Америка проширује списак одговорних за корупцију у БиХ

Сједињене Америчке Државе (САД) могле би у наредних неколико дана, могуће већ и почетком септембра, донијети нову одлуку о проширењу америчке црне листе за неодговорне појединце у Босни и Херцеговини због корупције, али и антидејтонског и антиуставног дјеловања које је све израженије протеклих мјесеци.

Босна и Херцеговина 22.08.2022 | 16:39
Америка проширује списак одговорних за корупцију у БиХ

Стејт департмент увелико прати развој ситуације у БиХ, а у томе им значајно помажу и Амбасада САД у БиХ и агилни амбасадор Мајкл Марфи (Мицхаел Мурпхy), који је већ неколико пута оштро реаговао кроз званична саопштења Амбасаде САД, пославши тако јасне поруке шта мисли о потезима појединаца на власти, прије свега оних из СДА и ХДЗ-а, пише Аваз.

Амбасада САД је оштро реаговала на изјаве Бакира Изетбеговића, лидера СДА, о пребројавању, као и Драгана Човића, предсједника ХДЗ-а БиХ, о територијалној реорганизацији БиХ.

На проширеној листи, како стоје ствари, требале би се наћи најмање двије особе, прије свега због корупције.

За сада није познато о коме се ради и јесу ли звучна имена из свијета политике или бх. правосуђа, али је важно да САД прате стање у БиХ и уводе санкције за неодговорне појединце и политике које их слиједе.

Ово је, прије свега, вјетар у леђа и Кристијану Шмиту, иза чијих одлука јасно стоји Вашингтон и подржава његове потезе када су у питању бонска овлаштења. 

Подсјетимо, Сједињене Америчке Државе, односно министарство финансија, ставиле су на листу санкција прије два мјесеца Маринка Чавару, предсједника Федерације БиХ, те Алена Шеранића, министра здравља Републике Српске.

Прије тога санкције су уведене и Асиму Сарајлићу, делегату Клуба Бошњака у Дому народа Парламента БиХ (СДА), као и Гордани Тадић, бившој главној државној тужитељки.

На листи су се нашли и Мирсад Кукић, Милан Тегелтија, бивши челник Високог судског и тужилачког савјета БиХ, као и Милорад Додик, лидер СНСД-а и члан Предсједништва БиХ.

Како Аваз сазнаје да би америчке санкције могла слиједити и Велика Британија.

Ова земља је у априлу увела санкције Додику, али и Жељки Цвијановић, предсједници Републике Српске, због дестабилизирајућег дјеловања у Босни и Херцеговини, објавило је тада британско министарство спољних послова.

Велика Британија могла би, такође, увести санкције за неколико особа повезаних с антиуставним дјеловањем.

(Аваз)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ИГОРА КАЗНИТЕ

22.08.2022 14:50

ИГОР ЈЕ НАЈ ВЕЦА СТЕТОЦИНА У РС.. КРИМИНАЛАЦ ПОД ЗАСТИТОМ. ТАТЕ.. ПРЉАВЕ ПАРЕ КРИМИНАЛ.. УДРИТЕ ПО ИГОРУУУУУУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.08.2022 16:28

Па шта ви кријете кода завршите од њих

Name

Митар

22.08.2022 16:58

Која си ти волусина...Игор је мала маца у односу на комплетну власт али и опозицију у БиХ.,. Јер једни и други сарадјују и стите једни друге, а народ се свадја због њих..

Name

Борац

22.08.2022 18:46

Ви сте ове лопурде довели на власт. Све су покрали и раселили.

Name

Велики Син

22.08.2022 15:18

Само Сина нико не спасава!! Он узима од свих и тајку је превазишао мала мрцина.Сад не постоји тендер а да је не битно дал су радови, робе ил ИТ услуге а да он нема шапу...народ то зна !те нам само оловка треба да збрисемо све његове издајнике . Проклетство је ваша судбина..

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

22.08.2022 15:23

Још мало и терористицка Америка биће у прошлости а остатака свијета ће оживити и сретно живети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

22.08.2022 15:30

Америка је ментор и покровитељ свега у бих, окупирали бих лазови и поставили корумпирану власт и перу се лицемерни као да су цисти, а главни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацкаси

22.08.2022 16:01

Пола функционера из СНСД и сви из Уједињене српске и Демоса треба да добију санкције па то су узасни криминалци. Погледајте мало странци ста се радило и сад ради у Иституту за јавно здравље, не помазе ни промјена директора из Уједињене српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

22.08.2022 16:27

Ове санкције немају никакав ефекат то је магла за народ. Па Цавиц је говорио док је био у опозицији да је додик платио је лобистима у америци да му уведу санкције. То је за пвај нас наивни народ строга удица Онда ннарод казе видис он нас брани па га казнили то је толико провидно

ОДГОВОРИТЕ
Name

АМЕРИКО!

22.08.2022 16:47

Не глуми,то радиш у корист "САНКЦИОНИСАНИХ",како би бх грађани гласали за њих!!!Па ће они по оној старој "АЈМО,ЈОВО,НА НОВО",а народ ће наставити у још већем паклу,коме ви кумујете!!! Склоните своје шугаве шапе,с наших простора,и пустите грађане да бирају,а кад изгубе,грађани ће им пресудити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

22.08.2022 17:42

Цемо искрено сви су дволицни како у Би Х тако и у Америци и цијелом свијету све се ради у своју корист ниста није у корист народа циста муљаза

Name

Миро

22.08.2022 17:41

Никако сконтати ста им је толико наскодило. Миле, бахат, бахатији бити не мозе. Цавар је примио метак за Цовица и даље све блокира, и ниста не ради. Кад се сјетим помпе о санкцијама, и ама бас ниста. Спириц није богат, вец пребогат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

22.08.2022 19:08

ТО ЈЕ ЛАЖ, ВЕЋ ГОДИНАМА. НИШТА ВИ НЕРАДИТЕ. ЗАЈЕДНО ЕКСПЛОАТИШЕТЕ ОВАЈ НАРОД. ОНИ СУ ЗА ЗАТВОР. ТО ЋЕ ИМ БИТИ НАРОДНИ СУД. ПУСТИТЕ НАС НА МИРУ. МИ БИРАМО СВОЈУ НОРМАЛНУ, ВЛАСТ. ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН, РАДОВИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

22.08.2022 21:27

Санкције су им само вјетар у ледја.Радите за њих.Не може у америку,боли њега курац за то.

Name

Приједорцанин М.

22.08.2022 22:08

Потрефите једном ови што имају стотине покрадених милиона евра и вредан капитал ван БиХ као и унутар...

Name

Мирослав

22.08.2022 23:34

Колико је тај вас списак дугацак, ко год писнд несто рузно о вама додје на списак, мора да је у бројкама списак пресао неколико милијарди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

23.08.2022 05:09

Добро је да код њих тога нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.08.2022 06:02

Најкорумпиранија земља свијета прича о корупцији, ахахаха, ко о чему курва о поштењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апyурд

23.08.2022 12:23

Ако хоћете ефекат хало ЕУ санкције им уведите а не санкције САД ничему не служе само фарса да се нешто ко фол ради дајте молим вас.

ОДГОВОРИТЕ