Умјесто понижавајуће једнократне помоћи, пензионери ће имати достојанствену и редовну пензију!

- Ова власт је управо својом промашеном политиком инвестирања уништила и стандард наших пензионера. Они су нас задуживали, куповали скупе објекте, авионе, хеликоптере и лимузине, па би се онда сјетили да пензије треба да расту за 2,5% што је у складу са законом, каже Радовић.

Република Српска 20.08.2022 | 09:56
Умјесто понижавајуће једнократне помоћи, пензионери ће имати достојанствену и редовну пензију!

Милан Радовић, замјеник предсједника СДС и доктор економских наука тврди да актуелна власт понижава пензионере: 
 
- Ми нећемо давати пензионерима понижавајућу једнократну помоћ од 100 КМ, и то пред изборе, ми ћемо им вратити достојанство са нивоом пензија које они заслужују, и то је саставни дио нашег програма. Власт на челу са СНСД-ом се опет пред изборе одлучила да подијели пензионерима 100 КМ, убјеђујући их да морају бити срећни јер је исплата пензија стабилна. Међутим, пензионери морају да знају да је исплата пензија законска обавеза и да су они приоритет у исплати из буџета! У Републици Српској  има 273.000  корисника права пензије. Поражавајући је податак да је просјечна пензија у Републици Српској 475 КМ, или 43% просјечне плате, или око 20% потрошачке корпе, наводи Радовић и додаје:
 
- Ако се овоме дода и податак да чак 60.000 пензионера прима минималну пензију од 242 КМ, онда је више него јасно да је власт пензионере довела на ивицу егзистенције и да они за свој минули рад не могу да саставе крај са крајем.

Он подсјећа  да је у ФБиХ најнижа пензија, коју прима 196.000   пензионера, 410 КМ и истиче:

- Укупан износ за исплату пензија у Републици Српској износи милијарду и 360 милиона марака. Наш план подразумијева прије свега раст минималне пензије на ниво од 400 КМ и континуирани раст пензија од 10% годишње.

Зато су нам неопходна средства од око 200 милиона КМ годишње, и то је само 5% буџетских средстава. Др Радовић каже да ће  тај новац обезбиједити уштедама у буџету и скидањем непотребних и скупих инвестиција:

- Ова власт је управо својом промашеном  политиком инвестирања уништила и стандард наших пензионера. Они су нас задуживали, куповали скупе објекте, авионе, хеликоптере и лимузине,  па би се онда сјетили да пензије  треба да расту за 2,5% што је  у складу са законом. Само на те непотребне куповине  власт је у прошлој години потрошила 600 милиона КМ,  а у овој ће да потроше око 650 милиона КМ, објашњава Радовић и додаје:

- Ако се томе дода 760 милиона КМ које су намијенили да потроше за дионицу аутопута Брчко-Вукосавље (а да јавност није видјела исплативост тог пројекта),  то је око 2 милијарде КМ нашег новца. Ми ћемо да повећамо домаћу производњу, стране и домаће инвестиције,  како бисмо повећали број запослених и обезбиједили да умјесто један радник издржава једног пензионера, како је то данас, два радника издржавају једног пензионера, закључио је Радовић.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цццц

20.08.2022 08:52

Вазно је да су педерима купљени скупоцјени БМВ ови. Зељка срами се било људи којј су те бирали. А и они нека се стиде сами пред собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

20.08.2022 10:37

Жељка није изабрана предсједница,него Вукота Говедарица,али друга је ствар што су покрали гласове и није их срам,а још се бахате. Ништа није вјечно па ни они. Свему једном дође крај,само што су упропастили народ и земљу.

Name

055

20.08.2022 08:55

Извршити ревизију свих трошкова и рационалности, те преиспитати све инвестиције, јер оне су идеалне за"уграђивање поткивање и папкарењ" и ето петсто милиона ,за потребе народа!Сада је ово дно дна ,да преврнеш говеђу бале.у нашао би свиту како троши,харчи расипа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самоо

20.08.2022 11:29

Зак9н за све једнак и по реду од врха до дна!!! Пензије и плате прилагодити Мјесецној корпииии!! И да се никад висе не понови !!!!! За вјек вјекова! Корумпирани политицари да дају себи плате и привилегије за гиниса пљацкајуци бздзет и народ по партијсколоповском закону типа мајкиц спириц нивиц цубриловиц цавуц цвијановиц стевандиц итд итд по три плате пензијее и од Србије и од Реп Српске војна лица поповии политицари прљави богатаси сви израсли у рату и постратно обогатили се пљацкајуци Дрзаву и Народ!!! Лоповска приватизација мира бити понистена и врацање прљавог капитала у фондивее за опоравак и одстету радника пензионера соц категоријааа сиритиње коју су направили партијске групе лопова са свијим подобнима! Удрузени са бјелосвјетским хостаплерима лоповима од Русије Литваније Мадјарске Турске Србије итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Наук

20.08.2022 14:15

Будуцим генерацијама! У бикваре основне сколе!!!! Како се опљацкала дрзава и народ у рату и постратно у БиХа!!!!! Од корумпираних политицара и прљавих приватника робовласника израбљиваца радника са платама и пензијама испод социјале народ растјерали опљацкали направили сиротињу !! Пљацка стољецаа

Name

Лактаси

20.08.2022 15:12

Људи упамет нароцито пензионери.Немојте се мизерно продавати за сендвич и 20км.Треба зивјети људски сљедеће 4 године...

Name

Wwww

20.08.2022 13:33

Оцели дати Бог да се народ спамети. Да не гласају за ове ајдуке. Дао пензионери. Прогледају

ОДГОВОРИТЕ