, za priliv stranih inesticija, sim stvaranja političke stabilnosti, potrebno se posvetiti reformskim procesima na šta se obavezala vlast BiH. U suprotnom,

"Zaobilaziće oni i tražiće da se skrene avioruta da nas uopšte ne nadlijeću, jer mi takvu sliku dajemo.", zaključuje Cenićeva.

(BN  Foto: Capital)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Mile

22.08.2022 19:39

Krediti nisu investicije.

ODGOVORITE
Name

B77

23.08.2022 07:17

Nek nas zaobilaze, da neiskoristavaju prirodne resurse i devastiraju plodno zemljiste.. Samo sto dalje. Tako je jedino ispravno.

Name

Re B77

23.08.2022 11:07

Da, da, nek narod crkava od gladi a omladina bjezi glavom bez obzira, samo da se resursi sacuvaju. Vjerovatno za zagrobni zivot? A to, koliko je ova vlast ekoloski osvijestena je scenario za horor film. Od piralena u zemlji, sirovih fekalija u rijekama, do sumpor dioksida u vazduhu a pogotovo u zimskim mjesecima. Cistoca do daske.

Name

Ambasador

22.08.2022 20:26

Zbog ovih visoki investicija sa Zapada Srbija će na kraju biti primorana da uvede sankcije Rusiji. To bi svima trebalo biti jasno. Prvo rezolucija u UN-u a poslije sankcije Rusiji

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

22.08.2022 20:51

Pa sta sad da je narod ma ivici egzistencije pa da ide u nato drzave ili da se investira pa da narod ostane?

Name

RE Ambasador

22.08.2022 21:36

Ne podržavam Ukronaciste, ali isto tako niko nije branio Rusiji da ulaže... Sve što je Rusija "ulagala" u Republici Srpskoj su ispali kriminalni marifetluci

Name

Prnjavor

23.08.2022 05:14

Znači postoji i titula šampiona za posuđivat pare,prosit,drančit od EU?i srbija šampion u prošenju?da..očekivano od vas..kod vas vazda svetac crveno slovo,svetac debelo crno slovo..ili pada kiša..samo da se neradi ništa..sedi u kafani i kuka kako"mi nemamo,EU mora da nam pomogne"..

ODGOVORITE
Name

Idi begaj prijatelju

23.08.2022 05:19

Kad covek slusa odredjene medije,stekne utisak da u nekim regionima, tece samo med i mleko. Krave nestaju a pcela kao i omladine sve manje i manje.

ODGOVORITE
Name

Ilic Neđo Brčko

23.08.2022 05:26

Kako da necemo biti poslednji kad imamo ljude koi vode drzavu gradove koi samo vide sebe. Jedan primer Brcko grad na savi nema svog BAZENA NEMA PIJACE NEMA AUTOBUSKE POLA GRADA OD RATA STI POLUPAN I RASKOPAN I KAD TO VIDIS SAM BEZIS DASE NIKAD VISE NE VRATIS

ODGOVORITE
Name

Xx

23.08.2022 05:31

Srbija je uspjela vratit dug sto se tito zadužio

ODGOVORITE
Name

Istina

23.08.2022 05:37

Pitanje je koliko je koja investicija kvalitetna,jer ako drzava izlazi u susret investitoru a on daje plate radnicima od kojih ne mogu zivjeti a uvjeti rada neljudski,onda se pitam cemu sve to!

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

23.08.2022 05:57

Joooj

ODGOVORITE
Name

Maxo

23.08.2022 06:44

Ajde napravite emisiju sa Ekonomistima i recite gdje mozete da otvorite Fabriku sa 1000 radnika i da investitor moze nadje 1000radnika sa odgovrajucim Profilom ?? Mislim da u citavoj BiH nema takve Opstine. Mladi nece da rade ako se mora 8 sati raditi na Normu a ti stotinjak sto ima to je premalo i najcesce nisu strucni.

ODGOVORITE
Name

senad

23.08.2022 07:17

Drzava sa 2,5 miliona stanovnika i ovakvim geopolitickim polozajem, klimom i ostalim prirodnim blagodetima…mogli smo biti Svajcarska. Zasto to nismo? Mi smo mazohisticka nacija koja ce radje kupovati iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, kao NASE od vode, piva, do toalet papira. O ekonomskom prostoru NH razmisljamo glavama iz BG, ZG, Ili odakle vec… umjesto fa se okrenemo sebi i svom prosperitetu …Auto destruktivna “nacija” ..

ODGOVORITE
Name

Eh Senade

23.08.2022 15:26

Nije predvidjeno,planirano, da BiH bude napredna zemlja.

Name

bitcoin

23.08.2022 08:33

Samo stampajte ,ima papira, nece dugo trebati.

ODGOVORITE