Amerika proširuje spisak odgovornih za korupciju u BiH

Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle bi u narednih nekoliko dana, moguće već i početkom septembra, donijeti novu odluku o proširenju američke crne liste za neodgovorne pojedince u Bosni i Hercegovini zbog korupcije, ali i antidejtonskog i antiustavnog djelovanja koje je sve izraženije proteklih mjeseci.

Bosna i Hercegovina 22.08.2022 | 16:39
Amerika proširuje spisak odgovornih za korupciju u BiH

Stejt department uveliko prati razvoj situacije u BiH, a u tome im značajno pomažu i Ambasada SAD u BiH i agilni ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy), koji je već nekoliko puta oštro reagovao kroz zvanična saopštenja Ambasade SAD, poslavši tako jasne poruke šta misli o potezima pojedinaca na vlasti, prije svega onih iz SDA i HDZ-a, piše Avaz.

Ambasada SAD je oštro reagovala na izjave Bakira Izetbegovića, lidera SDA, o prebrojavanju, kao i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

Na proširenoj listi, kako stoje stvari, trebale bi se naći najmanje dvije osobe, prije svega zbog korupcije.

Za sada nije poznato o kome se radi i jesu li zvučna imena iz svijeta politike ili bh. pravosuđa, ali je važno da SAD prate stanje u BiH i uvode sankcije za neodgovorne pojedince i politike koje ih slijede.

Ovo je, prije svega, vjetar u leđa i Kristijanu Šmitu, iza čijih odluka jasno stoji Vašington i podržava njegove poteze kada su u pitanju bonska ovlaštenja. 

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države, odnosno ministarstvo finansija, stavile su na listu sankcija prije dva mjeseca Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, te Alena Šeranića, ministra zdravlja Republike Srpske.

Prije toga sankcije su uvedene i Asimu Sarajliću, delegatu Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH (SDA), kao i Gordani Tadić, bivšoj glavnoj državnoj tužiteljki.

Na listi su se našli i Mirsad Kukić, Milan Tegeltija, bivši čelnik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kao i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

Kako Avaz saznaje da bi američke sankcije mogla slijediti i Velika Britanija.

Ova zemlja je u aprilu uvela sankcije Dodiku, ali i Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske, zbog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini, objavilo je tada britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Velika Britanija mogla bi, takođe, uvesti sankcije za nekoliko osoba povezanih s antiustavnim djelovanjem.

(Avaz)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

IGORA KAZNITE

22.08.2022 14:50

IGOR JE NAJ VECA STETOCINA U RS.. KRIMINALAC POD ZASTITOM. TATE.. PRLJAVE PARE KRIMINAL.. UDRITE PO IGORUUUUUU

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.08.2022 16:28

Pa šta vi krijete koda završite od njih

Name

Mitar

22.08.2022 16:58

Koja si ti volusina...Igor je mala maca u odnosu na kompletnu vlast ali i opoziciju u BiH.,. Jer jedni i drugi saradjuju i stite jedni druge, a narod se svadja zbog njih..

Name

Borac

22.08.2022 18:46

Vi ste ove lopurde doveli na vlast. Sve su pokrali i raselili.

Name

Veliki Sin

22.08.2022 15:18

Samo Sina niko ne spasava!! On uzima od svih i tajku je prevazišao mala mrcina.Sad ne postoji tender a da je ne bitno dal su radovi, robe il IT usluge a da on nema šapu...narod to zna !te nam samo olovka treba da zbrisemo sve njegove izdajnike . Prokletstvo je vaša sudbina..

ODGOVORITE
Name

XOXO

22.08.2022 15:23

Još malo i teroristicka Amerika biće u prošlosti a ostataka svijeta će oživiti i sretno živeti

ODGOVORITE
Name

Du

22.08.2022 15:30

Amerika je mentor i pokrovitelj svega u bih, okupirali bih lazovi i postavili korumpiranu vlast i peru se licemerni kao da su cisti, a glavni

ODGOVORITE
Name

Pljackasi

22.08.2022 16:01

Pola funkcionera iz SNSD i svi iz Ujedinjene srpske i Demosa treba da dobiju sankcije pa to su uzasni kriminalci. Pogledajte malo stranci sta se radilo i sad radi u Istitutu za javno zdravlje, ne pomaze ni promjena direktora iz Ujedinjene srpske.

ODGOVORITE
Name

Mungos

22.08.2022 16:27

Ove sankcije nemaju nikakav efekat to je magla za narod. Pa Cavic je govorio dok je bio u opoziciji da je dodik platio je lobistima u americi da mu uvedu sankcije. To je za pvaj nas naivni narod stroga udica Onda nnarod kaze vidis on nas brani pa ga kaznili to je toliko providno

ODGOVORITE
Name

AMERIKO!

22.08.2022 16:47

Ne glumi,to radiš u korist "SANKCIONISANIH",kako bi bh građani glasali za njih!!!Pa će oni po onoj staroj "AJMO,JOVO,NA NOVO",a narod će nastaviti u još većem paklu,kome vi kumujete!!! Sklonite svoje šugave šape,s naših prostora,i pustite građane da biraju,a kad izgube,građani će im presuditi.

ODGOVORITE
Name

Ako

22.08.2022 17:42

Cemo iskreno svi su dvolicni kako u Bi H tako i u Americi i cijelom svijetu sve se radi u svoju korist nista nije u korist naroda cista muljaza

Name

Miro

22.08.2022 17:41

Nikako skontati sta im je toliko naskodilo. Mile, bahat, bahatiji biti ne moze. Cavar je primio metak za Covica i dalje sve blokira, i nista ne radi. Kad se sjetim pompe o sankcijama, i ama bas nista. Spiric nije bogat, vec prebogat.

ODGOVORITE
Name

+

22.08.2022 19:08

TO JE LAŽ, VEĆ GODINAMA. NIŠTA VI NERADITE. ZAJEDNO EKSPLOATIŠETE OVAJ NAROD. ONI SU ZA ZATVOR. TO ĆE IM BITI NARODNI SUD. PUSTITE NAS NA MIRU. MI BIRAMO SVOJU NORMALNU, VLAST. ŠAROVIĆ, JELENA, VUKAN, RADOVIĆ.

ODGOVORITE
Name

Arm

22.08.2022 21:27

Sankcije su im samo vjetar u ledja.Radite za njih.Ne može u ameriku,boli njega kurac za to.

Name

Prijedorcanin M.

22.08.2022 22:08

Potrefite jednom ovi što imaju stotine pokradenih miliona evra i vredan kapital van BiH kao i unutar...

Name

Miroslav

22.08.2022 23:34

Koliko je taj vas spisak dugacak, ko god pisnd nesto ruzno o vama dodje na spisak, mora da je u brojkama spisak presao nekoliko milijardi.

ODGOVORITE
Name

Hm

23.08.2022 05:09

Dobro je da kod njih toga nema.

ODGOVORITE
Name

Milan

23.08.2022 06:02

Najkorumpiranija zemlja svijeta priča o korupciji, ahahaha, ko o čemu kurva o poštenju.

ODGOVORITE
Name

Apyurd

23.08.2022 12:23

Ako hoćete efekat halo EU sankcije im uvedite a ne sankcije SAD ničemu ne služe samo farsa da se nešto ko fol radi dajte molim vas.

ODGOVORITE